Για να «προφυλάξετε» τη θέση σας στο σημερινό ανταγωνιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον, πρέπει να κάνετε τον εαυτό σας ακόμη πιο πολύτιμο για την εταιρία σας. Πώς θα το πετύχετε αυτό;
α) Πώς να σιγουρέψετε τη δουλειά σας
– Ενεργώντας σαν η εταιρία για την οποία δουλεύετε να άνηκε σ’ εσάς. Να σκέφτεστε όπως ο εργοδότης σας: Μια συνεχής ροή από καλά εξυπηρετούμενους πελάτες είναι πηγή πωλήσεων και κερδών για σας και για όλους.
– Κάντε περισσότερα απ’ όσα κάνατε μέχρι σήμερα. Προθυμοποιηθείτε να αναλάβετε νέα καθήκοντα, δουλέψτε περισσότερες ώρες, εξυπνότερα και όχι κατ’ ανάγκη περισσότερο, χωρίς να περιμένετε να σας το ζητήσουν.
– Προσδιορίστε τις ικανότητες που έχει ανάγκη η εταιρία σας και φροντίστε να τις αποκτήσετε. Παρακολουθήστε μαθήματα ή σεμινάρια. Ενεργήστε με ταχύτητα ώστε να μπορείτε να δείξετε πως η απουσία σας θα αφήσει στην εταιρεία ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
– Αναζητήστε καλύτερους, πιο αποδοτικούς τρόπους για να κάνετε τα διάφορα πράγματα. Προσοχή: Βεβαιωθείτε πρώτα ότι το management θα δει τις προτάσεις σας σαν πηγή μακροπρόθεσμων οικονομιών και όχι σαν μια ακόμα δαπάνη.
– Απαλλαγείτε από το σύνδρομο του τρόπου σκέψης «Μου αξίζει…». Μερικά παραδείγματα: «Πηγαίνω πολύ νωρίς στη δουλειά μου γι’ αυτό μου αξίζει να φεύγω λίγο νωρίτερα το απόγευμα». Ή «Δεν έχω πάρει άδεια εδώ και πολύ καιρό κι έτσι δικαιούμαι να δηλώσω άρρωστος και μια μέρα».
– Δείξτε λίγη ευγνωμοσύνη. Όχι να γίνετε «χαλί να σας πατήσουν», αλλά δώστε στον εργοδότη σας ό,τι περιμένετε κι εσείς απ΄ αυτόν: θετικό feedback.
– Ποτέ μην πέσετε στην ολέθρια παγίδα να θεωρήσετε τον εαυτό σας αναντικατάστατο. Το «ουδείς αναντικατάστατος» έχει βγει μέσα από τη ζωή. Υπάρχει πάντοτε κάποιος με την ίδια εμπειρία και τις ίδιες ικανότητες που θα δεχθεί να κάνει την ίδια δουλειά με εσάς, αλλά με λιγότερα χρήματα.
β) Μερικές συμβουλές προς «Workaholics»
Αν είστε ένας «workaholic» και θέλετε να αντιμετωπίσετε σωστά τον εθισμό σας στη δουλειά, δοκιμάστε τις ακόλουθες μεθόδους που σας προτείνουμε:
– Συνειδητοποιήστε ότι η ανάλωση υπερβολικού χρόνου στη δουλειά μπορεί να επηρεάσει την ορθή σας κρίση και να σας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις.
– Βάλτε αυστηρά όρια στην εργάσιμη μέρα σας. Συμφωνήστε με τον εαυτό σας ότι θα μείνετε στο γραφείο μόνο μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα και μετά θα φύγετε. Δεχθείτε το γεγονός ότι δεν είναι ανάγκη να ολοκληρώσετε ό,τι έτυχε να έρθει στο γραφείο σας την ίδια μέρα. Μερικές δουλειές μπορούν να περιμένουν ως την άλλη μέρα το πρωί που θα είστε ξεκούραστος και πιο αποτελεσματικός.
– Πριν να φύγετε από το γραφείο προγραμματίστε τις προτεραιότητές σας για την επόμενη μέρα. Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση ηρεμίας και σταθερότητας.
– Δεσμευθείτε να αφιερώνετε κάποιο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας.
– Αγοράστε εισιτήρια για το θέατρο ή για κάποιο αθλητικό γεγονός.
– Κρατήστε δωμάτια και δώστε προκαταβολή για μια μικρή εκδρομή το Σαββατοκύριακο. Περάστε τέτοιες «υποχρεώσεις» στην επαγγελματική σας ατζέντα, ώστε να μην κλείσετε άλλα ραντεβού.
– Σκεφθείτε μήπως μπορείτε να «κλείσετε» το απόγευμα ή το βράδυ της Τρίτης, κάθε Τρίτης, για χαλάρωση. Τηρείστε την υποχρέωσή σας αυτή με επαγγελματική προσήλωση!
Γενικά, μια καλή ιδέα που σίγουρα αφορά όλους τους workaholics είναι αρχικά να προγραμματίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους ως μια ακόμα εργασιακή τους υποχρέωση.