Το καθάρισμα των τζαμιών είναι κάτι πολύ απλό, αν το έχεις ξανακάνει! Γιατί αν δεν το έχεις ξανακάνει μπορεί και να μπλέξεις! Να γεμίσουν χνούδια τα τζάμια άμα πάρεις λάθος πανί, να λερώσεις τα κουφώματα με την εφημερίδα και άλλα τέτοια. Αλλά με μερικά μικρά μυστικά όπως αυτά παρακάτω, τα τζάμια θα είναι πεντακάθαρα εύκολα και γρήγορα.
Πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε ένα πανί και ένα καθαριστικό. Υπάρχουν φυσικά ειδικά πανιά για τα τζάμια, που καθαρίζουν απαλά και δεν αφήνουν χνούδια. Όμως εξίσου καλή δουλειά κάνει κι ένα παλιό σεντόνι ή φανελάκι ή άλλο ύφασμα τέτοιου τύπου. Το πανί μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με εφημερίδα που γυαλίζει τα τζάμια καταπληκτικά αλλά θέλει λίγη προσοχή.
Πάρτε ένα φύλλο εφημερίδας (απλή, όχι ιλουστρασιόν) και τσαλακώστε το σαν μπάλα. Ψεκάστε το τζάμι για να μαλακώσουν οι βρωμιές, καθώς και το φύλλο της εφημερίδας για να μαλακώσει και πιέστε το και λίγο με το χέρι να μην είναι άγρια η επιφάνειά του. Γιατί αν ψεκάσετε μόνο το τζάμι και τρίψετε με τη στεγνή εφημερίδα, πολύ πιθανόν να κάνετε μικρές γρατζουνιές στο τζάμι.
Το άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι τα κουφώματα. Αν δεν είστε προσεκτικοί στις άκρες των τζαμιών μπορεί να αφήσετε μαύρα σημάδια στα κουφώματά σας. Πάντως σε περίπτωση ατυχήματος πάρτε ένα από τα ειδικά σφουγγάρια-σβήστρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να σβήνουμε τα σημάδια από τους τοίχους και κανείς δεν θα μάθει για το μικρό σας ατύχημα.
Εξίσου θα χρωματίσει η εφημερίδα και τα γάντια σας ή τα χέρια σας και κάποια σημάδια ίσως σας δυσκολέψουν τόσο στα γάντια όσο και πάνω στα βαμμένα νύχια. Βέβαια μικρό το κακό, αλλά είναι καλύτερα να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως και φυσικά προτιμότερο να λερωθούν τα γάντια, που δεν θα τα δει και κανείς άλλος.
Όλα τα χαρτιά δεν είναι το ίδιο. Γι’ αυτό, μη δοκιμάσετε με χαρτί τουαλέτας ή κουζίνας εκτός αν είναι πια κάποιο πολύ σκληρό, αλλιώς θα αφήνετε χνούδια γύρω γύρω, θα εκνευριστείτε και πιθανόν να παραιτηθείτε από το καθάρισμα των τζαμιών.
Όσο για το καθαριστικό, σίγουρα θα χαθείτε μπροστά στο ράφι και δεν θα ξέρετε τι να αγοράσετε. Οποιοδήποτε απλό καθαριστικό τζαμιών, ακόμα κι αυτά που δεν υπόσχονται να «κάνουν τα τζάμια αόρατα» θα κάνει τη δουλειά. Οι ουσιαστικές διαφορές είναι μικρές οπότε διαλέξτε με βάση την τιμή και το άρωμα.
Για έναν οικολογικό καθαρισμό χρησιμοποιήστε πανάκι εμποτισμένο με ξύδι. Ακόμη μπορείτε να φτιάξετε ένα διάλυμα από ξύδι, λεμόνι και νερό, συστατικά πολύ αποτελεσματικά για τη λιπαρότητα στα τζάμια της κουζίνας. Μια ενδεικτική δοσολογία είναι 2-3 φλιτζ. νερό, 1/3 του φλιτζ. ξύδι και το χυμό από μισό λεμόνι.
Προτιμήστε το άσπρο ξύδι, το οποίο συστήνεται για καθαριότητα σε αντίθεση με το κοινό ξύδι της σαλάτας μας, μόνο και μόνο για να μη χρωματίσει τις επιφάνειες που καθαρίζουμε, ή τις γειτονικές τους (π.χ. κουφώματα).
Βάλτε έπειτα το διάλυμα σε ένα δοχείο με ψεκαστήρα ή και σε ένα απλό μπολ, όπου θα βουτάτε το πανάκι σας. Αν σας περισσέψει, αποθηκεύστε το, δεν παθαίνει τίποτα. Απλά ανακινήστε και ξαναχρησιμοποιήστε το. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθαρίσατε τα τζάμια σας, μπορείτε τώρα να καθαρίσετε και τους καθρέφτες.
Info:
Πηγή: