Έχει πυρετό, ψήνεται το παιδί! Τι να κάνω; Κατ’ αρχήν να μην σας πιάνει πανικός. Όλοι ανεβάζουμε πυρετό που και πού, τα παιδιά μας ακόμα πιο εύκολα! Και ειδικά τα παιδάκια που πάνε σχολείο ή παιδικό σταθμό (και κυρίως την πρώτη τους χρονιά), ανεβάζουν πυρετό πολύ συχνά.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα παιδί να έχει διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του στη διάρκεια της ημέρας. Επομένως οτιδήποτε μεταξύ 36 και 38 μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό εκτός κι αν το 38 επιμείνει οπότε τότε μιλάμε για πυρετό.
Αν το παιδί σας φαίνεται ζεστό, βάλτε του θερμόμετρο. Μην θεωρείτε ότι με το να ακουμπήσετε το χέρι ή τα χείλη σας στο μέτωπο του παιδιού θα μπορέσετε να πείτε με σιγουριά αν έχει ή όχι πυρετό. Άλλωστε ένα παιδάκι ξαναμμένο από το παιχνίδι, μπορεί να το νιώθετε ζεστό αλλά το θερμόμετρο θα σας πει ότι το παιδί δεν έχει πυρετό.
Ο πυρετός είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν «παλεύει» κάποια λοίμωξη (ιούς, βακτηρίδια, μύκητες) ή όταν δεν μπορεί να αποβάλλει την επιπλέον θερμότητα, κάτι που συμβαίνει κυρίως στα μωρά και στα μικρότερα παιδιά. Γενικά τα μικρότερα παιδιά ανεβάζουν πυρετό πιο εύκολα από τους ενήλικες, αντιδρούν πιο έντονα στις λοιμώξεις (άρα υψηλός πυρετός) όμως η γενική τους κατάσταση δεν επηρεάζεται το ίδιο εύκολα. Η μαμά και ο μπαμπάς με δέκατα είναι στο κρεβάτι ή σέρνονται ενώ ένα παιδί με 39 μπορεί χαλαρά να παίζει με τα παιχνίδια του πανηγυρίζοντας που δεν πήγε σχολείο.
Στα μωρά, ο οργανισμός δεν είναι ακόμη σε θέση να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος. Επηρεάζονται πολύ από το περιβάλλον τους και μπορεί να ανεβάσουν πυρετό μόνο και μόνο επειδή το δωμάτιό τους είναι πάρα πολύ ζεστό. Επομένως, για τα μωρά πολλή προσοχή στο ντύσιμο. Μην τα ντύνετε σαν κρεμμύδια γιατί δεν επιτρέπετε στον αέρα να μπει στο σώμα ώστε να κατεβάσει τη θερμοκρασία τους. Αν το μωρό σας φαίνεται ζεστό, ελέγξτε πρώτα αν το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό. Αφαιρέστε μερικά ρούχα αν πιστεύετε ότι μπορεί να ζεσταίνεται και δώστε του να πιει δροσερό νερό. Αν ο πυρετός έχει να κάνει με το περιβάλλον, το μωρό σε 10 λεπτά θα έχει επανέλθει σε φυσιολογική θερμοκρασία.
Αν η συμπεριφορά του παιδιού με πυρετό είναι φυσιολογική, δηλαδή παίζει και τρώει όπως κάθε άλλη μέρα, αντιμετωπίστε τον πυρετό με υγρά, αντιπυρετικά και κομπρέσες. Αν δεν εμφανίσει άλλα συμπτώματα όπως μύτη που τρέχει, βήχα, πονόλαιμο, πόνο στα αυτιά κ.λ.π., δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Δώστε αντιπυρετικά και περιμένετε 1-2 ημέρες μέχρι να πέσει ο πυρετός. Ρωτήστε τον παιδίατρο για τις δόσεις του αντιπυρετικού, υπολογίζονται βάσει βάρους σώματος του παιδιού.
Πότε να πάτε στον παιδίατρο:
– Αν πρόκειται για μωράκι κάτω των 3 μηνών
– Αν είναι η πρώτη φορά που το μωρό σας κάνει πυρετό
– Αν το παιδί δεν φαίνεται καλά, δεν έχει διάθεση, έχει υπνηλία ή πονοκέφαλο ακόμα κι αν ο πυρετός του κατέβει προς στιγμή
– Αν παραμιλάει και έχει ρίγη
– Αν ο πυρετός του ξεπερνάει το 39.5
– Αν ο πυρετός επιμένει και μετά το τρίτο 24ωρο
– Αν το παιδί εμφανίσει άλλα συμπτώματα
Να θυμάστε:
– Μην δίνετε φάρμακα στο παιδί αν δεν μιλήσετε πρώτα με τον παιδίατρο.
– Η δόση των φαρμάκων (αντιπυρετικά, αντιβιώσεις) υπολογίζεται βάσει βάρους σώματος του παιδιού σε συνάρτηση με την ηλικία. Χρησιμοποιείστε σύριγγα για να μετρήσετε ακριβώς τη δόση και όχι εμπειρικά (π.χ. μη βασίζεστε στο ότι ένα κουταλάκι του γλυκού είναι περίπου 5cc).
– Μην αποφασίσετε να δώσετε αντιβίωση απλώς γιατί το παιδί έχει πυρετό, οι αντιβιώσεις δεν καταπολεμούν τις ιώσεις και τις περισσότερες φορές ο πυρετός είναι αποτέλεσμα ίωσης.
– Μην θερμομετρήσετε το παιδί αμέσως μετά τον ύπνο ή το γεύμα. Επίσης μην θερμομετρήσετε ένα παιδί που μόλις έκανε μπάνιο.
Μην πανικοβάλλεστε λοιπόν, ο πυρετός είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στις λοιμώξεις. Θα περάσει με τη βοήθεια αντιπυρετικών και συνήθως διαρκεί μόνο λίγες ημέρες.
Πηγή: