Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά στη μέση, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και περίπλοκα, καθώς ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη συναισθηματική αναστάτωση σ’ ένα παιδί.
Αν οι γονείς δε διαχειριστούν σωστά το χωρισμό τους μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στη ψυχοσύνθεση των παιδιών τους, ενώ δεν αποκλείεται να τους δημιουργήσουν ένα αίσθημα ανησυχίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον.
Γι’ αυτό λοιπόν η παιδοψυχολόγος, Laurie Hollman, συμβουλεύει τους γονείς που σκέφτονται ή έχουν αποφασίσει να χωρίσουν, αναφέροντας τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης ενός χωρισμού, όταν το ζευγάρι έχει αποκτήσει παιδιά.
Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν οι γονείς που σκέφτονται να χωρίσουν;
1. Μερικά παιδιά δεν εκπλήσσονται από την ανακοίνωση του χωρισμού, καθώς έχουν ήδη παρατηρήσει ότι οι γονείς τους είναι αρκετά απόμακροι ο ένας από τον άλλον. Ωστόσο, η ανακοίνωση του χωρισμού μπορεί να τους δημιουργήσει φόβους και ανησυχία, γι’ αυτό σ’ αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν σε κάθε ερώτημα που θα τους τεθεί.
2. Υπάρχουν παιδιά που στην ανακοίνωση του χωρισμού είναι ιδιαίτερα συγκλονισμένα και αναστατωμένα. Το κύριο ερώτημα που συνήθως θέτουν είναι ποιος θα τους φροντίζει και θα τους προσέχει από δω και πέρα. Οι γονείς οφείλουν να καθησυχάσουν τα παιδιά τους και να τους τονίζουν ότι τόσο ο ένας όσο και ο άλλος θα είναι πάντα κοντά τους, οτιδήποτε και αν χρειαστούν.
3. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να γνωρίζουν ότι, τα ίδια δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για το χωρισμό και ότι δεν είναι δικό τους λάθος, ενώ είναι σημαντικό οι γονείς να καταστήσουν σαφές και να προσδιορίσουν ακριβώς το πως και κάθε πότε θα βλέπουν τα παιδιά τους.
4. Είναι σημαντικό οι γονείς να μην κατηγορούν ο ένας τον άλλον μπροστά στα παιδιά, καθώς μ’ αυτό τον τρόπο αναγκάζουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν σημαντικά διλήμματα αγάπης και πίστης, γεγονός που τους δημιουργεί μεγάλη σύγχυση.
5. Οι γονείς οφείλουν να έχουν επικοινωνία μεταξύ τους για τα παιδιά τους. Πρέπει να γνωρίζουν πότε και πού τα παιδιά έχουν τις διάφορες δραστηριότητές τους, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν ζούσαν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι.
6. Οι γονείς, συνήθως, βρίσκουν ευκολότερη την επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων ή τηλεφώνου. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουν ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η γραφή, συχνά οδηγούν σε εσφαλμένες ερμηνείες και παραδοχές που μπορεί να μην είναι ξεκάθαρες, προκαλώντας, έτσι, μεγάλη σύγχυση.
7. Αν το μέλλον είναι αβέβαιο, είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά ακόμα και αν αυτό τους δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι οι γονείς του μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να τα ξαναβρούν. Η ειλικρίνεια είναι σωτήρια σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Όπως και να χει, οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν, ότι κάτω απ’ όλες τις συνθήκες τα παιδιά έχουν προτεραιότητα. Τα συναισθήματα τους, οι ανησυχίες τους και οι αμφιβολίες τους πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγαλύτερη συναισθηματική αναστάτωση και κατ΄επέκταση μία ενδεχόμενη μελλοντική συναισθηματική ανισορροπία.