Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και όσοι τυχεροί δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στο …εργασιακό μας εμπάργκο, κάνουμε τα σχέδια των διακοπών μας. Φυσικά ούτε να το σκεφτόμαστε να βγούμε στις παραλίες με τη φουσκωμένη κοιλιά (όχι λόγω εγκυμοσύνης φυσικά), ή την όποια κυτταρίτιδα ή «ψωμάκια».
Τι παραπάνω δηλαδή έχει Ναόμι Κάμπελ από τη κυρία Κούλα ή ο Φώτης Γιαννώτης από τον κύριο Χαράλαμπο; Μία εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική δίαιτα είναι όλη η διαφορά. Το έπιασαν το μήνυμα τα απανταχού περιοδικά, τηλεοράσεις και γενικότερα το σύστημα που αποκαλείται ΜΜΕ και ήδη άρχισε να μας βομβαρδίζει με μαγικούς τρόπους απώλειας βάρους : η δίαιτα του αστροναύτη, η δίαιτα του μονομάχου και φυσικά το φημισμένο σφηνάκι του Mel Gibson, είναι μερικοί εύκολοι τρόποι για να προσεγγίσουμε τα πρότυπα μας.
Παρακολουθήστε λοιπόν μαζί μου τώρα την πορεία της κυρίας Κούλας προς την ταύτιση με το κορμί της Ναόμι Κάμπελ. Διαβάζει για την περίφημη δίαιτα της λαχανόσουπας και αγοράζει από τη λαϊκή ένα φορτηγό λάχανα και ξεκινά την περίφημη δίαιτα. Πραγματικά η «ηρωίδα» μας καταφέρνει και ολοκληρώνει τη δίαιτα χάνοντας σε ένα μήνα 14 κιλά όπως ακριβώς προέβλεπαν τα σενάρια του εφευρέτη της συγκεκριμένης δίαιτας. Η κυρία Κούλα τα κατάφερε : φόρεσε ένα στενό παντελόνι που ήθελε, ένα μπλουζάκι με την κοιλιά έξω, αγόρασε μαγιό τάγκα και έκανε και σολάριουμ. Μπορεί να μη δυσκολευόσουν να την ξεχωρίσεις από τη Ναόμι Κάμπελ, αλλά σίγουρα άλλαξε. Το καλοκαίρι πέρασε και το επόμενο καλοκαίρι βρήκε την κυρία Κούλα απογοητευμένη, μελαγχολική, χωρίς το εξωτικό της μαύρισμα και με 30 κιλά περισσότερα να μην έχει τη δύναμη να κάνει την προσπάθεια που έκανε το προηγούμενο καλοκαίρι. 30 κιλά είναι αυτά. Γιατί η κυρία Κούλα πήρε στο υπερδιπλάσια τα κιλά της;
1ον. Επιβράβευσε την προσπάθεια της με περισσότερο φαγητό. Αφού λοιπόν πέτυχε το στόχο της τον καλοκαιρινό, το ερχόμενο φθινόπωρο άρχισε να τρώει ευχαριστημένη που είχε πετύχει αυτό που ήθελε.
2ον. Στερώντας μία τροφή από το διαιτολόγιό μας, ουσιαστικά την καθιστούμε πολυτιμότερη. Έτσι λοιπόν μη τρώγοντας τροφές όπως μακαρόνια, γλυκά, ψωμί και άλλα, καθώς η δίαιτα της λαχανόσουπας τα απαγόρευε, η κυρία Κούλα άρχισε να τα υπερκαταναλώνει καθώς τα είχε στερηθεί.
3ον. Χάνοντας περισσότερο από 4 κιλά /μήνα αυξάνουμε τις πιθανότητες να μειώσουμε το μυϊκό μας ιστό, που είναι ο περισσότερο μεταβολικά ενεργά ιστός μας, με άλλα λόγια να μειώσουμε το μεταβολισμό μας. Αν θέλουμε να το απλοποιήσουμε κάπως αυτό, σημαίνει πως τρώγοντας τη ίδια ποσότητα τροφής και τα κιλά μας έμεναν σταθερά τώρα παίρνουμε βάρος καθώς καίμε τις τροφές με πιο αργό ρυθμό.
Συμπερασματικά, η ηρωίδα της ιστορίας μας πήρε εύκολα γιατί και έτρωγε περισσότερο και έκαιγε λιγότερο.
Εμείς οι διαιτολόγοι βλέπουμε το ίδιο αυτό έργο κάθε χρόνο κάθε τέτοια εποχή και η σύσταση μας είναι πάντα η ίδια: Προτιμήστε να χάσετε λιγότερα κιλά από αυτά που εσείς θα θέλατε, αλλά να ξέρετε ότι αυτά θα διατηρηθούν περισσότερο και το σημαντικότερο δεν θα είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία σας. Σε ένα πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο Διατροφής που έγινε στην Λευκωσία αναφέρθηκε πολύ εύστοχα το εξής : το να προσπαθεί κάποιος να χάσει βάρος με γρήγορες δίαιτες, χάπια και μηχανήματα, είναι σαν να προσπαθεί να μαζέψει τα νερά στο μπάνιο με μια σφουγγαρίστρα, ενώ αυτό που μπορεί να κάνει πολύ απλά είναι να κλείσει τη βρύση. Με άλλα λόγια, χάνουμε τον πραγματικό μας στόχο, πιστεύουμε εύκολα αυτά που μας «πουλάνε» και όπως πολύ σωστά αναφέρει ο ποιητής : οι ευκολόπιστοι παχύσαρκοι πελαγοδρομούν στη θάλασσα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών και των ακριβοπληρωμένων ελπίδων χωρίς ποτέ να πιάνουν λιμάνι.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Info: O Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής στα Συμβουλευτικά Κέντρα Κλινικής Διαιτολογίας Διατροφής και Αδυνατίσματος nutrimed.
Πηγή: Nutrimed.gr