Το να αλλάξει κανείς ένα πόμολο είναι βασικά τόσο απλό όσο να ξεβιδώσει κανείς τις βίδες και να αφαιρέσει τα κομμάτια. Όμως μη βιαστείτε να αρπάξετε το κατσαβίδι και να επιτεθείτε στην πόρτα – θα σας χρειαστεί ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης και μια ιδέα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσετε.
Πρώτα απ΄ όλα, συγκεντρώστε τα εργαλεία σας. Θα χρειαστείτε ένα σταυροκατσάβιδο για προφανείς λόγους και πιθανόν να χρειαστείτε και ένα επίπεδο κατσαβίδι ή ένα μικρό σκαρπέλο. Πάρτε επίσης ένα πιάτο από την κουζίνα για να τοποθετήσετε τα κομμάτια που θα αφαιρέσετε ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να σκορπίσουν εδώ κι εκεί. Αν πρόκειται να τοποθετήσετε άλλο χερούλι πάρτε ένα ακόμη πιάτο για να τοποθετήσετε τα κομμάτια χωριστά και να μην μπερδευτούν.
Αν έχετε εγκατεστημένο ένα σύστημα αυτόματου κλεισίματος της πόρτας, θα χρειαστεί να κρατάτε την πόρτα ανοιχτή για να μπορείτε να κρατάτε αντίσταση. Το να κρατήσετε την πόρτα με το πόδι σας μπορεί να λειτουργεί αλλά η άβολη θέση θα σας κουράσει γι’ αυτό καλύτερα να τοποθετήσετε ένα βιβλίο ή μια πέτρα.
Ξεπακετάρετε το σετ του νέου χερουλιού και εξετάστε τα κομμάτια. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να κατανοήσετε καλύτερα την κατασκευή και να τη συνθέσετε χωρίς λάθη.
Θα ξεκινήσετε αφαιρώντας το διακοσμητικό δίσκο. Είναι αυτό το επίπεδο κομμάτι που βρίσκεται γύρω από το χερούλι, συνήθως για αισθητικούς λόγους. Θα το βρείτε και από τις δύο πλευρές της πόρτας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δύο βίδες ασφαλίζουν το δίσκο, μία σε κάθε πλευρά του χερουλιού – αφαιρέστε τις. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχετε κάποιο μοντέρνο πόμολο, ο δίσκος αυτός είναι στερεωμένος από μέσα με ειδική κολλητική ταινία αντί για βίδες. Θα χρειαστείτε το επίπεδο κατσαβίδι ή το σκαρπέλο για να το ξεβιδώσετε. Για να αποφύγετε να γρατσουνίσετε την πόρτα βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το εργαλείο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δίσκο πριν επιχειρήσετε να τον «ξεκουμπώσετε». Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε κάτω από το εργαλείο ένα κομμάτι ύφασμα ή κετσέ.
Τα καινούρια μοντέλα χερουλιών συχνά αποτελούνται από ένα κομμάτι. Αφού αφαιρέσετε τις δύο μακριές βίδες, είστε έτοιμοι να βγάλετε τα χερούλια και από τις δύο μεριές στην πόρτα. Αλλά και αν ο διακοσμητικός δίσκος είναι ξεχωριστά, η δουλειά είναι και πάλι απλή. Οι μακριές βίδες θα είναι κρυμμένες κάτω από το δίσκο, μόλις τις αφαιρέσετε το πόμολο της πόρτας σας θα βγει αμέσως.
Όσα κομμάτια χαλαρώνουν, τοποθετήστε τα κάτω με τρόπο τέτοιο που να ταιριάζουν όπως ακριβώς και στην πόρτα. Αυτό θα σας δώσει μια γρήγορη εικόνα για να εξακριβώσετε ότι δε λείπουν κομμάτια και να θυμάστε πώς να τα συνδέσετε.
Τώρα που τα παλιά πόμολα έχουν αφαιρεθεί, είστε έτοιμοι να εξετάσετε τη «γλώσσα» της κλειδαριάς. Μπορείτε να δείτε από την τρύπα τον άξονα που διαχειρίζεται το μάνταλο. Στις εξώπορτες και σε κάποιες εσωτερικές το μάνταλο μπορεί να είναι στερεωμένο στην πόρτα με ακόμη δύο βίδες. Αν ναι, αφαιρέστε τις. Το μάνταλο μπορεί πια να βγει εύκολα.
Τέλος, ρίξτε μια ματιά στο κούφωμα της πόρτας εκεί που η «γλώσσα» μανταλώνει και εξετάστε το σημείο αυτό. Είναι εκεί που το επίπεδο μεταλλικό κομμάτι βρίσκεται πάνω στην τρύπα που δέχεται το μάνταλο. Δίνει στο κούφωμα της πόρτας μια πιο περιποιημένη όψη και προσφέρει μια ανθεκτική επιφάνεια για το κομμάτι που συνδέει την πόρτα με το κούφωμα. Αν το ανταλλακτικό πόμολο έχει μαζί και την αντίστοιχη μεταλλική λάμα για το κούφωμα ή αν η παλιά λάμα είναι διαφορετικό χρώμα από την καινούρια, θα θελήσετε να την αλλάξετε. Αφαιρέστε τις δύο βίδες που την κρατούν στη θέση της (μία πάνω και μία κάτω από την τρύπα) και έχετε τελειώσει.
Οι βίδες από το μάνταλο και τη μεταλλική λάμα θα έχουν βιδωθεί ακριβώς επάνω στο ξύλο. Οπότε μπορεί να βρείτε τις τρύπες πολύ μεγάλες πια για να κρατήσουν τις βίδες. Σ’ αυτή την περίπτωση πάρτε μια οδοντογλυφίδα με μια σταγόνα ξυλόκολλα (μια διαφανής ή σχολική κόλλα θα εξυπηρετούσε εξίσου) και φροντίστε να τη βάλετε όσο πιο βαθιά γίνεται. Τρίψτε την οδοντογλυφίδα στα πλάγια, στο εσωτερικό της τρύπας ώστε να φύγει όλη η κόλλα. Αφήστε για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να στεγνώσει η κόλλα και μετά τοποθετήστε τις βίδες. Με τον τρόπο αυτό οι βίδες θα αποκτήσουν και πάλι σταθερότητα.
Μια τελευταία συμβουλή: Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που θα αλλάξετε ένα πόμολο, καλύτερα να δοκιμάσετε αρχικά σε μια εσωτερική πόρτα πριν αφαιρέσετε το πόμολο της εξώπορτας. Θα έχετε λιγότερα προβλήματα αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη φορά και τελικά η πόρτα που δεν κλείνει δεν είναι η εξώπορτά σας.
Πηγή: