Προσωπικά λατρεύω την αίσθηση της φωτιάς που καίει στη γωνιά του σπιτιού την ίδια στιγμή που έξω το κρύο γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Δεν ξέρω αν αυτή η αγάπη πηγάζει από παιδικές μνήμες ή η φλόγα έχει από μόνη της τη δύναμη να γεννά αυτή τη σχεδόν μαγευτική αίσθηση θαλπωρής.
Μπορεί και τα δύο.
Μπορεί τίποτα από τα δύο.
Σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία. Το τζάκι ήταν και παραμένει ο βασιλιάς του χειμώνα.
Το τζάκι είναι ένα αντικείμενο που την ίδια στιγμή έχει πρακτικό ρόλο (θέρμανση) και αισθητικό ρόλο σε ένα σπίτι. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα τζάκι που καίει ξύλα, απαιτείται μια στοιχειώδης οργάνωση σε σχέση με τα αξεσουάρ τζακιού. Όσα διαβάσεις παρακάτω θα σε βοηθήσουν να βάλλεις τα πράγματα σε μία σειρά.
1. Αποθήκευση των ξύλων
Φυσικά αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορείς να κατασκευάσεις έναν ειδικό χώρο για την αποθήκευση των ξύλων. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό οι ξυλιέρες είναι το αξεσουάρ τζακιού που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τα ξύλα σου. Ακόμα και αν υπάρχει ειδικό χώρος οι ξυλιέρες σε βοηθάνε να μεταφέρεις τα ξύλα (υπάρχουν ξυλιέρες με ροδάκια) ή να έχεις την ποσότητα που χρειάζεσαι δίπλα στο τζάκι.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, μπορούν να έχουν και αισθητικό ρόλο αν χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικό στοιχείο. Δες μερικές προτάσεις σε πρακτικές ξυλιέρες.
2. Καθαρισμός τζακιού
Από τα κλασσικά αξεσουάρ τζακιού είναι τα σύνεργα που χρειάζεσαι προκειμένου να διατηρείς το χώρο του τζακιού καθαρό από τη στάχτη. Μπορείς να τα προμηθευτείς μεμονωμένα ή στη μορφή σετ και αποτελούνται από σκουπάκι και φτυάρι.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το σετ μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα αξεσουάρ τζακιού όπως η τσιμπίδα ή η μασιά.
3. Καλύψεις
Οι καλύψεις τζακιού ( προστατευτικά τζακιού) κάνουν στην ουσία αυτό που λέει το όνομά τους : καλύπτουν τον κενό χώρο που αφήνει το τζάκι. Ανάλογα με το σχήμα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη από καλύψεις όπως μονόφυλλη ή τρίφυλλη μπροστινή ή πλαϊνή.