Οι ειδικοί τονίζουν πως οι περισσότεροι κάνουμε τα ίδια λάθη όταν μιλάμε στο τηλέφωνο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον αυχένα. Για το λόγο αυτό, παραθέτουμε μερικές οδηγίες «σωστής τηλεφωνικής συμπεριφοράς» ώστε να αποφεύγονται κακώσεις και τραυματισμοί.
Συμβουλές
1. Μην πιέζετε ποτέ το ακουστικό μεταξύ του ώμου και του λαιμού
Αν συνηθίζετε να μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο, καλό είναι να προμηθευτείτε συσκευή ανοιχτής ακρόασης ή ένα σετ hands free.
2. Αλλάξτε αφτί
Οι περισσότεροι δεξιόχειρες κρατούν το τηλέφωνο με το αριστερό χέρι και βάζουν το ακουστικό στο αριστερό αυτί, ενώ οι αριστερόχειρες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Με τον καιρό, αυτή η μονόπλευρη κίνηση προκαλεί προβλήματα στους μυς που μπορεί να οδηγήσει σε κακώσεις και πόνους. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εναλλάξ κάποιες μέρες την εβδομάδα τη μία πλευρά και τις υπόλοιπες την άλλη.
3. Σηκωθείτε και τεντωθείτε όποτε είναι δυνατόν, καθώς μιλάτε στο τηλέφωνο.
Οι περισσότεροι Έλληνες περνούν τη ζωή τους καθιστοί με αποτέλεσμα να υποφέρουν με πόνους μέσης-πλάτης-αυχένα. Το streching θα κάνει καλό σε ολόκληρη την ευαίσθητη αυτή περιοχή.
4. Αν δουλεύεται με τις ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή
Σταματήστε οτιδήποτε κάνετε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο και πάρτε στο ελεύθερο χέρι σας μία από τις μπάλες σιλικόνης.
Πιέστε τη και στριφογυρίστε τη στην παλάμη σας. Έτσι θα ξεκουραστεί το χέρι και ο καρπός σας και δεν θα κινδυνέψει από κακώσεις που προκαλούνται από την πολύωρη χρήση του πληκτρολογίου και του «ποντικιού».
5. Μην βιάζεστε να σηκώσετε το ακουστικό με το πρώτο χτύπημα
Το τηλέφωνο χτυπάει συχνά ακριβώς την ώρα που βιαζόμαστε να κάνουμε κάτι με αποτέλεσμα να αγχωθούμε ακόμη περισσότερο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιμένουμε έξι δευτερόλεπτα πριν απαντήσουμε στην κλήση (το τηλέφωνο σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει ήδη χτυπήσει δύο φορές) και εν τω μεταξύ να πάρουμε μια βαθιά χαλαρωτική ανάσα. Έτσι καταφέρνουμε να διαχειριστούμε τα άγχος και από την άλλη αποφεύγουμε τη γνωστή ακολουθία των επικίνδυνων για τον αυχένα κινήσεων: αρπάζω το ακουστικό – το στηρίζω με τον ώμο γέρνοντας απότομα το λαιμό – συνεχίζω αυτό που κάνω.
Γρήγορες και εύκολες ασκήσεις Strech με άμεσα αποτελέσματα
Ακολουθήστε τις οδηγίες στο σκίτσο για να ανακουφιστείτε από τον πόνο του αυχένα. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι αργές και απαλές (όχι απότομες). Κρατήστε κάθε θέση για λίγα δευτερόλεπτα και συνεχίστε την επόμενη. Αν κάνετε τις ασκήσεις κάθε μέρα θα δείτε μεγάλη βελτίωση, ενώ λειτουργούν και προληπτικά.
Tips
– Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη ο μέσος πολίτης μιλά στο τηλέφωνο 34 λεπτά την ημέρα.
– Η πρώτη αιτία πρόκλησης κακώσεων στον αυχένα, στο χώρο της εργασίας, είναι η στήριξη του ακουστικού μεταξύ του ώμου και του αφτιού. Η δεύτερη το παρατεταμένο και πολύωρο τέντωμα μυών στην περιοχή καθώς κοιτάμε προς τα κάτω, στο πληκτρολόγιο, τα έγγραφα, την επιφάνεια εργασίας κ.λπ.
– Αναζητήστε τη συμβουλή ειδικού όταν ο πόνος στον αυχένα διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, όταν συνοδεύεται από πυρετό και πονοκεφάλους ή όταν συνοδεύεται από μουδιάσματα και κνησμό.
– Αντιμετωπίστε τον ενοχλητικό επίμονο ελαφρύ πόνο με μασάζ και την βοήθεια αρωματικών ελαίων,
– Το στρες μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα. Κάντε κάθε τόσο διάλειμμα ενός λεπτού και χαλαρώστε τους ώμους και τους μυς του αυχένα.