Οι διακοπές είναι απαραίτητες όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλους μας, μεγάλους και μικρούς. Η αποφόρτιση από τις ευθύνες και τα καθήκοντα του χειμώνα, η ανατροπή της ρουτίνας και της καθημερινότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναγεμίσουν οι «μπαταρίες» του μυαλού και της ψυχής, να χαλαρώσει το σώμα, ώστε να μπορέσει ο καθένας μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συνεχών ευθυνών.
Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται την ξενοιασιά του καλοκαιριού για να παίξουν και να χαρούν – κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τον υπόλοιπο χρόνο και που το έχουν τόση ανάγκη, αφού οι λέξεις «παιδί» και «παιχνίδι» προέρχονται από την ίδια ετυμολογική ρίζα και είναι έννοιες απόλυτα συνυφασμένες. Άλλωστε, σε μια χώρα ζεστή όπως είναι η δική μας, οι μακρές θερινές διακοπές των σχολείων είναι επιβεβλημένες, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες εξαντλούν τον οργανισμό, που δεν έχει περιθώρια να πιεστεί από άλλες πνευματικές ή σωματικές προσπάθειες.
Εργασία το διάστημα των διακοπών
Πρώτα πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την έννοια «εργασία» όσον αφορά στο παιδί. Τα παιδιά έχουν κερδίσει – και με σκληρούς αγώνες μάλιστα – το δικαίωμα στο παιχνίδι και την ξενοιασιά. Η παιδική εργασία απαγορεύεται αυστηρότατα, τουλάχιστον στα προηγμένα κράτη, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται απόλυτα σεβαστά. Για βιοποριστικούς λόγους τα παιδιά δεν πρέπει ν’ απασχολούνται εργασιακά, ούτε στη διάρκεια των διακοπών. Είναι ευθύνη των ενηλίκων να τα καλύψουν σε κάθε τους ανάγκη και δικαίωμα των παιδιών να είναι παιδιά. Αν όμως ένα παιδί – μιλάμε πάντα για εφήβους πάνω από 14 ετών – επιθυμεί ν’ ασχοληθεί στις διακοπές του με κάτι που του αρέσει ιδιαίτερα και που το ενδιαφέρει επαγγελματικά για το μέλλον του, θα μπορούσαμε να το επιτρέψουμε. Βέβαια, όχι για ολόκληρο το διάστημα των διακοπών του, αλλά για ένα μέρος από αυτές. Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι του έχουμε εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες.
Οι κατάλληλες συνθήκες
Βασικές προϋποθέσεις για την απασχόληση ενός εφήβου είναι: ωράριο, περιβάλλον – έμψυχο και άψυχο – εργασιακές συνθήκες και απαιτήσεις σύμφωνες με τις δυνατότητες της ηλικίας του παιδιού, ώστε να μην το καταπιέζουν και να μην το κουράζουν. Είναι απόλυτα απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η ενασχόληση του παιδιού θα πρέπει να το εθίσει στη συνέπεια, την υπευθυνότητα, την ευγένεια, την προθυμία και το πνεύμα συνεργασίας. Αντίθετα, δεν πρέπει να το ενθαρρύνει σε ανταγωνισμούς, αντιπαλότητες και στο κυνήγι του κέρδους.
Οικογενειακή Σύμβουλος
Info: Η Χρυσούλα Κουτελιέρη-Μαυράκη είναι Σύμβουλος Παιδιού και Οικογένειας
Πηγή: Baby.gr