Ναι, το πλυντήριο είναι φτιαγμένο για να πλένει, αλλά χρειάζεται που και που κι αυτό καθάρισμα. Για του λόγου το αληθές, ανοίξτε τό πλυντήριο και ρίξτε μία προσεκτική ματιά στον κάδο και στις εγκοπές που βρίσκονται γύρω από αυτόν. Τώρα νομίζω πειστήκατε, και θα διαβάσετε τη συνέχεια. Πάμε λοιπόν!
Θα χρειαστούμε χλωρίνη, υγρό γενικού καθαρισμού, σφουγγάρι με σκληρή και μαλακή επιφάνεια (όχι σύρμα), μία παλιά οδοντόβουρτσα και πανί ή χαρτί κουζίνας. Αν ο νιπτήρας δεν είναι κοντά σας, πάρτε και μία πλαστική λεκάνη ή κουβά και πάμε στο πλυντήριο.
Ας αρχίσουμε από τα χειρότερα.
Τη θήκη του μαλακτικού. Επειδή το μαλακτικό είναι πολύ λιπαρό σε υφή, αφήνει κατάλοιπα πάνω στο πλαστικό. Και σε αυτά τα κατάλοιπα κολλάει η σκόνη όταν αφήνουμε ανοιχτό το πλυντήριο. Με την επόμενη πλύση, το νέο μαλακτικό κολλάει πάνω στο παλιό και πάει λέγοντας. Ευτυχώς οι θήκες του μαλακτικού βγαίνουν, για να τις πλένουμε πιο εύκολα. (εικόνα 1)
Όμως μόλις την απομακρύνουμε, μας περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη. Πίσω από τη θήκη τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. (εικόνα 2)
Επίσης, ο κάδος έχει επάνω του άλατα που του αφαιρούν λάμψη αλλά και διάρκεια ζωής.
Οι εγκοπές που βρίσκονται γύρω του, στο σκελετό του πλυντηρίου, είναι γεμάτες από μούχλα και σκόνη. Και βέβαια να μην ξεχνάμε την έξω πλευρά του πλυντηρίου. (εικόνα 3)
Εικόνα 1 | Εικόνα 2 | Εικόνα 3 |
Εξοπλιστείτε με υλικά καθαριότητας. Γεμίστε το νιπτήρα ή τη λεκανίτσα με καυτό νερό στο οποίο θα ρίξετε χλωρίνη. Βάλτε μέσα τη θήκη του μαλακτικού (πολλές αποτελούνται από ανεξάρτητα κομμάτια οπότε ξεχωρίστε τα) και αφήστε τα να μουλιάσουν. (εικόνα 4)
Μην προσπαθήσετε να απομακρύνετε τη βρωμιά με χαρτί ή πανί, δεν βγαίνει αν δεν μαλακώσει με το καυτό νερό.
Όσο αυτά μουλιάζουν, τρίψτε με την οδοντόβουρτσα και υγρό γενικού καθαρισμού τα δύσκολα σημεία. Προσπαθήστε να μην τρέξει το υγρό (παρασύροντας τη βρωμιά) μέσα στο πλυντήριο. (εικόνα 5)
Κρατάτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ή ένα πανί και σκουπίζετε το νερό που τρέχει.
Με το σφουγγάρι και υγρό γενικού καθαρισμού, καθαρίστε τις επίπεδες επιφάνειες. Και πάλι σκουπίζετε με το χαρτί. Για τα λάστιχα, χρησιμοποιήστε την άγρια πλευρά και επιμείνετε όσο χρειάζεται χωρίς όμως με την πίεση να μετακινείτε τα λάστιχα από τη θέση τους. Αν τα λάστιχα τα έχετε παραμελήσει, δεν θα καθαρίσουν εντελώς γιατί αυτά τα υλικά τείνουν να «πίνουν» και να λεκιάζουν. Αφού τελειώσετε, σκουπίστε όλες τις επιφάνειες. (εικόνα 6)
Εικόνα 4 | Εικόνα 5 | Εικόνα 6 |
Γυρίστε στο νιπτήρα και τρίψτε με την οδοντόβουρτσα τα κομμάτια της θήκης του μαλακτικού μέχρι να ξεκολλήσει η βρωμιά από πάνω τους. (εικόνα 7)
Εικόνα 7 | Εικόνα 8 |
Βγάλτε τα και αδειάστε το νερό.
Ξεπλύνετε το νιπτήρα.
Ξαναγεμίστε με καυτό νερό προσθέτοντας αυτή τη φορά υγρό καθαρισμού και σαπουνίστε καλά τη θήκη με το σφουγγάρι. Αν στα δύσκολα σημεία η βρωμιά επιμένει, χρησιμοποιήστε και πάλι την οδοντόβουρτσα. Ξεπλύνετέ τα καλά με κρύο νερό και σκουπίστε τα με πανί. (εικόνα 8)
Εικόνα 9 |
Καθαρίστε καλά το νιπτήρα για να μην μείνουν στην επιφάνειά του οι λιπαρές ουσίες.
Τοποθετήστε τα εξαρτήματα στη θέση τους και το εσωτερικό του πλυντηρίου σας είναι έτοιμο. Με το σφουγγάρι σας καθαρίστε το εξωτερικό του, σκουπίστε . . . τελειώσατε. (εικόνα 9)
Όχι μόνο το πλυντήριό σας είναι καθαρό σαν καινούργιο, αλλά κάθε φορά που το καθαρίζετε του προσθέτετε διάρκεια ζωής.
Μία καλή συνήθεια που πρέπει να αποκτήσετε, είναι μετά από κάθε πλύση να σκουπίζετε το πλυντήριο, τον κάδο και τις γύρω επιφάνειες. Θα διατηρηθούν καθαρές για πολύ περισσότερο καιρό και θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σκουριάς.
Καλές πλύσεις στο πεντακάθαρο πλυντήριό σας!
Πηγή: