H εγκυμοσύνη είναι η σημαντικότερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Ποιο είναι το ιδανικότερο βάρος κατά την περίοδο αυτή και ποιες οι απαιτήσεις σε ενέργεια;
H σωστή αύξηση του βάρους της εγκύου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι γυναίκες που παίρνουν ελάχιστο βάρος κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και οι γυναίκες που έχουν πολύ χαμηλό βάρος, πριν από την εγκυμοσύνη, διατρέχουν μεγαλύτερους περιγεννητικούς κινδύνους βρεφικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τις γυναίκες που παίρνουν υπερβολικό βάρος κατά την περίοδο αυτή.
Το γεγονός ότι κατά την κύηση διατρέφονται δυο άτομα, δεν σημαίνει ότι η έγκυος θα πρέπει να τρώει το διπλάσιο, σε σχέση με πριν από την εγκυμοσύνη της.
Προσοχή: Αυτός είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. H συνιστώμενη αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από το προ της εγκυμοσύνης βάρος της γυναίκας και κυμαίνεται από 9 έως 12,5 κιλά.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει και ο ρυθμός αύξησης βάρους της εγκύου. H αύξηση αυτή θα πρέπει να είναι 1-1,5 κιλό το πρώτο τρίμηνο, 3,5-4 κιλά το δεύτερο τρίμηνο και 5-6 κιλά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Συχνά υπάρχει αύξηση του βάρους στις εγκυμοσύνες λόγω εναπόθεσης λίπους, γεγονός που είναι απαραίτητο για να καλύψει τις ανάγκες της μητέρας, αλλά και του παιδιού, σε περίπτωση που κατά την περίοδο του θηλασμού θα συμβεί κάποια αιφνίδια έλλειψη τροφής.
Στην περίοδο της εγκυμοσύνης οι απαιτήσεις σε ενέργεια αυξάνονται περίπου κατά 300 θερμίδες ανά ημέρα. Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, ενώ ο Βρετανοί συνιστούν πρόσθετη πρόληψη 200 θερμίδων, μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μια ενήλικη εγκυμονούσα, με κανονικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της απαιτήσεις καταναλώνοντας 1.700-1.800 θερμίδες ημερησίως.