Ας μιλήσουμε ανοιχτά! Έχετε γνωρίσει ποτέ κανέναν που να του αρέσει πραγματικά η δουλειά που κάνει; Που ξυπνά κάθε πρωί κεφάτος και χαρούμενος και γυρίζει σπίτι το βράδυ βαθιά ικανοποιημένος και ευχαριστημένος για όσα έχει πετύχει;
Ε, ωραία! Ίσως και να έχετε γνωρίσει έναν, το πολύ δύο. Στην πραγματικότητα, η καριέρα των ονείρων σας δεν είναι θέμα τύχης. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν χρειάζεται καν ν’ αλλάξετε δουλειά ή να δηλώσετε παραίτηση προκειμένου να βρείτε κάτι καλύτερο. Αρκεί ν’ ανακαλύψετε και να έρθετε σε επαφή με αυτό που πραγματικά σας γεμίζει και σας αρέσει και να κατευθυνθείτε προς αυτό. Για να το βρείτε, αρκεί να εστιάσετε στα ενδιαφέροντα, στις ανάγκες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, που θα σας οδηγήσουν στο σωστό δρόμο! Ορίστε πώς θα τα καταφέρετε!
ΑΣΚΗΣΗ Νο1: Ανακαλύψτε το εργασιακό σας προφίλ!
Διαβάστε τις παρακάτω εργασίες και αριθμήστε τις, ξεκινώντας από το ένα, με βάση εκείνες που προτιμάτε περισσότερο.
Αρχειοθέτηση: εργασίες που αποτελούν μέρος της λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος και συνήθως απαιτούν χρήση υπολογιστή.
Διανοητικές: εργασίες που απαιτούν σκέψη και λογισμό για την παραγωγή έργου.
Διαπροσωπικές: εργασίες που απαιτούν να έρχεστε σε επαφή με άλλους.
Εργατικές: εργασίες που έχουν να κάνουν με τον χειρισμό μηχανημάτων ή εργαλείων ή είναι χειρωνακτικές.
ΑΣΚΗΣΗ Νο2: Ανακαλύψτε το αληθινό σας «εγώ»!
Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, οι χαρακτήρες των ανθρώπων μπορούν χονδρικά να κατηγοριοποιηθούν σε έξι τύπους προσωπικότητας:
Ο ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ: σας αρέσει να εκτελείτε εντολές και συγκεκριμένες οδηγίες, αγαπάτε την τάξη, ενώ η επανάληψη σας κάνει να νιώθετε όχι μόνο ασφάλεια, αλλά κι ότι σας δίνεται η ευκαιρία να τελειοποιήσετε και να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας. Νιώθετε άνετα να χειρίζεστε μηχανήματα ή εργαλεία, τα οποία ευχάριστα δέχεστε ως μέρος της δουλειά σας. Σας ταιριάζει κάθε είδους μηχανική η χειρωνακτική εργασία, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται απλή δακτυλογράφηση.
Ο ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ: σας αρέσουν οι δραστηριότητες που καταπιάνονται με συλλογή πληροφοριών, ταξινόμηση, αρχειοθέτηση και οργάνωση, είτε πρόκειται για λέξεις είτε για αριθμούς, και φυσικά τα πάτε πολύ καλά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακριβώς γιατί σας λύνουν τα χέρια. Μπορείτε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά σε επιχειρήσεις, εταιρείες, τράπεζες, λογιστήρια.
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: σας συγκινεί κάθε δραστηριότητα που στηρίζεται στο νόμο της δράσης και της αντίδρασης, ιδιαίτερα όταν το ζητούμενο είναι το κέρδος. Σας ταιριάζει οτιδήποτε σχετίζεται με τη διαχείριση κεφαλαίου, τη διοίκηση, το εμπόριο και τις επενδύσεις. Θα προτιμούσατε ακόμα και μια μικρή επιχείρηση, αρκεί να ξέρατε ότι είναι δική σας!
Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ: σας ταιριάζουν επαγγέλματα που εμπεριέχουν συναλλαγή, επικοινωνία και αλληλεπίδραση με το κοινό. Το ζητούμενο είναι να έρχεστε σε επαφή με κόσμο, είτε για να τους διασκεδάσετε, να τους εκπαιδεύσετε, να τους επιμορφώσετε και να τους ενημερώσετε είτε για να τους πείσετε ή μεταπείσετε… Σύμβουλος, κοινωνικός λειτουργός, εκπαιδευτικός, παρουσιαστής, διαφημιστής, dealer είναι μερικές από τις επιλογές που σας ταιριάζουν, με πρώτο, φυσικά, σε προτίμηση το τμήμα του marketing.
Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: σας συναρπάζει κάθε δραστηριότητα που έχει στόχο την υλοποίηση μιας ιδέας με ή χωρίς τη χρήση υλικών. Γι’ αυτό σας ταιριάζει ένα επάγγελμα όπου θα μπορείτε να εκφράσετε τις καλλιτεχνικές σας τάσεις σε τομείς όπως η διακόσμηση, η φωτογραφία, η ζωγραφική, η γραφιστική και η κειμενογράφηση. Δεν θα σας πείραζε ακόμα και να περνάτε χάντρες για να φτιάχνετε βραχιόλια, αρκεί να μπορείτε να χρησιμοποιείται την έμπνευση και τη φαντασία σας.
Ο ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: σας συναρπάζουν οι δραστηριότητες που εμπεριέχουν έρευνα, εξέταση ή έλεγχο, είτε σε πρακτικό είτε σε θεωρητικό επίπεδο. Μπορείτε να ασχοληθείτε με τη χημεία, την ιατρική ή παραϊατρική, την ψυχολογία ή ακόμα και τη διόρθωση κειμένων.
Συνήθως είναι απίθανο να ανήκετε σε μία μόνο κατηγορία. Για παράδειγμα, συνήθως ο Αδέσμευτος ταιριάζει πολύ με τον Κοινωνικό. Γι’ αυτό διαβάστε τα χαρακτηριστικά κάθε τύπου για να αποφασίσετε ποιοι σας ταιριάζουν.
Κάντε την άσκηση ξανά, προκειμένου να διαπιστώσετε ποια από τα στοιχεία επαναλαμβάνονται και προσπαθήστε να συνδέσετε τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δύο ασκήσεις, για να βγάλετε καλύτερα συμπεράσματα.
Συνδέστε τα αποτελέσματα που προκύπτουν με τους τομείς της δουλειάς σας. Πολύ συχνά δεν χρειάζεται ν’ αλλάξετε δουλειά, αλλά αρμοδιότητες. Να θυμάστε ότι κάθε αρμοδιότητα μπορεί να «τεμαχιστεί» σε μικρότερες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κατευθυνθείτε προς εκείνο τον τομέα που εμπεριέχει τη μορφή εργασίας που σας συναρπάζει περισσότερο.
Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκετε, διαλέξτε τον τομέα που σας εκφράζει καλύτερα στη δουλειά. Σκεφτείτε ποια από αυτά μπορείτε να βρείτε και να εφαρμόσετε στη δουλειά που ήδη κάνετε ή επιδιώξτε ν’ αλλάξετε τμήμα ή θέση.
Το τεστ της αλήθειας!
Κάποιες φορές νιώθετε δυσαρεστημένοι στη δουλειά σας ακριβώς επειδή δεν είστε σίγουροι για τη θέση ή τις προοπτικές σας. Για να το μάθετε, θα πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε τις απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Γνωρίζετε τι γνώμη έχει το αφεντικό σας για τα προσόντα σας;
2. Δέχεστε σαφείς οδηγίες από τους ανωτέρους σας;
3. Μαντεύετε ποιο θα είναι το επόμενο σας βήμα στη δουλειά;
4. Ξέρετε ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της εταιρείας;
5. Ελπίζετε σε κάτι καλύτερο από τη θέση που ήδη έχετε;
Αν έχετε απαντήσει «όχι» σε περισσότερες από δύο ερωτήσεις, καλό είναι να αναζητήσετε τις ανάλογες απαντήσεις από το αφεντικό σας, το οποίο είναι ο μόνος αρμόδιος για να επαναπροσδιορίσει τη θέση σας και τις προοπτικές της.
Η συνταγή της επιτυχίας
Η επαγγελματική επιτυχία, σύμφωνα με του ειδικούς, οφείλεται κατά 15% στην κλίση και τα ταλέντα σας και κατά 85% στη στάση που υιοθετείτε στο χώρο της δουλειάς. Αυτό σημαίνει ότι η αγάπη και ο σεβασμός που δείχνετε απέναντι στον ίδιο τον εαυτό σας γίνονται αμέσως αντιληπτά, τόσο από τους συναδέλφους όσο και από το αφεντικό. Αυτοί είναι ο «καθρέφτης» όπου αντικατοπτρίζεται το είδωλό σας ως εργαζόμενη. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε πραγματικά να δώσετε ώθηση στην καριέρα σας…
Χρησιμοποιείτε θετικά σχόλια! Μην κατηγορείτε, γκρινιάζετε ή παραπονιέστε διαρκώς. Αποφύγετε φράσεις όπως: «Τώρα πια, στην ηλικία μου» ή «Δεν θα τα καταφέρω ποτέ».
Δείξτε χαρούμενη και επιτυχημένη! Αν το σκέφτεστε και το αισθάνεστε, όχι μόνο θα πείσετε τους γύρω σας, αλλά και τον εαυτό σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πετύχετε.
Κάντε παρέα με ανθρώπους που σκέφτονται θετικά και έχουν προοδεύσει. Η αντίληψη να συναναστρέφεστε αποτυχημένους, για να νιώθετε ότι αξίζετε, σας καταδικάζει στη στασιμότητα.
Γράψτε σ’ ένα χαρτί όλα τα αρνητικά συναισθήματα που αφορούν στη σχέση σας με τη δουλειά σας προκειμένου να προσδιορίσετε γιατί αισθάνεστε έτσι.
Ξεκολλήστε το μυαλό σας από τα προβλήματα! Αν δεν μπορείτε να δώσετε λύσεις, καλύτερα να τα αγνοήσετε. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που απασχολούν και χαλαρώνουν το μυαλό. Δείτε μια ταινία, διαβάστε ένα βιβλίο, επιδιώξτε μια ποιοτική έξοδο, γιατί, στην πραγματικότητα, όλα αυτά διευρύνουν τους ορίζοντές σας.
Πιστέψτε πραγματικά ότι είναι πιθανό καλά πράγματα να σας συμβούν!