Πώς να μιλήσετε για σεξ στο παιδί σας

Πώς να μιλήσετε για σεξ στο παιδί σας Πώς να μιλήσετε για σεξ στο παιδί σας

Με τον καταιγισμό σεξουαλικών εικόνων και μηνυμάτων που λαμβάνουν σήμερα τα παιδιά, αποκτούν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμαστε την δική τους αντίληψη περί σεξ. Τι γίνεται όμως όταν βρεθούν αντιμέτωπα με τις σεξουαλικές αναζητήσεις του εαυτού τους; Φροντίστε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απομυθοποιήσουν το σεξ και να ξεκαθαρίσουν τις απορίες τους από νωρίς.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ξεχάστε το κήρυγμα: μην τα πείτε όλα ξαφνικά και σε συνθήκες μυστικότητας
Με τη μυστικότητα η συζήτηση παίρνει εξ αρχής άσχημη τροπή και ενώ ο στόχος μας είναι να απομυθοποιήσουμε το σεξ, καταφέρνουμε ακριβώς το αντίθετο. Δεν χρειάζεται να καθοριστεί ιδιαίτερη συνάντηση γι’ αυτό, ούτε να γίνει μυστικά. Μπορεί να επωφεληθεί κανείς από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με ερωτικές σκηνές, από ένα περιοδικό, από ένα άρθρο για το AIDS ή από οποιοδήποτε σχόλιο του παιδιού. Στόχος είναι να τονωθεί το κριτικό του πνεύμα και να δημιουργηθεί και στα δύο μέρη ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Βοηθήστε το να καταλάβει την αληθινή σημασία του αυνανισμού
Πολλά αγόρια και κορίτσια αυνανίζονται και το κάνουν από πολύ μικρά, σύμφωνα με τα κριτήρια των γονιών τους. Το καλύτερο είναι να μιλήσουν μαζί τους πριν φθάσουν στην εφηβεία. Μερικοί νέοι πιστεύουν ότι το να αυνανίζονται είναι κακό και ότι συνεπάγεται ομοφυλοφιλία ή ανικανότητα. Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια και πρέπει να το ξέρουν. Οι γονείς πρέπει να ανακουφίσουν τη στεναχώρια των παιδιών τους δίνοντας απαντήσεις σ’ αυτά που τα απασχολούν. Ακόμα κι αν τα παιδιά δεν έχουν θέσει ευθέως τις ερωτήσεις, οι γονείς πρέπει να τους μιλήσουν σαν να είχαν ερωτηθεί.

Να έχετε υπόψη σας ότι με τη σωστή ενημέρωση αποφεύγονται πολλά προβλήματα
Μερικές μητέρες που αισθάνονται αμηχανία όταν πρόκειται να θίξουν θέματα σεξουαλικής φύσης στις κόρες τους και που γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν έχουν μιλήσει ποτέ για τις επιπτώσεις του, δίνουν συνήθως συμβουλές επιφανειακές όταν παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία όπως για παράδειγμα το πρώτο ραντεβού με ένα αγόρι:

«Είμαι η μητέρα σου. Σε γνωρίζω. Γι’ αυτό πρόσεχε τι κάνεις. ‘Ακούω’ αυτά που κάνεις καλύτερα από αυτό που νομίζεις».
«Αν δώσω βάση σε όσα μου λέει η μητέρα μου, δεν πρόκειται να βγω ποτέ ραντεβού».

Η μητέρα με αυτό τον τρόπο θέλει να προκαλέσει μια συζήτηση σε βάθος, αλλά σχεδόν ποτέ δεν το καταφέρνει. Ο γονιός πρέπει να αναλύει τις πληροφορίες που παίρνουν οι νέοι από τους φίλους τους είτε είναι σωστές είτε λάθος. Η πρακτική αυτή οδηγεί στον διάλογο πάνω στους πραγματικούς κινδύνους μιας απερίσκεπτης σεξουαλικής πρακτικής και στον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Ενθαρρύνετέ το να ελέγξει το σεξουαλικό του ένστικτο
Τονώστε όσο μπορείτε την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, για να αυξηθεί η αυτοκυριαρχία του και για να διοχετεύσετε το ενδιαφέρον του προς άλλες κατευθύνσεις π.χ. μαθήματα, σπορ, μουσική.

ΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΨΙΜΗ ΕΦΗΒΕΙΑ

Ενθαρρύνετε το διάλογο και βελτιώστε την ενημέρωση
Αν το παιδί σας έχει διαφορετική γνώμη από τη δική σας πώς αντιδράτε;
– «Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να ακούσω με ηρεμία, τις απόψεις του περί σεξ. Και μόνο που σκέφτομαι τις ασυναρτησίες που θα ακούσω, τρελαίνομαι».

Αν δεν έχετε την ηρεμία τώρα που δεν έχει συμβεί τίποτα, φανταστείτε πόσο θα δυσκολευτείτε να διατηρήσετε την ηρεμία σας αν ποτέ έχετε να αντιμετωπίσετε μια εγκυμοσύνη ή κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια.

Μιλήστε για το παρόν
Θυμηθείτε ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για το απώτερο μέλλον. Αυτό τους φαίνεται πάντα υποθετικό και αφηρημένο. Όταν σχολιάζετε τις αρνητικές συνέπειες του ανεύθυνου σεξ, μιλήστε σαν να πρόκειται να συμβούν βραχυπρόθεσμα.

Απομυθοποιείστε το σεξ
Επιμείνετε ότι το σεξ ούτε καλυτερεύει ούτε καταστρέφει τη σχέση. Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν ότι οι ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις δεν είναι απαραίτητες στους εφηβικούς έρωτες. Πολλά παιδιά δεν είναι συναισθηματικά έτοιμα για να προχωρήσουν σε μια σεξουαλική επαφή. Εξηγείστε στο παιδί σας ότι οι σεξουαλικές σχέσεις είναι ώριμες όταν:

  • Κανένας από τους δύο δεν αναγκάζει τον άλλο να κάνει κάτι.
  • Συμφωνούν ότι και οι δύο πρέπει να παίρνουν κάποιες προφυλάξεις για την εγκυμοσύνη ή τις αρρώστιες.
  • Απολαμβάνουν από κοινού και άλλες πλευρές της σχέσης τους. Περνούν καλά, όταν κάνουν σπορ, όταν πηγαίνουν κινηματογράφο κτλ.

Μιλήστε για αντισύλληψη
Η προειδοποίηση «Πρόσεχε» δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Πρέπει να πείτε στους εφήβους τι ακριβώς να προσέξουν, γιατί πολλοί δεν έχουν ιδέα. Πρέπει να τους εξηγήσετε τους κινδύνους που απορρέουν από μία απερίσκεπτη σεξουαλική σχέση και πώς να τους αποφεύγει. Το να μιλάτε για αντισύλληψη, δε σημαίνει ότι επιδοκιμάζετε το σεξ. Προστατεύετε το παιδί σας και δημιουργείτε μια ειλικρινή σχέση. Πρέπει να προσεχτεί όμως, να μην ερμηνευτεί αυτή η προσπάθεια από τον έφηβο ως επίθεση. Καλύτερα ο γονιός να μιλήσει στο παιδί όταν είναι ακόμα 12-13 ετών, πριν αρχίσει να δημιουργεί σταθερούς δεσμού, γιατί είναι δύσκολο να δεχτεί με ηρεμία τέτοια μηνύματα όταν πια είναι 16-17 ετών, σε μια ηλικία όπου νομίζει ότι τα ξέρει όλα, αρνείται να μιλήσει γι’ αυτό με τους γονείς, έχει μυστικά ή εκλαμβάνει το μήνυμα ως κατηγορία.

 

Διαβάστε επίσης