Λίγο οι χαμηλές θερμοκρασίες, λίγο ο άνεμος και η βροχή και το κατοικίδιό σας χρειάζεται προστασία από το κρύο, ώστε να κρατηθεί μακριά από τις ασθένειες.
Είτε μένετε μαζί με ένα μικρόσωμο κουτάβι, είτε με ένα γατάκι, δώστε σημασία στις μικρές λεπτομέρειες που θα τα βοηθήσουν να «πολεμήσουν» τις σκληρές συνθήκες. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για το κρεβάτι του, την τροφή, το νερό, τη βόλτα και το check-up του κατοικιδίου σας…
Αφήστε τα ελεύθερα μόνο σε εσωτερικούς χώρους
Μπορεί το σκυλάκι σας να συνηθίζει να τρέχει στον κήπο, αλλά το χειμώνα πρέπει να το κρατάτε στη ζεστασιά του σπιτιού, κυρίως εάν έχει κοντό τρίχωμα, όπως τα μπιγκλ, τα πιτ-μπουλ και τα πόϊντερ. Οι βόλτες σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να ελαχιστοποιούνται, ειδικά για τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλάκια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σίγουρα δεν είναι οι ιδανικές για όλες τις ράτσες σκυλιών.
Κάντε μικρές αλλαγές στη διατροφή τους
Τους κρύους μήνες, το κατοικίδιό σας χρειάζεται υψηλής ποιότητας τροφή γεμάτη με λιπαρά από canola, ηλιέλαιο και πρωτεΐνες, δηλαδή στοιχεία που θα του προσφέρουν ένα υγιές και πλούσιο τρίχωμα. Παράλληλα, αυξήστε λίγο τις ποσότητες του φαγητού, καθώς τα ζώα για να κρατηθούν ζεστά, καίνε περισσότερες θερμίδες.
Προσέξτε το μπολ του νερού
Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας θα έχει άφθονο νερό, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Καλό είναι να βάζετε νερό σε μπολ από πλαστικό και όχι από μέταλλο, καθώς η γλώσσα του μπορεί να κολλήσει πάνω του. Παράλληλα, προσφέρετέ του κυρίως χλιαρό νερό και μην το αφήνετε στη βεράντα, γιατί θα παγώσει από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Μην ξυρίζετε το τρίχωμά τους
Το παχύ γούνινο «παλτό» τους δεν είναι άχρηστο για το κατοικίδιο, αφού το προστατεύει από το κρύο του χειμώνα. Γι’ αυτό, αποφύγετε το ξύρισμα του τριχώματός του, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Παράλληλα, μετά το μπάνιο, στεγνώστε το δέρμα του με πιστολάκι και μην το βγάζετε έξω στο μπαλκόνι. Αυτοί είναι μερικοί από τους κανόνες για τα κατοικίδια!
«Ζεστάνετε» το κρεβάτι του
Είναι αυτονόητο ότι ένα ζεστό και άνετο κρεβάτι μπορεί να προστατέψει το σκυλάκι σας. Μην το αφήνετε να κοιμηθεί στο πάτωμα, αλλά αγοράστε ένα κρεβατάκι από το petshop. Τοποθετήστε το πάνω στο χαλί και ρίξτε από πάνω μια κουβέρτα και ένα μαξιλάρι.
Πηγαίνετε το στον κτηνίατρο για ένα χειμερινό checkup
Πριν έρθει το χιόνι και το ψύχος, φροντίστε να πάτε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο, ώστε να κάνει check-up. Παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιακά προβλήματα, η νεφρική νόσος και οι ορμονικές ανισορροπίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητά του να ρυθμίζει τη θερμότητα του σώματός του.
Σκουπίστε τα πόδια του σκυλιού μετά τη βόλτα
Το αλάτι και τα χημικά που ρίχνουν στους δρόμους για να λιώσει το χιόνι μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στο σκύλο σας ή ακόμα και να το δηλητηριάσουν. Γι’ αυτό, μην το αφήνετε να τρώει χιόνι από το πεζοδρόμιο και σκουπίστε τα πόδια του μετά τη βόλτα με ειδικά μαντηλάκια. Τα συμπτώματα από τη δηλητηρίαση εμφανίζονται μετά από 30 λεπτά και είναι τα εξής: υπνηλία, αποπροσανατολισμός και ασυντόνιστο περπάτημα.
Να βουρτσίζετε συχνά το κατοικίδιο σας
Συνήθως, τα περισσότερα σκυλιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηροδερμίας μέσα στο κρύο. Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε συχνά το κατοικίδιό σας, ώστε να μην υπάρχουν «νεκρές» τρίχες πάνω του. Συμπληρωματικά, όταν το κάνετε μπάνιο, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν για σκύλους με λανολίνη. Ωστόσο, το μπάνιο το χειμώνα πρέπει να είναι περιορισμένο.