Κατ’ αρχήν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο, οπότε αν ο γιατρός σάς ζητήσει να πάτε από κει για να σας δώσει ο ίδιος τα αποτελέσματα, μην φορέσετε μαύρες πλερέζες και μην αρχίσετε να μοιράζετε τα υπάρχοντά σας στις φίλες σας και τα αδέρφια σας.
Το τεστ Παπανικολάου έχει βελτιωθεί πολύ ως τεχνική τα τελευταία χρόνια και πλέον μπορεί να εντοπίσει και άλλα προβλήματα πέρα από τον καρκίνο του τραχήλου, για τον οποίο βέβαια παραμένει το μοναδικό τεστ έγκαιρου εντοπισμού. Ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου μπορεί να έχει εντοπίσει κάτι τόσο απλό όσο οι μύκητες, όσο και μία ελαφρά δυσπλασία του τραχήλου. Δεν θα ασχοληθούμε με τους μύκητες γιατί εκεί τα πράγματα είναι πραγματικά απλά, θα πάρετε θεραπεία και όλα καλά.
Κατ’ αρχάς να θυμίσουμε ότι το τεστ Παπανικολάου είναι μία εξέταση ρουτίνας με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν παθολογικών / μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο. Αν εντοπιστούν τέτοια κύτταρα, τότε μιλάμε για δυσπλασία. Οι δυσπλασίες μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν, να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου, γι΄ αυτό και ο έγκαιρος εντοπισμός τους με το Παπανικολάου κυριολεκτικά σώζει ζωές. Ενδεικτικά, ο καρκίνος του τραχήλου είναι η τρίτη αιτία θανάτων γυναικών στις ΗΠΑ, η δεύτερη αιτία στην Κίνα, και η πρώτη αιτία σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι γυναίκες έχουν μικρότερη πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις και η έννοια του προληπτικού ελέγχου δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη.
Αν εντοπιστεί λοιπόν μία τέτοια δυσπλασία, ο γιατρός σας θα ζητήσει να σας κάνει επιπλέον εξετάσεις. Αυτές είναι η κολποσκόπηση και πιθανότατα βιοψία. Η κολποσκόπηση δεν απέχει πολύ από τη συνηθισμένη γυναικολογική εξέταση, με τη διαφορά ότι ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μία κάμερα μεγάλης μεγέθυνσης με φακό για να δει τον τράχηλο καλύτερα. Θα χρησιμοποιήσει βαμβάκι με ειδικές χρωστικές ουσίες που «βάφουν» διαφορετικά τα φυσιολογικά και τα παθολογικά κύτταρα ώστε να μπορέσει να εντοπίσει τα σημεία των αλλοιώσεων. Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη, η μία χρωστική τσούζει προς στιγμή αλλά περνάει αμέσως.
Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης ίσως ο γιατρός σας να θελήσει να πάρει και μία βιοψία. Η διαδικασία είναι απλούστατη και καθόλου επώδυνη. Με μία μικρή λαβίδα που στην άκρη της μοιάζει με μανταλάκι, ο γιατρός σας θα «τσιμπήσει» ένα μικροσκοπικό κομματάκι από τον τράχηλο. Δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο από τη διαδικασία, δεν χρειάζεται αναισθησία και το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί είναι να δείτε 2-3 σταγονίτσες αιματάκι εκείνη την ημέρα. Τα αποτελέσματα της βιοψίας είναι αυτά που θα καθορίσουν και το αν θα περιοριστείτε σε έναν επανέλεγχο σε λίγους μήνες ή αν θα χρειαστείτε κάποια θεραπεία. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τα επόμενα βήματα όταν λάβει τα αποτελέσματα της βιοψίας.
Όσο θα περιμένετε τα αποτελέσματα, σίγουρα θα αναρωτιέστε πώς προέκυψε αυτή η δυσπλασία. Η μόνη επιστημονικά αποδεδειγμένη αιτία μέχρι σήμερα, είναι τα κονδυλώματα (HPV – human papilloma virus). Τα κονδυλώματα είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα και δυστυχώς αποτελούν μάστιγα τα τελευταία χρόνια καθώς εντοπίζονται όλο και συχνότερα. Ο ιός των κονδυλωμάτων μπορεί να βρίσκεται ασυμπτωματικά στον οργανισμό (σε άνδρες και γυναίκες) για χρόνια πριν δημιουργήσει τη βλάβη που εντοπίζει το τεστ Παπ στον τράχηλο της μήτρας.
Συμπεράσματα:
– Μην πάθετε πανικό, περιμένετε να μιλήσετε με το γιατρό σας και να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει
– Να νιώσετε τυχερή αν εντοπίσατε κάτι έγκαιρα
– Τώρα πια όλα αντιμετωπίζονται πιο εύκολα
– Κάντε ασφαλές σεξ
– Μην παραλείπετε να κάνετε το τεστ Παπανικολάου όσο συχνά χρειάζεται (1 φορά το χρόνο γενικά, συχνότερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου), μπορεί να σώσει τη ζωή σας
– Μην παραμελείτε τη γενικότερη υγεία σας
– Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία
Πηγή: