Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα ζευγάρια

Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα ζευγάρια Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα ζευγάρια

Ειδικοί αποκαλύπτουν ποια είναι η ιδανική και ποια η απαγορευτική διαφορά ηλικίας για ένα ζευγάρι.

Παίζει ρόλο η διαφορά ηλικίας του ζευγαριού στις πιθανότητες να «επιβιώσει» μια σχέση; Σύμφωνα με ερευνητές, η απάντηση είναι καταφατική. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν το «ιδανικό ηλικιακό χάσμα» για τους ανθρώπους που θέλουν οι σχέσεις τους να διαρκέσουν και τα νέα είναι άσχημα για τα ζευγάρια που έχουν γεννηθεί με διαφορά πέντε ετών.

Προφανώς, «κανόνες» δεν υπάρχουν σε ζητήματα σχέσεων. Αλλά οι ερευνητές του Emory University, στην Ατλάντα, κατέληξαν πως όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε δύο συντρόφους, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες χωρισμού.

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε το 2014, αλλά πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα. Στην έρευνα συμμετείχαν 3.000 παντρεμένοι άνθρωποι και οι ειδικοί κατέληξαν πως τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας πέντε ετών είναι 18% πιο πιθανό να χωρίσουν, σε σύγκριση με δύο συνομήλικους ανθρώπους που έχουν σχέση.

Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 39% για ζευγάρια με διαφορά ηλικίας 10 ετών και στο 95% για εκείνους που τους «χωρίζουν» δύο δεκαετίες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Για εκείνους που έχουν διαφορά 30 ετών, οι πιθανότητες για διαζύγιο είναι 172% υψηλότερη από τους συνομήλικους.

Όσο για την «ιδανική» διαφορά ηλικίας, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, είναι ο ένας χρόνος. Σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανότητες χωρισμού είναι μόλις 3%, σε σύγκριση με το συνομήλικο ζευγάρι.

Η ίδια έρευνα κατέληξε πως όσο περισσότερο είναι μαζί το ζευγάρι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες διαζυγίου. Συγκεκριμένα, αυτοί που μετρούσαν πέντε χρόνια σχέσης ήταν 76% λιγότερο πιθανό να χωρίσουν.

Οι γνώμες των ειδικών ερευνητών

Ζευγάρια με μεγάλο ηλικιακό χάσμα αντιμετωπίζουν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων

Θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι οι τύποι των ζευγαριών με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι τύποι των ζευγαριών που, κατά μέσο όρο, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν για άλλους λόγους.

Όταν πρόκειται για την αγάπη δεν υπάρχει μαγική συνταγή, οι σχέσεις είναι τόσο μοναδικές όσο και οι άνθρωποι που τις αποτελούν, ωστόσο τα ζευγάρια με μεγάλο ηλικιακό χάσμα αντιμετωπίζουν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων που μπορεί να θέσουν τη σχέση τους σε κίνδυνο.

Αυτές περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της κοινωνικής αποδοκιμασίας -κυρίως επειδή τα άτομα πιστεύουν ότι ο νεότερος εραστής «εκμεταλλεύεται» τον μεγαλύτερό του σύντροφο ή το γεγονός ότι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ζωής και ότι δεν μπορούν να συσχετιστούν με τους φίλους και τους συνομηλίκους του συντρόφου τους.

Τα ζευγάρια σε διαφορετικά στάδια ζωής βιώνουν επίσης διαφορές στην οικονομική και επαγγελματική σταθερότητα και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σχέση.

Αν το ζευγάρι έχει αντίθετες αξίες και ενδιαφέροντα, αυτό μπορεί να επιβαρύνει την αγάπη τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε ζευγάρι.

Η διαφορά ηλικίας και η γλώσσα του σώματος

Μερικά από τα σημαντικότερα «προειδοποιητικά σημάδια» που πρέπει να προσέξετε αν συνάψετε σχέση με έναν μεγαλύτερο ή μικρότερο σε ηλικία σύντροφο είναι ότι κάποιος προσπαθεί να «κρύψει» ότι βρίσκεται σε σχέση, ότι είναι επικριτικός με τους φίλους σας, ότι πολλά από τα πιο κοντινά μέλη της οικογένειάς σας αποδοκιμάζουν, ότι προσπαθεί να σας ελέγξει ή να σας αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο ή ότι δεν είστε στην ίδια σελίδα όσον αφορά τους στόχους της ζωής σας και τη δέσμευση.

Αν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε οποιαδήποτε κόκκινη σημαία, ίσως είναι πιο εύκολο να παρατηρήσετε τη γλώσσα του σώματός τους για να αποκρυπτογραφήσετε αν είναι «ο ένας» για εσάς.

Η μη λεκτική επικοινωνία και η γλώσσα του σώματός μας αντανακλά το πώς αισθανόμαστε και μπορεί να αποκαλύψει δυσαρέσκεια, αποδοκιμασία και περιφρόνηση και φθίνουσα αγάπη, αν κοιτάξουμε αρκετά προσεκτικά.

Υποσυνείδητα, κινούμαστε πιο κοντά σε ανθρώπους που είμαστε ευτυχείς να είμαστε κοντά τους και μακριά από εκείνους που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.

Προσέξτε για σημάδια απομάκρυνσης και αποκλεισμού, όπως η μετακίνηση του κορμού και των ποδιών τους μακριά από εσάς, το αποστρεφόμενο βλέμμα. Το δάγκωμα των χειλιών είναι μια υποσυνείδητη αντίδραση στο στρες και το άγχος, μια αρκετά αξιόπιστη ένδειξη ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά.

Όπως και το σταύρωμα των ποδιών, η νευρικότητα, το στύψιμο των χεριών και το στρίψιμο των ποδιών γύρω από μια καρέκλα.

Αν και μερικές φορές το σώμα μας μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστεί, αν κάτι από τα παραπάνω είναι παραπάνω από εμφανές, ίσως ήρθε η ώρα να γίνεται μια συζήτηση για το πώς αισθάνεται ο ένας ή ο άλλος σύντροφος».

Κάποιες συμβουλές

Για όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια σχέση με μεγάλο ηλικιακό χάσμα, οι ειδικοί έχουν μερικές απλές συμβουλές.

Να είστε πολύ ειλικρινείς σχετικά με τους στόχους της ζωής σας και με το τι θέλετε από τη σχέση και από τη ζωή.

Οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας μπορεί να είναι επιβαρυντικές, γι’ αυτό φροντίστε το δίκτυο υποστήριξης και τις φιλίες σας, θα είναι η σανίδα σωτηρίας σας.

Διαβάστε επίσης