Στις γιορτές όπως κάθε χρόνο έτσι & φέτος τη μερίδα του λέοντος στο διαιτολόγιο μας θα κατέχουν οι ποικιλοτρόπως μαγειρεμένες γαλοπούλες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα & κάθε είδους παραδοσιακά γλυκίσματα. Η περίοδος των εορτών είναι μια περίοδος χαράς, ξενοιασιάς και διακοπών και είθισται κάθε είδους δίαιτα να παραμερίζεται.
Προτιμούμε να προκαλούμε τον ουρανίσκο μας με τις γαργαλιστικές εορταστικές γεύσεις περιθωριοποιώντας προσωρινά τη μόνιμη φαντασίωση του ιδανικού σώματος. Έτσι γλεντάμε τις μέρες αυτές μ ένα αδιάκοπο φαγοπότι σαν να ζούμε τόσο καιρό στερημένοι από τις απολαύσεις του σύγχρονου πολιτισμού.
Πολλοί είναι αυτοί που βασανίζονται από ερωτήσεις όπως « κατά πόσο κινδυνεύει η σιλουέτα μου από τη κατανάλωση των εορταστικών εδεσμάτων » ή « μπορώ να φάω χωρίς τύψεις το γλυκό που θα μου προσφέρουν τα Χριστούγεννα ». Απαντούμε απερίφραστα ναι, όπως βέβαια μπορούμε να το γευτούμε & σ΄όλη τη διάρκεια ενός διαιτητικού προγράμματος αρκεί να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στους μη ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς μπορούμε να δώσουμε ως και 25 γρ. ζάχαρης σ’ ένα σωστά καταρτισμένο διαιτολόγιο. Συνεπώς η κατανάλωση γλυκισμάτων χωρίς τύψεις είναι επιτρεπτή σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πολύ δε περισσότερο τώρα, αρκεί να μην αγγίζει τα όρια του υπερκαταναλωτισμού.
Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι δεν είναι τόσο η ζάχαρη που εμπεριέχεται στα γλυκά όσο το λίπος, αυτό που ευθύνεται για την αύξηση βάρους. Ας μην ξεχνάμε ότι 1 γρ. ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ 1 γρ. λίπους 9 θερμίδες. Παράλληλα το λίπος (βούτυρο κατά βάση που χρησιμοποιείται) είτε τα λάδια που υφίστανται επεξεργασία κατά την παρασκευή των γλυκισμάτων είναι κύριες πηγές κορεσμένων και trans λιπαρών, δηλαδή μιας κατηγορίας που πολλές μελέτες έχουν ενοχοποιήσει για διάφορα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μας κουλουράκια ή τσουρέκια ή μελομακάρονα ή τόσα άλλα παραδοσιακά γλυκίσματα, ούτε πως θα πάθουμε έμφραγμα αν φάμε κάτι από αυτά, αλλά πως η μεγάλη και υπερβολική κατανάλωση τους θα μπορούσε να θέσει τον εαυτό μας σε κίνδυνο.
Ένα από τα συχνότερα επίσης λάθη που κάνουμε αυτό το διάστημα σχετίζεται με την παράδοξη νοοτροπία που μας διέπει για τις γιορτές. Ζούμε την ψευδαίσθηση ότι τα γλυκά αυτά δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σε άλλη περίοδο του χρόνου και σαν τον «χαμένο θησαυρό» που ανακαλύψαμε μετά από κόπο, πέφτουμε με τα μούτρα για να χαρούμε. Βέβαια αν θέλουμε να αποδώσουμε το δίκαιο της αιτίας, θα πρέπει να αποδώσουμε ένα μεγάλο μερίδιο στους γονείς μας και στους παππούδες μας που μας γαλούχησαν με τέτοιες ιδέες. Δηλαδή παραινέσεις του τύπου «Τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο ας το γιορτάσουμε τρώγοντας» μας μεταφέρονται από τις γενιές του πολέμου σχεδόν αυτούσιες. Αν συνυπολογίσουμε και την πίεση που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος θα καταλάβουμε γιατί γαντζώνεται από τέτοιες διατροφικές παραδόσεις και τα φτάνει και σε ορισμένες περιπτώσεις στα όρια της υπερβολής. Θέλω σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω κάτι για την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών είναι κάτι που και την υγεία μας δεν επιβαρύνει και σύμφωνο με τις περιστάσεις είναι. Το να παίρνουμε το κουτί με τα μελομακάρονα μπροστά μας ή να τρώμε 3 δίπλες μαζεμένες επειδή είναι ζεστές, ή κάθε φορά που περνούμε από την κουζίνα να τσιμπολογούμε ένα χριστουγεννιάτικο μπισκοτάκι επειδή …Χριστούγεννα είναι, αυτό συνιστά την υπερβολή.
Όσον αφορά την γαλοπούλα αυτή δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα άλλα τρόφιμα της κατηγορίας του κρέατος. Έτσι σε 100 γρ. περιέχονται 9,2 γρ. κορεσμένου λίπους, 1,3 γρ. πολυακόρεστου λίπους και 101 γρ. χοληστερόλης, σύνθεση περίπου όμοια μ’ αυτή του κοτόπουλου. Οι θερμίδες της γέμισης εξαρτώνται από τα συστατικά της γέμισης. Συνολικά μια παραδοσιακή μερίδα γαλοπούλας με 150 γρ. γαλοπούλας και γέμιση από ρύζι κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο έχει περίπου 700-800 θερμίδες και μαζί με μια σαλάτα αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφική πρόταση για το εορταστικό τραπέζι.. Προσοχή όμως στην υπερβολή, είναι συχνά αναφερόμενο γεγονός η υπερκατανάλωση της γαλοπούλας με δικαιολογία του τύπου ότι τρώμε μια φορά το χρόνο και συνεπώς ας φάμε μέχρι του χρόνου. Η λανθασμένη αυτή διατροφική συμπεριφορά είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει. Ας μην είμαστε λοιπόν διστακτικοί στο να δοκιμάσουμε τις ιδιαίτερες γεύσεις των Χριστουγέννων. Μπορούμε να ζήσουμε και τη διατροφική ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου χωρίς ωστόσο να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για να εκφράσουμε την υπερφαγική μας μανία. Μικρή προσοχή χρειάζεται μόνο στην ποσότητα και στον τρόπο παρασκευής τους. Ας ελαττώσουμε το βούτυρο, τα παχιά γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικά τα λίπη. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι και στις γιορτές μπορούμε να ζούμε χωρίς στερήσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε το σώμα μας.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Info: O Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής στα Συμβουλευτικά Κέντρα Κλινικής Διαιτολογίας Διατροφής και Αδυνατίσματος nutrimed.
Πηγή: Nutrimed.gr