Το σιδέρωμα είναι μια από τις βασικές ασχολίες κάθε νοικοκυράς. Πολλές φορές μάλιστα είναι και κριτήριο αξιολόγησης για τις ικανότητές της. Ιδιαίτερα αν το αυτό που πρόκειται να σιδερώσετε είναι πουκάμισο και μάλιστα αντρικό. Μάθετε πώς να σιδερώνετε ένα πουκάμισο, από την αρχή μέχρι το τέλος!
Προετοιμάζοντας το πουκάμισο
Πριν ξεκινήσετε, ελέγξτε την ετικέτα του πουκάμισου για να διαπιστώσετε τη σύνθεση τού υφάσματος (εικόνα 1). Για καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα είδη υφάσματος, σιδερώνετε το πουκάμισο, όσο είναι ακόμα υγρό. Πάρτε το πουκάμισο από το σχοινί ή το στεγνωτήριο, πριν ξεραθεί τελείως και σφίξουν οι ίνες του.
Αν το πουκάμισο είναι ήδη στεγνό, τυλίξτε το σε ρολό, διπλώνοντας τις μανσέτες και το γιακά προς τα μέσα και βάλτε το μέσα σε καθαρή πλαστική σακούλα. Αφήστε το για μια ώρα ή μέχρι να διαποτιστεί η υγρασία στο ύφασμα. Μπορείτε ακόμη, να τυλίξετε το πουκάμισο με μια μεγάλη, καθαρή, άσπρη πετσέτα του μπάνιου, την οποία έχετε υγράνει προηγουμένως.
Πριν σιδερώσετε το πουκάμισο, δοκιμάστε πρώτα το σίδερο σε μια άκρη, στην εσωτερική πλευρά του πουκάμισου, για να σιγουρευτείτε ότι δεν καψαλίζει, ζαρώνει ή λειώνει το ύφασμα. Ξεκινήστε με όσα πουκάμισα απαιτούν χαμηλότερη θερμοκρασία, όπως τα συνθετικά.
Βαμβακερά πουκάμισα
Προθερμάνετε το σίδερο, ρυθμίζοντάς το στην ένδειξη για βαμβακερά (εικόνα 2). Αν σιδερώσετε με ατμό, τότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε αποσταγμένο νερό, γιατί δεν περιέχει φερτές ουσίες και άλλα ανόργανα υπολείμματα, που φράζουν τους πόρους εξαγωγής του ατμού.
Τοποθετήστε ίσιο και ξεδίπλωτο το γιακά επάνω στη σιδερώστρα, με την ανάποδη μεριά προς τα πάνω (εικόνα 3). Πιέστε το σίδερο από τις άκρες του γιακά προς το κέντρο. Αναποδογυρίστε και επαναλάβετε την ίδια κίνηση. Αυτό θα εμποδίσει τη φόδρα να σιδερωθεί στραβά και θα αποφύγετε τις σούρες στο ύφασμα.
Μετά πατήστε τα μανίκια με το σίδερο, ξεκινώντας από το εσωτερικό κάθε μανσέτας και συνεχίζοντας με την εξωτερική πλευρά (εικόνα 4). Κρατήστε το γιακά και τις μανσέτες τεντωμένα, έτσι ώστε να μην ζαρώνουν. Βάλτε τα μανίκια επάνω στη σιδερώστρα διπλώνοντας ίσια, με τρόπο που η δίπλωση να ευθυγραμμίζεται κατάλληλα. Αν η μανσέτα έχει ζάρες, πιέστε ξανά με το σίδερο, καθώς σιδερώνετε τα μανίκια.
Χρησιμοποιήστε τη μύτη του σίδερου για να διορθώσετε τις σούρες (εικόνα 5). Πιέστε πρώτα από τη μια μεριά και έπειτα από την άλλη. Στη φαρδιά άκρη της σιδερώστρας, κρεμάστε απαλά τον κάθε ώμο του πουκάμισου, στο σημείο που είναι ραμμένη η φάσα, και σιδερώστε.
Έχετε σχεδόν τελειώσει! Απλώστε την πλάτη του πουκάμισου επάνω στη σιδερώστρα και πατήστε ελαφρά και γρήγορα. Σιδερώστε τις πλαϊνές ραφές του πουκάμισου πρώτα από την εσωτερική μεριά κι έπειτα από την εξωτερική.
Αν το πουκάμισο έχει τσέπη, σιδερώστε πρώτα την τσέπη (εικόνα 6). Έπειτα, σιδερώστε εξωτερικά και με περισσότερη πίεση, το τμήμα ανάμεσα στα κουμπιά και τις κουμπότρυπες. Πατήστε ξανά τις αυλακιές που αφήνει το σίδερο στις άκρες, γύρω από τα κουμπιά. Κρεμάστε το πουκάμισο σε μια πλαστική κρεμάστρα κι αφήστε το να κρυώσει με τον αέρα. Αφού κρυώσει, μπορείτε μετά να το τοποθετήσετε στο συρτάρι, στην ντουλάπα ή σε όποιο κλειστό χώρο σάς βολεύει να το φυλάξετε.
Προειδοποίηση: Το σίδερο είναι βαρύ και ζεστό, γι’ αυτό αποφύγετε το σιδέρωμα, όταν υπάρχουν κοντά σας μικρά παιδιά. Και ποτέ μην αφήνετε ένα ζεστό σίδερο χωρίς επίβλεψη.
Πηγή: