Εάν το παιδί σας έχει εποχιακές αλλεργίες, ίσως ψάχνετε τρόπους για να το ανακουφίσετε. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τις περισσότερες αλλεργίες, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων αλλεργίας.
Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση του παιδιού σας στη γύρη όσο μπορείτε. Πράγματα όπως το να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά, να κάνετε μπάνιο στο τέλος της ημέρας και να παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους όταν ο αριθμός της γύρης είναι υψηλός είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν.
Ο ερχομός της άνοιξης εκτός από όμορφα λουλούδια και ζεστό ήλιο μπορεί να φέρνει και δυσάρεστα συμπτώματα στο παιδί σας. Έτσι, αντί το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο να είναι μόνο απόλαυση για κάποια παιδιά με αλλεργίες μπορεί να είναι και αιτία ενοχλητικών συμπτωμάτων.
Οι εποχιακές αλλεργίες είναι αντιδράσεις σε αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν μόνο σε ορισμένες περιόδους του χρόνου και την άνοιξη με τη γύρη έχουν την τιμητική τους. Η γύρη είναι μια μικροσκοπική ουσία που απελευθερώνουν τα φυτά για να αναπαραχθούν. Όταν ένα άτομο έχει αλλεργία στη γύρη, το σώμα του αντιδρά στη γύρη ως ξένη ουσία και στη συνέχεια της επιτίθεται. Παρόλα αυτά ένα παιδί μπορεί να παρουσιάζει παρόμοιες αλλεργίες και στην σκόνη ή στους μύκητες που κυκλοφορούν με την υγρασία. Οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν να αναπτυχθούν οποιαδήποτε στιγμή στην παιδική ηλικία ή στην ενήλικη ζωή, αν και συνήθως αρχίζουν να αναπτύσσονται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών.
Τα συμπτώματα της εποχιακής αλλεργίας περιλαμβάνουν:
– Φτάρνισμα
– Βουλωμένη μύτη
– Καταρροή
– Κνησμός στη μύτη
– Κνησμός, υγρά μάτια
– Δυσκολία στον ύπνο
Εάν το παιδί σας κάνει κάτι από τα παρακάτω, υποψιαστείτε αλλεργία:
– Τρίβει το πρόσωπό του και κυρίως τα μάτια και τη μύτη του
– Εμφανίζει εξάνθημα στη μύτη τους από την τριβή της προς τα πάνω
– Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες
– Ακούγεται μπουκωμένο και αναπνέει με το στόμα ανοιχτό
Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει κρυώσει ή αν έχει εποχιακές αλλεργίες;
Οι αλλεργίες και το κρυολόγημα μπορεί να εμφανιστούν με παρόμοια συμπτώματα, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές. Για παράδειγμα, στις αλλεργίες, οι ρινικές εκκρίσεις είναι διαυγείς και υδαρείς. Επιπλέον, ένα παιδί με αλλεργίες θα έχει συχνά φαγούρα —ειδικά τα μάτια και τη μύτη του. Τέλος, οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό.
Διάγνωση και θεραπεία εποχιακών αλλεργιών στα παιδιά
Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να εμφανίζει αλλεργία μιλήστε με τον παιδίατρο σας. Μετά την εξέταση του παιδιού και την λήψη ενός στοχευμένου ιστορικού ο παιδίατρος σας μπορεί να σας συστήσει κάποιες εξετάσεις ή να σας παραπέμψει σε εξειδικευμένο γιατρό. H διάγνωση των αλλεργιών απαιτεί εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία αλλεργίας και να εντοπίσουν ποιο αλλεργιογόνο προκαλεί προβλήματα στο παιδί σας. Η πιο συνηθισμένη εξέταση είναι η δερματική εξέταση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και εξετάσεις αίματος.
Εδώ είναι μερικά tips για την αποφυγή έκθεσης του παιδιού σε κάτι που το ενοχλεί:
Κλείστε τα παράθυρα: Κατά τις περιόδους αιχμής της γύρης, κρατήστε τα παράθυρα κλειστά.
Καθημερινό καλό μπάνιο: Βάλτε το παιδί σας να κάνει ντους ή μπάνιο στο τέλος της ημέρας για να αφαιρέσει τα αλλεργιογόνα από τα μαλλιά και το σώμα του.
Μείνετε μέσα: Τις ημέρες με υψηλά ποσοστά γύρης στην ατμόσφαιρα κρατήστε το παιδί σε κλειστό χώρο.