Την περίοδο των Χριστουγέννων συνηθίζεται η ανταλλαγή δώρων. Μέσα σε όλα τα άλλα προσφέρουμε ή δεχόμαστε χριστουγεννιάτικα ανθισμένα φυτά σε γλάστρα. Εκτός από τις ποϊνσέττιες, πολλά άλλα φυτά όπως η αζαλέα, το κυκλάμινο, η υπομονή, η καλαγχόη ή η μπιγκόνια συμπληρώνουν την διακόσμηση του σπιτιού μας δίνοντας χρωματιστό τόνο στη γιορτινή ατμόσφαιρα.
Αυτά τα χριστουγεννιάτικα φυτά μπορείτε να τα χαρείτε ανθισμένα όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και περισσότερο. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να σας χαρίζουν την ομορφιά τους ακόμα και μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην επιμήκυνση της περιόδου που ένα ανθισμένο φυτό παραμένει ελκυστικό στην όψη. Η ποϊνσέττια για παράδειγμα είναι ευαίσθητη στο ψύχος και μια παρατεταμένη ψυχρή περίοδος μπορεί να είναι αιτία για να ρίξει τα φύλλα της. Το φυτό πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυχρότερο σημείο του δωματίου αλλά όχι κοντά σε ψυχρά ρεύματα. Αυτό σημαίνει, μακριά από καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας. Μια θερμοκρασία 18 βαθμών την νύχτα είναι καλή αλλά μια θερμοκρασία 15 βαθμών είναι ακόμα καλύτερη για τα περισσότερα ανθισμένα φυτά σε γλάστρα. Το κυκλάμινο στην πραγματικότητα προτιμά μια νυχτερινή θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς.
Η μέθοδος με την οποία ποτίζετε, πολλές φορές επηρεάζει την ζωή ενός φυτού. Πολλοί μαραίνουν τα φυτά τους ποτίζοντάς τα σε κανονικά διαστήματα, χωρίς να υπολογίζουν αν το φυτό χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο πότισμα. Οι ρίζες των φυτών χρειάζονται και αέρα εκτός από νερό και το χώμα μιας παραποτισμένης γλάστρας δεν έχει περιθώρια για αέρα από τη στιγμή που είναι γεμάτο με νερό. Έτσι οι ρίζες του φυτού σαπίζουν. Το πότισμα πρέπει να γίνεται με μέτρο και όσο συχνά απαιτεί το φυτό. Θα πρέπει να σκαλίζετε λίγο το χώμα και να ποτίζετε το φυτό όταν βεβαιώνεστε ότι το χώμα έχει αρχίσει να ξεραίνεται. Να θυμάστε ότι τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα ανθισμένα φυτά έχουν μεγαλώσει μέσα σε θερμοκήπια όπου οι συνθήκες είναι ελεγχόμενες και διαφέρουν πολύ από ένα τυπικό δωμάτιο του σπιτιού μας. Στο σπίτι φροντίστε τα φυτά να δέχονται όσο το δυνατό περισσότερο φυσικό φως. Ένα σκοτεινό υπνοδωμάτιο, χωλ, διάδρομος ή καθιστικό δεν παρέχει καλές συνθήκες για ανάπτυξη των φυτών. Τοποθετείστε τα φυτά σας σε θέσεις που να δέχονται τον πρωινό ήλιο. Ο φτωχός φωτισμός είναι αιτία και για την πτώση των φύλλων.
Αν και η υγρασία σε ένα σπίτι δεν μεταβάλλεται πολύ εύκολα, τα φυτά δείχνουν καλύτερα σε μέρος που έχει υψηλότερη υγρασία. Ένα τέτοιο μέρος είναι συνήθως η κουζίνα. Κάτι που βοηθάει στην αύξηση της υγρασίας, είναι να τοποθετήσουμε κάτω από τις γλάστρες μας ένα πιατάκι με χαλίκια και νερό κανονίζοντας ώστε η επιφάνεια του νερού να μην έρχεται σε επαφή με τον πάτο της γλάστρας.
Δίνοντας λοιπόν στα χριστουγεννιάτικα φυτά σας τις καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος δηλαδή κανονική θερμοκρασία, προσεκτικό πότισμα και αρκετό φωτισμό, θα είναι ανθισμένα και όμορφα για αρκετό καιρό μετά τα Χριστούγεννα.
Πηγή: Valentine.gr