Τι είναι το οριγκάμι; Γιατί «κολλάει» μαζί του όποιος το δοκιμάσει; Πού θα μάθετε να τυλίγετε όλη σας την τέχνη σε μια κόλλα χαρτί; Όσα θέλετε να ξέρετε για να εξελίξετε τα χάρτινα καραβάκια που φτιάχνατε στο σχολείο.
Τις παλιές εκείνες εποχές που διπλώναμε σαΐτες και χάρτινα καραβάκια μαζί με άλλους τετράχρονους καλλιτέχνες στο νηπιαγωγείο, δεν φανταζόμασταν ότι αυτό που κάνουμε είναι μια πανάρχαια μορφή τέχνης. Δεν ξέραμε, ας πούμε, ότι οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Ασίας, και εντοπίζονται στην Ιαπωνία της δυναστείας Edo του 6ου αιώνα, ούτε ότι στα πιο προχωρημένα της στάδια θα μπορούσε να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα.
Το οριγκάμι (origami), που σημαίνει στα ιαπωνικά «χαρτοδίπλωμα» από τις λέξεις ori (δίπλωμα) και kari (χαρτί) είναι η τέχνη του να φτιάχνεις σχήματα, σχέδια, ζώα, στολίδια, σπίτια, αντικείμενα και οτιδήποτε άλλο σου κατέβει στο μυαλό από ένα οποιοδήποτε, τυχαίο, τετράγωνο κομμάτι χαρτί. Προσοχή, όμως: δεν μπορείς να κόψεις ούτε να κολλήσεις οποιοδήποτε σημείο του χαρτιού, σε κανένα στάδιο της κατασκευής. Το origami γίνεται με το χαρτί ως μοναδικό υλικό, και τα χέρια ως μοναδικό εργαλείο –αλλιώς είναι kirigami, και αποτελεί ένα άλλο, ολόκληρο κεφάλαιο της χειροτεχνίας.
Το οριγκάμι δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.ά.
Τι χαρτί θα χρειαστώ;
Το χαρτί που χρησιμοποιείται για το οριγκάμι μπορεί να είναι οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί. Υπάρχουν όμως και ειδικά χαρτιά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, αφού δεν σκίζονται και έτσι παίρνουν πιο εύκολα την επιθυμητή φόρμα διευκολύνοντας το έργο σας. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα ανάλογα με τα μοντέλα που θέλει κανείς να φτιάξει, αλλά το πιθανότερο είναι πως για να φτάσετε στο σημείο να τα παραγγείλετε online θα έχετε ήδη κολλήσει με το νέο σας χόμπι –και για να φτάσετε εδώ προφανώς θα ξεκινήσετε διπλώνοντας ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί.
Μπορώ να αυτοσχεδιάσω;
Προφανώς. Αν και, επειδή δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, υπάρχουν ορισμένες στάνταρ τεχνικές, τις οποίες πιθανότατα θα ακολουθήσετε. Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα οριγκάμι είναι πολλές και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται, νέες ιδέες και μέθοδοι προκύπτουν. Μία από τις δημοφιλέστερες είναι αυτή που αναπτύχθηκε από τους Akira Yoshizawa και Samuel Randlett οι οποίοι εισήγαγαν, στα βιβλία τους, το σύστημα με τις γραμμές και τα τόξα που θα συναντήσετε στα περισσότερα διαγράμματα που κυκλοφορούν στο internet.
Πού θα μάθω να φτιάχνω origami σαν επαγγελματίας;
Καθώς το οριγκάμι αρχίζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους-αφοσιωμένους καλλιτέχνες επί ελληνικού εδάφους, θα δούμε τα σεμινάρια να αυξάνονται και να πληθύνονται. Προς το παρόν, στάνταρ κύκλοι μαθημάτων origami δεν υπάρχουν –αν όμως εσείς και η παρέα σας ενδιαφέρεστε πολύ, δοκιμάστε να εκφράσετε τον ενθουσιασμό σας σε κάποιο κέντρo εκμάθησης.
Μέχρι να πείσετε κάποιον να σας οργανώσει τα σεμινάρια, μπορείτε να εξασκηθείτε μόνοι σας, αντλώντας έμπνευση και οδηγίες από τα βίντεο που θα βρείτε στα χιλιάδες κανάλια του YouTube, κάνοντας ένα search “origami”. Και πού ξέρετε, μπορεί στο μεταξύ να εξελιχθείτε σε αυτοδίδακτο επαγγελματία, και να καταλήξετε να διδάσκετε εσείς το σεμινάριο που θέλατε να παρακολουθήσετε.