Το σπίτι μας, το κάστρο μας. Ο προσωπικός μας χώρος, το καταφύγιό μας. Όποιον χαρακτηρισμό κι αν διαλέξετε για να περιγράψετε το “κέντρο της οικογενειακής σας ζωής”, σίγουρα δεν πρέπει να παραβλέψετε πως αυτός ο ζωτικός χώρος χρειάζεται τη δικιά σας φροντίδα από καιρού εις καιρόν.
Εν προκειμένω, αν υπάρχει μια παρέμβαση στον προσωπικό μας χώρο που μπορεί να τον ανανεώσει ριζικά και παράλληλα να αλλάξει ακόμα και την ίδια τη διάθεσή μας, αυτή είναι μια ριζική αλλαγή χρώματος, ή έστω ένα φρεσκάρισμα στο χρώμα του.
Μια παρέμβαση που θεωρητικά είναι μπελαλίδικη, ενίοτε ακριβή, συχνά προϋποθέτει την εμπλοκή επαγγελματιών, αλλά μπορεί κάλλιστα να μην σημαίνει τίποτε απ΄ όλα αυτά, εάν υπάρχει καλή διάθεση και χρόνος να ασχοληθούμε προσωπικά με αυτήν.
Έστω λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να βάψετε το σπίτι σας. Επιλέξτε να το κάνετε μόνοι σας αρκεί να ακολουθήσετε ορισμένους απλούς κανόνες: Αρχικά, χρειάζεται να προμηθευτείτε με τα απαραίτητα. Μια επίσκεψη σε ένα χρωματοπωλείο θα σας εξοπλίσει με ρολά, πινέλα, προστατευτικά υλικά για τα έπιπλα, και εννοείται με τα χρώματα της επιλογής σας. Η επιλογή των χρωμάτων είναι σημαντική, καθώς “σφραγίζει” το γούστο σας αλλά και την τελική εικόνα του χώρου σας.
Έστω ότι δεν θέλετε να αλλάξετε απόχρωση. Τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού θα χρειαστείτε πιθανότατα λιγότερα χρώματα και η δουλειά σας θα είναι σε κάθε περίπτωση πιο “στρωτή” και λιγότερο χρονοβόρα. Αρκεί να βεβαιωθείτε πως διαλέξατε την ίδια απόχρωση, κάτι που γίνεται εύκολα αν πάρετε ένα μικρό κουτί χρώμα και το δοκιμάσετε στον τοίχο που θέλετε να βάψετε…
Αν καταλήξετε στο χρώμα, πρέπει να υπολογίσετε την ποσότητα των χρωμάτων που θα χρειαστείτε. Συνοπτικά και με βάση το εμβαδόν των επιφανειών που θα βάψετε, υπολογίστε τα κιλά χρώματος που θα χρειαστείτε και υπολογίστε και τα χρήματα που θα χρειαστείτε επίσης. Απευθυνθείτε στους ειδικούς στο χρωματοπωλείο και για τα κιλά και για την τιμή, αφού υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το είδος ή την ποιότητα κάθε χρώματος.
Αφού τελειώσετε με όλα αυτά περνάτε στην… πράξη. Προσοχή: ποτέ δεν βάφουμε μια επιφάνεια πριν την καθαρίσουμε, ξύσουμε τις παλιές μπογιές και πριν στοκάρουμε τρύπες, ξυσίματα ή εκδορές. Κατόπιν περνάτε στην… βούρτσα ή το ρολό…
Για να μην αντιμετωπίσετε το βάψιμο σαν αγγαρεία μπορείτε να φωνάξετε φίλους και να το μετατρέψετε σε πάρτι, να ακούτε παράλληλα μουσική και να έχετε κατά νου πως δεν είναι ανάγκη να τελειώσετε όλη τη δουλειά σε μια ημέρα μέσα….
Αν τα τηρήσετε όλα αυτά, τότε πιθανότατα θα επιλέγετε να αλλάζετε το χρώμα του σπιτιού σας ολοένα και πιο συχνά…