Κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή με κάποιες εστίες μικροβίων γιατί δεν μας έχει πάει ποτέ το μυαλό να καθαρίσουμε εκεί. Κάποιες μάλιστα τις κουβαλάμε κάθε μέρα μαζί μας! Κινητό, κλειδιά, γυαλιά ηλίου, τα παίρνουμε κάθε μέρα μαζί μας, τα ακουμπάμε παντού αλλά κάθε πότε τα καθαρίζουμε;
Όπλα-καθαριστικά κατά των μικροβίων υπάρχουν πολλά και είναι όλα απλά: οινόπνευμα, ξύδι και σόδα μαγειρική, χλωρίνη ή άλλα καθαριστικά με χλώριο. Αυτά και ένα βετέξ ή ένα σφουγγαρόπανο είναι αρκετά. Οπότε διαλέγετε πιο από αυτά προτιμάτε και ξεκινάμε. Για αρχή, καθαρίζετε όλους τους διακόπτες του σπιτιού. Όχι μόνο τους διακόπτες φωτός αλλά ότι ενεργοποιεί κι απενεργοποιεί κάποια συσκευή. Το ίδιο κάνετε και για τα χερούλια σε πόρτες, ντουλάπες και συρτάρια.
Κάποια άλλα αντικείμενα είναι λίγο πιο απαιτητικά, όπως το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης (και των άλλων συσκευών), το σταθερό τηλέφωνο και το πληκτρολόγιο. Τα πολλά κουμπιά τους μοιάζουν μπελάς όμως δε χρειάζεται να τα καθαρίσετε ένα-ένα. Με μια παλιά οδοντόβουρτσα το πρόβλημα λύνεται σε λίγα λεπτά. Θέλει προσοχή να μη βρέξετε τις συσκευές και μουλιάσουν τα κυκλώματα! Γι’ αυτό βουτάμε την οδοντόβουρτσα σε ένα μπολάκι με ξύδι, τη σκουπίζουμε ελαφρά σε ένα στεγνό πανί ώστε να διατηρήσει λίγη υγρασία και καθαρίζουμε. Και το στοματικό διάλυμα κάνει καλή δουλειά. Η μυρωδιά του ξιδιού εξαφανίζεται αμέσως αλλά πάντα μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο. Εδώ προσοχή στα καθαριστικά με χλώριο και στο οινόπνευμα γιατί μπορεί να σας ξεθωριάσουν τους αριθμούς από τα κουμπιά. Μην ξεχάσετε και το ποντίκι του υπολογιστή.
Αφού καθαρίσατε σαλόνι και γραφείο, σειρά έχει η κουζίνα. Η πιατοθήκη μαζεύει συχνά άλατα τα οποία δεν είναι ότι μας ενοχλούν οπτικά αλλά ότι αποτελούν φιλικό περιβάλλον για να εγκατασταθούν μικρόβια. Υπάρχουν τα γνωστά σε όλους καθαριστικά κατά των αλάτων. Είναι αποτελεσματικά αλλά χρησιμοποιήστε τα με μια επιφύλαξη γιατί συνήθως προορίζονται για το μπάνιο και όχι την κουζίνα που έρχεται σε επαφή με το φαγητό μας. Πιθανόν όμως να βρείτε και κάποιο που να λέει ότι είναι κατάλληλο για χρήση στην κουζίνα. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ξύδι, τρίψτε καλά με τη μαλακή πλευρά ενός σφουγγαριού και στα σημεία που δεν καθαρίζουν αφήστε για λίγη ώρα ένα πανί καλά εμποτισμένο με ξύδι ή και το ίδιο το σφουγγάρι. Άλλη πρόταση είναι να ενισχύσετε τη δράση του ξυδιού με λίγη μαγειρική σόδα ή χοντρό αλάτι και τρίψιμο με το σφουγγάρι όπως και πριν.
Αν δε χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων και πλένετε με τον παραδοσιακό τρόπο, θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες βρωμιές κολλάνε κι επιμένουν στις λαβές από τα μαχαίρια ή ανάμεσα στα δόντια των πιρουνιών. Όταν λοιπόν πλένετε τα πιάτα σας βάλτε σε ένα ποτήρι ξύδι και ζεστό νερό και βυθίστε τα μέσα αφού τα έχετε σαπουνίσει. Πλύνετε τα υπόλοιπα πιάτα και ξεπλύνετε αυτά τελευταία. Θα καθαρίζουν τώρα πολύ πιο εύκολα. Αν παρ’ όλα αυτά κάτι επιμένει και σας παιδεύει, προσθέστε και ένα κουταλάκι σόδα στο μείγμα. Το ξύδι καταπολεμά τα μικρόβια και η σόδα μαζί με το ζεστό νερό κάνει όλα τα υπολείμματα να φουσκώνουν και να ξεκολλάν.
Για να φαίνονται τα βαζάκια που αποθηκεύετε τη ζάχαρη και τον καφέ σας όμορφα και ελκυστικά και φυσικά για να είναι καθαρά, αρκεί ένα απλό πλύσιμο όπως κάνουμε με όλα τα σκεύη της κουζίνας. Επειδή όμως είναι συχνό φαινόμενο η ζάχαρη και ο καφές να κολλάνε στον πάτο, όπως είπαμε και πριν, βάλτε λίγη μαγειρική σόδα και ζεστό νερό και αφήστε να μαλακώσουν. Επίσης, το σφουγγάρι των πιάτων πρέπει να το ξεπλένουμε και να το στραγγίζουμε καλά. Καλό θα ήταν να του κάνουμε και μια πλύση με ξύδι που και που και να το αντικαθιστούμε τακτικά. Όταν αρχίσει να φαίνεται φθαρμένο είναι ώρα για καινούριο.
Στο χώρο του μπάνιου που καθαρίζουμε τόσο σχολαστικά, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που μας ξεφεύγουν. Για παράδειγμα, φροντίζουμε την καθαριότητα της λεκάνης αλλά παραμελούμε το κουμπί από το καζανάκι. Με όποιο τρόπο επιλέξατε να καθαρίσετε τους διακόπτες του σπιτιού, το ίδιο θα εφαρμόσετε και εδώ. Επόμενα έρχονται η αντλία του κρεμοσάπουνου και η σαπουνοθήκη που συσσωρεύουν υπολείμματα σαπουνιών και βρομιές. Ένα καλό σαπούνισμα και ένα πέρασμα με ένα χλωριούχο προϊόν αρκούν.
Κάπου εκεί κοντά, βρίσκεται και η οδοντόβουρτσα. Αν την αφήσεις ανοιχτή σκονίζεται και αν την κλείσεις με καπάκι δεν στεγνώνει καλά. Το καλύτερο είναι, αφού τη χρησιμοποιήσετε και την ξεπλύνετε να τη σκουπίσετε σε μια γωνιά στην πετσέτα προσώπου κι έπειτα να της βάλετε το καπάκι.
Το πλυντήριο ρούχων, θέλει κι αυτό τη συντήρησή του. Μετά από κάθε χρήση, καθαρίστε με ένα στεγνό βετέξ τα νερά που συνήθως μένουν στο λάστιχο. Επίσης βγάλτε και πλύνετε τη θήκη του απορρυπαντικού και αφήστε την να στεγνώσει πριν την επανατοποθετήσετε και τέλος αφήστε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου για να στεγνώσει και το εσωτερικό του. Με αυτές τις κινήσεις θα αποφύγετε τη μυρωδιά μούχλας και θα συντηρήσετε τη συσκευή σας για περισσότερο. Προσοχή, μην αφήνετε τα λερωμένα ρούχα μέσα στον κάδο του πλυντηρίου μέχρι να τα πλύνετε αλλά καλύτερα αποθηκεύστε τα σε έναν ειδικό κάδο για άπλυτα όπου θα αερίζονται κατάλληλα. Αν η θήκη του απορρυπαντικού καθαρίζει δύσκολα δοκιμάστε ξύδι με σόδα και ζεστό νερό.
Έπειτα είναι τα πράγματα που κουβαλάμε κάθε μέρα μαζί μας. Αυτά είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό και τα ακουστικά. Μην τα κάνετε όλα μπουγάδα! Από αυτά, μόνο τα γυαλιά ηλίου μπορούμε να πλύνουμε με νερό και σαπούνι, άντε και τα κλειδιά αλλά δεν χρειάζεται. Η καλύτερη λύση είναι πολύ εύκολη, τα μαντιλάκια με οινόπνευμα που κυκλοφορούν για τα χέρια. Απλά καθαρίστε καλά τα παραπάνω αντικείμενα και μετά σκουπίστε με ένα στεγνό χαρτομάντιλο και έτοιμα.
Τέλος, δυο ακόμα σημεία του σπιτιού που παραμελούμε είναι η παπουτσοθήκη και οι κάδοι των σκουπιδιών. Γεμίζουν με διάφορες βρομιές και συχνά μυρίζουν άσχημα. Λίγο καθαριστικό με χλώριο σε ένα πανί ή λίγο ξύδι που θα πάρει και τις μυρωδιές και ξεμπερδέψατε και μ’ αυτό. Τώρα, αν οι μυρωδιές επιμένουν, λίγη σόδα σε ένα ποτηράκι ή πιατάκι θα απορροφήσει και τις τελευταίες.
Δεν ήταν και τόσο δύσκολο τελικά! Ούτε πολύς κόπος, ούτε πολλά έξοδα. Μόνο προσοχή, ότι κι αν επιλέξετε για την καθαριότητα του σπιτιού σας, μην μπλέξετε τα απορρυπαντικά μεταξύ τους γιατί προκαλούνται αναθυμιάσεις επιβλαβείς για την υγεία. Το ίδιο ισχύει και για τη χλωρίνη με το ξύδι. Επιλέξτε τι θα χρησιμοποιήσετε από την αρχή. Η υπερβολή στα απορρυπαντικά δεν κάνει καλό ούτε στην τσέπη σας, ούτε στην υγεία σας, ούτε στο περιβάλλον.
Πηγή: