Η πνευματική εξουθένωση στη δουλειά γίνεται τόσο ύπουλα, ώστε μπορεί κάποιος εύκολα να μπερδέψει τα συμπτώματα με άλλες αρνητικές καταστάσεις, όπως ένα άσχημο κρυολόγημα ή ένα… κακό αφεντικό.
Αν πιστεύεις ότι μπορείς να αντιληφθείς τα σημάδια που σε οδηγούν ολοταχώς προς την πνευματική υπερκόπωση, να θυμάσαι ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταλαβαίνεις πάντα.
Ορίστε μερικά παραδείγματα που μπορούν να σε κάνουν να αντιληφθείς ότι είσαι στα πρόθυρα σοβαρού ψυχικού στρες:
1. Είσαι υπέρ του δέοντος κυνικός και σαρκαστικός
2. Θέλεις να τρέξεις μακριά και να ξεφύγεις από όλα
3. Τα κάνεις «θάλασσα» σε σχετικά εύκολες δουλειές στο γραφείο ή στην προσωπική σου ζωή
4. Νιώθεις διαρκώς κουρασμένος
5. Είσαι συνέχεια θυμωμένος
6. Αμφισβητείς τον εαυτό σου
7. Είσαι άρρωστος συνέχεια
Πώς θα νιώσεις καλύτερα
Αν η απάντηση σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω ή ακόμη χειρότερα σε πολλά από αυτά ήταν «ναι», τότε είναι ώρα να κάνεις πίσω και να προχωρήσεις σε μερικές αλλαγές. Δοκίμασε ένα ή κάποια από τα παρακάτω:
– Προσπάθησε να περάσεις χρόνο με φίλους που πάντα σε κάνουν να χαμογελάς.
– Επιβράβευσε τον εαυτό σου με ένα ραντεβού για σπα ή ένα εισιτήριο για κάποια παράσταση, συναυλία, σόου ή ό,τι νιώθεις ότι μπορεί να σε ικανοποιήσει.
– Μείωσε τη λίστα σου με αυτά που πρέπει να κάνεις καθημερινά. Αν δεν μπορούσες μέχρι σήμερα να αντεπεξέλθεις και κάποιες υποχρεώσεις σου έμεναν πίσω, προφανώς συνέβαινε γιατί δεν μπορούσες να προλάβεις τα πάντα.
– Να εκφράσεις τις ανησυχίες σου για την εργασία στο αφεντικό σου. Μπορεί να φαίνεται παράλογο να διαμαρτυρηθείς στον εργοδότη σου και εμμέσως να τους κατηγορείς, αλλά αν γίνει με τον σωστό τρόπο, σαν παρέμβαση και όχι σαν αντιπαράθεση, τότε οι εντάσεις θα αποτελέσουν παρελθόν.
– Επαναπροσδιόρισε τις εργασιακές σου ανάγκες. Μπορεί η κούρασή σου να προέρχεται από την καθημερινή ρουτίνα.
– Φύγε διακοπές! Σκέψου το σαν εντολή γιατρού. Πιθανότατα ένα διάλειμμα μερικών ημερών σε μια παραλία ή ένα βουνό να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.