Προσοχή στη σωστή χρήση του internet

Προσοχή στη σωστή χρήση του internet Προστατεύστε τα παιδιά από κακοτοπιές και κακόβουλα μηνύματα Προσοχή στη σωστή χρήση του internet

Είναι μαγικός ο κόσμος του διαδικτύου! Το ταξίδι του «Οδυσσέα» είναι γεμάτο περιπέτειες, κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους.

Πολύτιμες συμβουλές για τα παιδιά και τους γονείς για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο παρέχει η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Ε.ΚΑΤ.Ο. στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας ONCE & CISA, η safekidszone, η Erica, το international childnet, το msn και αρκετές άλλες οργανώσεις καταναλωτών και ευαισθητοποιημένων ατόμων ανά τον κόσμο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο χρόνος που παραμένουν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο είναι δημιουργικός και ασφαλής. Έχοντες υπόψη μου όλα τα παραπάνω και ζυμώνοντάς τα με τη μακρόχρονη εμπειρία μου στο διαδίκτυο, κατέληξα στη σύνοψη των παρακάτω χρήσιμων κανόνων

Οι 10 χρυσοί κανόνες για τα παιδιά είναι:

1. Η συμπεριφορά μου και οι τόποι του διαδικτύου που θα επισκεφθώ καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό πόσο ασφαλής είμαι, όταν είμαι συνδεδεμένος. Θα πρέπει λοιπόν, να είμαι προσεκτικός με τις προειδοποιήσεις, τις γρήγορες αναλάμπουσες φωτεινές λωρίδες, τα κουμπιά και γενικά την περιπλάνηση από site σε site.
2. Πρέπει να σέβομαι στους συνομιλητές μου στο διαδίκτυο (chat room) όπως θέλω να σέβονται κι αυτοί εμένα. Δεν στέλνω ποτέ πρόστυχα ή ενοχλητικά e-mails. Ο,τιδήποτε γράφω ή στέλνω με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πολύ άνετα μπορεί να διαβιβαστεί και σε άλλους ανθρώπους όπως π.χ. στους γονείς μου ή στο σχολείο μου.
3. Δεν δίνω το όνομά μου, τη διεύθυνσή μου, τον αριθμό τηλεφώνου μου, πληροφορίες οικονομικής φύσεως, ούτε τη φωτογραφία μου σε κάποιον που έχω γνωρίσει στο διαδίκτυο, ακόμη και αν μου το ζητήσει.
4. Ο κωδικός πρόσβασης είναι αυστηρά προσωπικός, δεν τον αποκαλύπτω σε κανέναν. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού μου: δεν το εμπιστεύομαι σε κανέναν.
5. Δε δίνω ποτέ ραντεβού για προσωπική συνάντηση σε φίλο από το διαδίκτυο, γιατί δεν ξέρω ποτέ με ποιον έχω να κάνω. Αν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να γνωρίσω κάποιον ιντερνετ-φίλο τότε πηγαίνω μόνο με τους γονείς μου κι αυτό σε δημόσιο χώρο πάντα.
6. Δεν παραγγέλνω τίποτα από το internet, αν δεν το γνωρίζουν οι γονείς μου, το συζητώ πρώτα με τους γονείς μου.
7. Αν έχω συναντήσει τυχαία ακατάλληλο περιεχόμενο ή συμμετέχω σε ανάλογη συζήτηση, τερματίζω άμεσα τη σύνδεση και ενημερώνω τους γονείς μου.
8. Δεν πιστεύω όλα όσα βλέπω και πληροφορούμαι μέσα στο διαδίκτυο. Δεν ξεχνώ, οι άνθρωποι δεν λένε πάντα την αλήθεια, όταν δεν τους βλέπεις.
9. Αν δω πως κάποιος με τον οποίο μιλώ είναι ενοχλητικός και με στενοχωρεί, η νιώθω άβολα και άσχημα, τα μπλοκάρω όλα αυτά ή βγαίνω αμέσως από το internet
10. Δεν ανοίγω ποτέ ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από άτομα που δε γνωρίζω, γιατί μπορούν να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή μου.

Οι 6 συμβουλές για τους γονείς:

– Οφείλουν να σκέφτονται για τον κόσμο του διαδικτύου όπως και για τον υπόλοιπο γνωστό κόσμο: όπως ακριβώς συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μην εμπιστεύονται αγνώστους στο δρόμο, έτσι ακριβώς πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά τους και για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει το internet.

– O καλύτερος τρόπος για να μπορούν να προστατεύουν τα παιδιά τους είναι, να μάθουν και οι ίδιοι τη χρήση του διαδικτύου, έτσι τα παιδιά τους θα δίνουν μεγαλύτερη πάντα σοβαρότητα στην άποψή τους.

– To «σέρφινγκ» χρειάζεται πάντα προσοχή
Εξηγούν στα παιδιά τους ότι είναι επικίνδυνο να δίνουν προσωπικές πληροφορίες στο internet. Αν τους εμπιστεύονται, όταν κάποιος τους ζητήσει τη διεύθυνση τους, το τηλέφωνό τους, την ηλεκτρονική διεύθυνσή τους ή το όνομα του σχολείου τους τα παιδιά θα τους ειδοποιήσουν άμεσα.

– Τα πλήκτρα της «επιστροφής» «πίσω», (back), «αρχική» είναι σωτήρια.
Οι γονείς θα πρέπει πάντοτε να παρακολουθούν τους τόπους που επισκέπτονται τα παιδιά τους στον κυβερνοχώρο. Εξίσου καλή ιδέα όμως είναι να διδάξουν στα παιδιά πως να «δραπετεύουν» γρήγορα, αν συναντήσουν πληροφορίες που τους κάνουν να δυσανασχετούν, όπως πατώντας «back» ή «αρχική» στο πρόγραμμα πλοήγησης ή κλείνοντας τη σύνδεση.

– Χρησιμοποιούμε φίλτρα
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ρυθμίσεις παροχής υπηρεσιών internet για να ελέγξουμε το είδος της πληροφόρησης, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Έτσι τα προφυλάσσουμε από το ενδεχόμενο να συναντήσουν περιεχόμενο που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες.

– Τα καλύτερα, όμως φίλτρα απ’ όλα, που δεν παραβιάζονται, είναι η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση που τρέφουν προς τους γονείς τα ίδια τους τα παιδιά, το αίσθημα ευθύνης που κατάφεραν να τους καλλιεργήσουν και το δικό τους λαμπρό παράδειγμα.

Κώτσιας Χαράλαμπος
Δάσκαλος
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης