Ο καιρός άνοιξε επιτέλους κι ας επιμένουν οι συννεφιές. Σε πείσμα του καιρού, ήρθε η στιγμή να μαζέψουμε και να αποθηκεύσουμε τα χαλιά μας μέχρι το φθινόπωρο που θα τα ξαναχρειαστούμε.
Θα πρέπει πρώτα από όλα να σκουπίσετε τα χαλιά σας πολύ-πολύ προσεκτικά. Απομακρύνετε τα έπιπλα που βρίσκονται επάνω τους και σκουπίστε με την ηλεκτρική σας σκούπα το χαλί. Πάντα να σκουπίζετε το χαλί με φορά αντίθετη προς το πέλος, έτσι ώστε η σκούπα να απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη και από όσο το δυνατόν πιο βαθιά.
Επίσης, η ηλεκτρική σκούπα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ακάρεων που ευημερούν μέσα στο χαλί σας. Τα ακάρεα τής σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, που δυστυχώς περιέχονται στην οικιακή σκόνη και ενοχοποιούνται για την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων αλλά και κρίσεων άσθματος σε ευαίσθητα άτομα.
Ελέγξτε προσεκτικά το σκουπισμένο σας χαλί για να εντοπίσετε τυχόν επίμονους λεκέδες. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό σφουγγάρι, χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι για μάλλινα ή υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου για χρωματιστά. Το απορρυπαντικό πλυντηρίου έχει το πλεονέκτημα ότι δεν δημιουργεί πολύ αφρό κι έτσι σας διευκολύνει τόσο στο σαπούνισμα όσο και στο ξέπλυμα του χαλιού.
Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάστε σε μία μικρή άκρη του χαλιού σας το μείγμα, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι το χαλί δεν ξεβάφει.
Μέσα σε ένα κουβά ή λεκάνη ανακατέψτε καλά το χλιαρό νερό με το απορρυπαντικό. Με έναν ψεκαστήρα (όπως αυτόν που χρησιμοποιούμε για το σιδέρωμα ή τα φυτά) αρχίστε να ψεκάζετε σταδιακά το μείγμα σε μικρές περιοχές του χαλιού. Εναλλακτικά μπορείτε αντί να ψεκάσετε, να βρέξετε το σφουγγάρι σας και αφού το στύψετε ελαφρά, να απλώσετε με το σφουγγάρι το σαπούνι στο χαλί.
Με μία μαλακή βούρτσα τρίψτε το χαλί ώστε το σαπούνι να απλωθεί μέσα στις ίνες του χαλιού και να απομακρύνει τη σκόνη. Σε λεκέδες που επιμένουν τρίψτε πιο δυνατά με μία παλιά οδοντόβουρτσα. Όταν καθαρίζετε κάποιο λεκέ, πάντα αρχίστε να καθαρίζετε από τις άκρες προς το κέντρο του λεκέ ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να απλώσει σε μεγαλύτερη επιφάνεια του χαλιού σας.
Ειδικά για τους λεκέδες, χρησιμοποιήστε τα παρακάτω υλικά για να καθαρίσετε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες.
Λεκές από | Καθαρίστε με |
Αίμα, Αναψυκτικά, Αυγό | Απορρυπαντικό για μάλλινα και λευκό ξύδι |
Βερνίκι νυχιών | Ασετόν |
Γάλα, Εμετός, Καλλυντικά, Τσίχλα, Σάλτσες, Λιπαροί λεκέδες, Σοκολάτα | Απορρυπαντικό για μάλλινα |
Καφές | Γλυκερίνη, λευκό ξύδι και βενζίνη |
Αφού σαπουνίσετε με αυτό τον τρόπο όλο το χαλί, γεμίστε τον κουβά με καθαρό νερό και λευκό ξύδι (τρία μέρη νερό με ένα μέρος ξύδι). Το ξύδι προσφέρει ζωντάνια στα χρώματα του χαλιού σας και τα βοηθά να συντηρηθούν σε καλή κατάσταση.
Ξεπλύνετε καλά το σφουγγάρι σας και βρέξτε το με το καθαρό νερό. Ταμπονάρετε ελαφρά το χαλί μέχρι το σφουγγάρι σας να μην βγαίνει πια άλλο σαπούνι.
Αφού τελειώσετε το ξέπλυμα του χαλιού, ταμπονάρετε με μία καθαρή απορροφητική πετσέτα όλο το χαλί προκειμένου να απομακρύνετε την επιπλέον υγρασία. Αφήστε ανοικτά τα παράθυρα ή ανάψτε το καλοριφέρ ώστε το χαλί σας να στεγνώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αν έχετε τη δυνατότητα, βγάλτε το χαλί να στεγνώσει στον ήλιο. Προτιμήστε να το απλώσετε στο πάτωμα της βεράντας σας αντί να το κρεμάσετε σε σκοινί. Θα πρέπει να περιμένετε περίπου ένα 24ωρο πριν το μαζέψετε.
Αφού στεγνώσει καλά, θα το ξανασκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα και θα το τυλίξετε.
Όταν τυλίγετε το χαλί, ζητήστε βοήθεια από κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού σας ώστε να τυλίξετε το χαλί σας ίσια και όσο το δυνατόν πιο σφιχτά. Προτιμήστε να δέσετε το τυλιγμένο χαλί σας με φαρδιές ταινίες υφάσματος και αποφύγετε το σπάγκο, το σύρμα και την αυτοκόλλητη ταινία που αφήνει κόλλα πάνω στην επιφάνεια του χαλιού. Δέστε τις ταινίες σφιχτά, ώστε να διατηρηθεί το σφιχτό τύλιγμα του χαλιού αλλά όχι τόσο που να αφήνουν σημάδι πάνω στο χαλί γιατί πιθανόν όταν κατεβάσετε πάλι τα χαλιά του χρόνου, να έχουν «σπάσει» στο σημείο που τα δέσατε.
Βάλτε το χαλί σας μέσα σε σακούλες συντήρησης. Προτιμήστε να αποθηκεύσετε τα χαλιά σας μέσα σε υφασμάτινες σακούλες ή τυλίξτε τα μέσα σε μεγάλα υφάσματα ή παλιά σεντόνια. Δέστε τις άκρες τους με σπάγκο (σαν καραμέλα) και είστε έτοιμη.
Αν χρησιμοποιήσετε πλαστικές σακούλες, ανοίξτε τους τρύπες ώστε το χαλί σας να αναπνέει και αν τα χαλιά σας είναι μάλλινα, προσθέστε λεβάντα ή καμφορά για το σκόρο μέσα στη σακούλα, σε σημείο που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με την «καλή» επιφάνεια του χαλιού σας. Καθώς οι πλαστικές σακούλες μαγνητίζουν τη σκόνη, αν αποθηκεύετε τα χαλιά σας κοντά σε τοίχο, βάλτε ένα ύφασμα μεταξύ τοίχου και σακούλας για να αποφύγετε το λέκιασμα του τοίχου.
Τα χαλιά πρέπει να αποθηκεύονται «ξαπλωτά» και όχι όρθια, όπως πολλοί από εμάς συνηθίζουν να κάνουν, κυρίως λόγω έλλειψης χώρου. Σκεφθείτε πιθανές λύσεις όπως π.χ. κάτω από κάποιο κρεβάτι ή πάνω στην οροφή μίας ντουλάπας. Αν ο χώρος σας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, φροντίστε το χαλί σας να είναι σφιχτά τυλιγμένο και προσπαθείτε να γυρίζετε την πλευρά που πατάει στο πάτωμα (δηλαδή το πάνω κάτω) αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των μηνών αποθήκευσής του.
Κι επειδή τα χαλιά, ειδικά τα χειροποίητα, είναι στολίδια για το σπίτι μας και το κόστος τους είναι μεγάλο, να και μερικές συμβουλές για να κάνετε το χαλί σας να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
– Μετακινείτε συχνά τα έπιπλα που πατούν πάνω σε χαλιά. Οι πολυθρόνες, οι καρέκλες και τα τραπεζάκια αφήνουν κυκλικά ίχνη πάνω στα χαλιά μας και φθείρουν το πέλος του χαλιού στο σημείο που πατούν. Για να αποφύγετε αυτή τη φθορά, προσπαθήστε να μετακινείτε, έστω και ελάχιστα, τα έπιπλα που πατούν πάνω σε χαλιά ώστε η πίεση από το έπιπλο να μην βρίσκεται πάντα στο ίδιο ακριβώς σημείο του χαλιού.
– Καθαρίζετε τα χαλιά σας με σαπούνισμα ή σε επαγγελματία ταπητοκαθαριστή τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια ώστε να απομακρύνεται όλη η σκόνη που έχει συγκεντρωθεί βαθιά στο χαλί σας. Με αυτό τον τρόπο και πιο υγιεινός γίνεται ο χώρος σας και το χαλί σας συντηρείτε για περισσότερα χρόνια.
– Καθαρίζετε άμεσα τους λεκέδες και αν έχετε μικρά παιδιά, πείτε τους να σας ειδοποιούν αμέσως για το λεκέ αντί απλώς να κάνουν τα ανήξερα.
– Αν ξηλωθούν κάποιες κλωστές στην επιφάνεια του χαλιού σας προτιμήστε να τις κόψετε χαμηλά με ένα μικρό ψαλιδάκι αντί να τις τραβήξετε.
– Αν το χαλί σας σκιστεί ή κοπεί, ζητήστε από κάποιον επαγγελματία συντηρητή χαλιών να σας το επιδιορθώσει. Μείνετε ήσυχες, θα γίνει όπως πρώτα.
Του χρόνου που θα τα ξαναστρώσετε, αερίστε τα καλά πριν τα βάλετε στο πάτωμα κι αν μπορείτε προτιμήστε να τα αφήσετε λίγες ώρες στον ήλιο για να φρεσκαριστούν.
Καλό καλοκαίρι!
Πηγή: