Οι εξετάσεις των μαθητών της Γ’ λυκείου για την εισαγωγή τους στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές ξεκινούν. Για άλλη μια φορά η αγωνία κορυφώνεται. Αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, καλή φυσική κατάσταση και μερικά ακόμα μυστικά, θα οπλίσουν τους μαθητές αυτήν την περίοδο. Καλή επιτυχία παιδιά!
Τα κλειδιά της επιτυχίας
– Καταπολέμηση του άγχους: Το μυστικό εδώ είναι η σκέψη του υποψηφίου να επικεντρώνεται όχι στο τι θα κάνει σε περίπτωση αποτυχίας, αλλά τι θα κάνει για να επιτύχει. Το να ετοιμάζεται να δεχθεί πιο «ανώδυνα» την αποτυχία είναι μεγάλο σφάλμα. Όταν η αγωνία μεγαλώνει, επιστρατεύστε μηχανισμούς εκτόνωσης: το κλάμα, η φωνή, το γέλιο, ακόμα και το… τρέξιμο, όλα μπορούν να βοηθήσουν.
– Σωστός προγραμματισμός: Μια πηγή άγχους είναι οι υπερβολικές φιλοδοξίες. Περιορίστε λοιπόν τις φιλοδοξίες σας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας. Για τον στόχο σας αυτό, ένα πλάνο μελέτης θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Με την προϋπόθεση ότι θα το τηρείτε αυστηρά. Διαβάζετε με διαλείμματα, γιατί έτσι η μάθηση γίνεται ευκολότερη και πιο αποδοτική. Επίσης, δώστε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που δεν ξέρετε τόσο καλά και όχι σε εκείνα που ξέρετε καλά.
– Καλή διάθεση: Η πίεση για μελέτη όταν ο μαθητής δεν έχει διάθεση, δεν ωφελεί σε τίποτα. Προτιμότερο είναι να ξεκουραστεί ή να κάνει κάτι που απαιτεί λιγότερη προσοχή και να ξαναπροσπαθήσει αργότερα.
– Η αυτοσυγκέντρωση: Η προσοχή και η αυτοσυγκέντρωση είναι σημαντικές προϋποθέσεις για σωστή μελέτη. Αν λοιπόν το παιδί δεν μπορεί να τις πετύχει, τότε προτιμότερο είναι να κάνει διάλειμμα. Και επειδή η προσοχή πρέπει να εστιάζεται σ’ ένα αντικείμενο κάθε φορά, γι’ αυτό πρέπει να παραμερίζονται συναισθηματικά προβλήματα ή ψυχολογικές εντάσεις, εφόσον είναι παράγοντες που αποσπούν την προσοχή και το ενδιαφέρον του παιδιού.
– Όχι υπερβολές: Δυο ώρες προσεκτικής μελέτης είναι πιο ωφέλιμες από ό,τι ένα 6ωρο μηχανικής ανάγνωσης. Ολιγόωρη μελέτη λοιπόν τις παραγωγικές ώρες (νωρίς το πρωί), που γενικά αποδίδουν περισσότερο από ένα ξενύχτι πάνω από τα βιβλία.
– Κατάλληλες συνθήκες: Ο θόρυβος, το ήρεμο κλίμα στο σπίτι, ακόμα και η ένταση του φωτός στο δωμάτιο μπορούν να επηρεάσουν τη μελέτη. Άλλοι προτιμούν να διαβάζουν με μουσική, άλλοι φωναχτά ή με κινήσεις, άλλοι με παρέα – όλα επιτρέπονται, αν βοηθούν τον μαθητή στη μελέτη του.
Μικρά μυστικά επιτυχίας για την παραμονή
Εδώ το ζητούμενο είναι η καλή φυσική και σωματική κατάσταση του υποψηφίου.
Ύπνος
Οκτώ τουλάχιστον ώρες ύπνου την παραμονή των εξετάσεων είναι απαραίτητες. Κυρίως η πνευματική, αλλά και η σωματική χαλάρωση θεωρούνται απαραίτητες για την καλή απόδοση του μαθητή την ημέρα των εξετάσεων, αφού το ξενύχτι προσθέτει άγχος, κουράζει το μυαλό και δεν βοηθά στη σκέψη και στη σωστή κρίση.
Χάπια
Η λήψη οποιουδήποτε ηρεμιστικού, αγχολυτικού ή υπνωτικού φαρμάκου πρέπει να αποφεύγεται, εκτός κι αν το συστήσει ο γιατρός. Πολλά από τα ηρεμιστικά υπνωτικά μειώνουν τις νοητικές και σωματικές αντιδράσεις για αρκετές ώρες μετά τη λήψη τους, με αποτέλεσμα πιθανόν μερικοί μαθητές να μη βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και διαύγεια όταν αυτό απαιτείται.
Ποτά
Η κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών, κυρίως το βράδυ που προηγείται των εξετάσεων, απαγορεύεται. Ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν είναι συνηθισμένοι στο ποτό – μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, κοιλιακούς πόνους, ναυτία και εμετούς. Ενοχλήματα δηλαδή που μπορεί να διαρκέσουν και την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την απόδοση του διαγωνιζόμενου.
Να θυμάστε ότι: Ο συνδυασμός ηρεμιστικών χαπιών με αλκοόλ δεν επιτρέπεται, επειδή αυξάνεται η κατασταλτική δράση των ηρεμιστικών.
Καφέδες
Μακριά από καφέδες το βράδυ της παραμονής των εξετάσεων. Να επισημάνουμε εδώ ότι ο καφές μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και μάλιστα συνοδευόμενος από κατάχρηση τσιγάρων να οδηγήσει σε κρίση γαστρίτιδας ή και σε παρόξυνση έλκους, που πιθανότατα θα ταλαιπωρήσουν τον υποψήφιο για αρκετές ημέρες.
Να θυμάστε ότι: Ο καφές σε αρκετούς προκαλεί διέγερση, εκνευρισμό και αϋπνία, οπότε ο μαθητής κινδυνεύει να πάει στις εξετάσεις ξενυχτισμένος ή έχοντας κοιμηθεί ελάχιστα, και σαν αποτέλεσμα να μην έχει πλήρη πνευματική διαύγεια.
Ξύπνημα
Την ημέρα των εξετάσεων ο υποψήφιος πρέπει να ξυπνήσει, αν είναι δυνατόν, χωρίς ξυπνητήρι, χορτασμένος από ύπνο και έχοντας στη διάθεσή του αρκετό χρόνο να προετοιμαστεί. Το πρωινό των εξετάσεων με τίποτα δεν πρέπει να γίνεται με βιασύνη και άγχος.
Πρωινό
Το πρωί των εξετάσεων δυο πράγματα δεν θα πρέπει να παραληφθούν: Η πρωινή τουαλέτα και το πρόγευμα.
Η αναβολή της πρωινής τουαλέτας θα δημιουργήσει στον υποψήφιο προβλήματα από το έντερο ή την κύστη, που θα πολλαπλασιαστούν από το άγχος της αναμονής των θεμάτων καθώς και από το άγχος της απώλειας χρόνου στην περίπτωση που θα χρειαστεί να διακόψει το γράψιμο για να πάει τουαλέτα.
Επίσης, το πρόγευμα είναι σημαντικό και θα πρέπει να προετοιμάζεται προσεκτικά. Οι εξετάσεις διαρκούν πολλές ώρες, γι’ αυτό σε καμιά περίπτωση ο μαθητής δεν θα πρέπει να είναι νηστικός, αλλά ούτε και να έχει φάει υπερβολικά. Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρόγευμα είναι ό,τι πρέπει για να διώξει το ενοχλητικό αίσθημα λιγούρας και τις κράμπες της κοιλιάς, ενώ παράλληλα θα τροφοδοτήσει τον οργανισμό και ιδιαίτερα τον εγκέφαλο με ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του.
Ένα ιδανικό πρωινό!
Επιλέξτε ανάμεσα σε:
– ένα ποτήρι γάλα
– μερικές φρυγανιές βούτυρο με μέλι
– λίγο γιαούρτι με μέλι
– λίγα φρούτα εποχής ώριμα
– λίγες σταφίδες και σύκα
– φρέσκους χυμούς φρούτων
Οι «αρρώστιες»… των εξετάσεων
Στη διάρκεια της κρίσιμης αυτής περιόδου τα παιδιά ταλαιπωρούνται κυρίως από τις παρακάτω ενοχλήσεις:
– Πονοκέφαλος: Αιτία του είναι συνήθως η υπερένταση. Όμως συχνά φταίνε τα κουρασμένα μάτια, το στρες και η καθήλωση του σώματος για πολλή ώρα – στην ίδια θέση.
Τι να κάνετε: Χαλάρωση και ξεκούραση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα ζεστό μπάνιο θα προλάβει ή θα ανακουφίσει τον πονοκέφαλο.
– Στομαχόπονοι: Προκαλούνται από το άγχος, την κακή διατροφή, το κάπνισμα, τους πολλούς καφέδες ή τις ασπιρίνες. Τα παραπάνω αίτια μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μια προϋπάρχουσα γαστρίτιδα ή έλκος.
Τι να κάνετε: Περιορίστε τους καφέδες, το κάπνισμα και τις ασπιρίνες. Η καλή διατροφή επιβάλλεται. Ίσως να χρειαστεί και η γνώμη του γιατρού.
– Διάρροιες και εμετοί: Πρόκειται για αδιαθεσίες που αυτή την εποχή οφείλονται συνήθως στις τροφικές δηλητηριάσεις.
Τι να κάνετε: Θα πρέπει να ζητηθεί αμέσως η γνώμη του γιατρού ώστε το παιδί να μη χάσει τις εξετάσεις. Συνήθως, αυτές οι γαστρεντερίτιδες προλαμβάνονται με την πρόληψη, δηλαδή με το να επιλέγουμε σωστά τις τροφές και να προετοιμάζουμε προσεκτικά το φαγητό (σχολαστικό πλύσιμο, βράσιμο, φύλαξη των τροφών στο ψυγείο κ.ά.).
– Ταχυπαλμίες και αρρυθμίες: Οφείλονται στο στρες και στους υπερβολικούς καφέδες. Οι περισσότερες είναι καλοήθεις και υποχωρούν αμέσως, με το που ο γιατρός θα διαγνώσει ότι δεν είναι τίποτα το σοβαρό.
Κατά του στρες
– Η βιταμίνη C, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης προστατεύει τον οργανισμό από το στρες.
– Η καροτίνη Β, βοηθά κι αυτή τον οργανισμό όταν αντιδρά στο στρες.
– Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι γνωστές και σαν… βιταμίνες αντιστρές.
Η στάση των γονιών
Η γκρίνια, το άγχος και οι πιέσεις δεν βοηθούν καθόλου. Το αντίθετο, τις ημέρες αυτές θα πρέπει οι γονείς να εξασφαλίζουν ένα ήρεμο, χωρίς φασαρίες περιβάλλον. Το παιδί τώρα έχει ανάγκη από αγάπη, ηρεμία, κατανόηση και ήπια ενθάρρυνση. Πρέπει επίσης να καταλάβει ότι η αξία του σε καμιά περίπτωση, δεν μετριέται και δεν εξαντλείται με την αποτυχία του ή την επιτυχία του στις εξετάσεις.
Την ώρα των εξετάσεων
– Αποφύγετε να ξεφυλλίζετε σημειώσεις λίγο πριν μπείτε στην αίθουσα.
– Εισπνεύστε βαθιά μερικές φορές για να συγκεντρωθείτε προτού διαβάσετε τα θέματα και υπογραμμίστε τις λέξεις κλειδιά προτού αρχίσετε να γράφετε.
– Αφήστε κάτι που δεν θυμάστε και πηγαίνετε παρακάτω. Θα το θυμηθείτε αργότερα.
– Καθώς γράφετε, μην κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι γύρω σας και μην προσπαθείτε να τσεκάρετε τις απαντήσεις. Είσαστε σίγουροι ότι οι απαντήσεις των άλλων είναι πράγματι σωστές;
– Γράφετε ευανάγνωστα, διότι συνήθως οι εξεταστές δεν έχουν το χρόνο και τη διάθεση να… αποκρυπτογραφούν τα γραπτά.
Καλή επιτυχία, με ηρεμία και πρόγραμμα!