Οι γυναίκες θέλουμε να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας στα χέρια μας, αλλά δεν καταλαβαίνουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε, δεν είναι να ελέγχουμε τα πάντα! Έχουμε την απαίτηση να τα κάνουμε όλα και τέλεια… Καιρός λοιπόν, να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς, να κατεβάσουμε τις εντάσεις, να απολαύσουμε το καλοκαίρι…
Σας ζητούν να μείνετε λίγο παραπάνω στη δουλειά και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να πείτε όχι, ενώ αγχώνεστε με την ιδέα ότι πρέπει να προλάβετε να πάρετε το παιδί σας απ’ τον παιδικό σταθμό. Φτάνοντας επιτέλους στο σπίτι, σας περιμένει η στοίβα με τα ρούχα για σίδερο, ενώ ακόμα δεν έχετε σκεφτεί τι θα μαγειρέψετε…
Πού έχετε κάνει λάθος; Θέλετε να έχετε τον έλεγχο της ζωής σας, αλλά καταλήγετε να ελέγχετε τα πάντα και να νοιάζεστε για τα πάντα! Να τα κάνετε όλα, να τα προλάβετε όλα, και όσο καλύτερα γίνεται… Καιρός λοιπόν, να ξεχάσετε για λίγο το στρες. Μα πως θα το καταφέρετε;
Μοιράστε τις ευθύνες
– Η ανάγκη να αναλαμβάνουμε τα πάντα αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των γυναικών. Μας πιάνει πανικός τις γυναίκες, όταν τα παιδιά μας ξεφεύγουν απ’ τον έλεγχό μας και απελπιζόμαστε αν όλα στο σπίτι δεν είναι ακριβώς όπως τα θέλουμε. Πώς να μην έχουμε άγχος μετά!
– Προσπαθήστε να κάνετε έναν καταμερισμό των υποχρεώσεων! Μάθετε στα παιδιά σας και στον σύντροφό μας να βοηθούν στις δουλειές. Και ηρεμήστε…
Μην άγχεστε προκαταβολικά
– Πολλοί άνθρωποι, μας δημιουργούν άγχος εξ αιτίας της συμπεριφοράς τους. Και αυτό το άγχος μας οδηγεί σε βιαστικά συμπεράσματα που πολλές φορές μας κάνουν να υποφέρουμε χωρίς λόγο. Πολλές φορές δημιουργούμε μόνοι μας συναισθηματικά «δηλητήρια»: θλίψη, ενοχές, άγχος, ζήλια, οργή.
– Σταματήστε να ανάγεται όλα τα δυσάρεστα στη δική σας συμπεριφορά. Δεν φταίτε πάντα εσείς για όλα.
Κρίση είναι, θα περάσει
– Ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο είναι η ικανότητα να θέτουμε το σωστό ερώτημα τη κατάλληλη στιγμή. Μας βοηθάει να δούμε με άλλο μάτι τα μικροπροβλήματα, στα όποια δίνουμε πολλές φορές δυσανάλογες διαστάσεις.
– Αποδραματοποιήστε τις καταστάσεις που σας δημιουργούν ένταση κοιτάζοντάς τες από κάποια απόσταση και θέτοντας τα ερωτήματα: Πρόκειται όντως για κρίση; Επηρεάζει πραγματικά τη ζωή μου; Είναι πολύ πιθανό ότι έτσι μπορείτε να σκεφτείτε πιο αποτελεσματικά και ήρεμα και να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματα που σας ταλαιπωρούν.
Ο ύπνος κάνει καλό
– Προσπαθούμε να «κλέβουμε» λίγη ώρα από τον ύπνο μας για να… μεγαλώσουμε τη μέρα μας και να προλάβουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Λάθος!
– Η έλλειψη ύπνου σας κάνει ευερέθιστες και λιγότερο αποδοτικές. Προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερο και όχι πολύ αργά το βράδυ και να χαλαρώνετε το μεσημέρι.
Οι μικρές αδυναμίες μπορούν να γίνουν πλεονεκτήματα!
– Κάθε άνθρωπος έχει την αχίλλειο πτέρνα του… Αλλά η μεγαλύτερη αδυναμία είναι να αρνούμαστε την ύπαρξή της!
– Από τη στιγμή που θα παραδεχτείτε ότι δεν είστε άτρωτη, μπορείτε να κυριαρχήσετε στην ανάγκη σας να ελέγχετε τα ανεξέλεγκτα. Για παράδειγμα, αν ένα δυσάρεστο σχόλιο σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, μην ξεχνάτε πως απλώς ορισμένοι άνθρωποι σας αγαπούν και άλλοι όχι… Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τις αδυναμίες σας, θα γίνετε πιο δυνατή, θα έχετε λιγότερο άγχος και συνεπώς θα είστε πιο ευτυχισμένες.
Το λεξικό της χαράς
Αλλάξτε λεξιλόγιο και θα δείτε τη ζωή με άλλο χρώμα!
1. Μη λέτε «ζήλια». Λέτε «έμπνευση»
– Όταν σκεφτόμαστε κάποιον που έχει κάτι το οποίο θα επιθυμούσαμε κι εμείς, υπάρχει κίνδυνος να πιστέψουμε ότι είναι καλύτερος από εμάς μόνο και μόνο γιατί έχει αυτό το κάτι που εμείς δεν έχουμε. Η ζήλια μάς κάνει να υποτιμάμε τον εαυτό μας. Η έμπνευση, αντίθετα, είναι σημαντικό στοιχείο του κινήτρου.
– Αντί να νοιώθετε άσχημα για κάτι που έχει η φίλη σας, η έμπνευση θα σας ενθαρρύνει, είτε πρόκειται για μια προαγωγή, είτε για μια αγορά.
2. Με λέτε «άγχος». Λέτε «πρόκληση»
– Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και το άκουσμα της λέξης στρες αυξάνει την παραγωγή ορμονών του στρες, που μειώνει την αίσθηση της ευεξίας.
– Χρησιμοποιώντας τη λέξη «πρόκληση» νοιώθετε πιο ήρεμη: ότι κι αν είναι αυτό που σας αναστατώνει, θεωρήσετε ότι ξεπερνιέται, ελέγχεται και, κυρίως, έχετε τα απαραίτητα μέσα για να το αντιμετωπίσετε!
3. Μη λέτε «απαίτηση». Λέτε «σιγουριά»
– Πολλές γυναίκες αισθάνονται απαιτητικές όταν ζητούν κάτι, ακόμα κι αν είναι απόλυτα λογικό.
– Αποτέλεσμα; Δεν αποκτούν ποτέ αυτό που θέλουν! Χρησιμοποιώντας τη λέξη σιγουριά, θα έχετε την αίσθηση ότι δικαιούστε να ζητήσετε αυτό που θέλετε, έχετε παλέψει γι’ αυτό και όταν το αποκτάτε θα νοιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας!