Αν πιάνετε τον εαυτό σας να μελαγχολεί αυτόν τον καιρό που διανύουμε τους πιο κρύους και σκοτεινούς μήνες του έτους, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι.
Αν και είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε λίγο λιγότερο ενεργητικοί ή χαρούμενοι το χειμώνα, μερικοί άνθρωποι βιώνουν κάτι πολύ πιο έντονο που ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με την αλλαγή των εποχών.
Το SAD οδηγεί συχνά σε κόπωση, γνωστικά προβλήματα και αλλαγές τόσο στις διατροφικές συνήθειες όσο και στο βάρος. Προκαλούμενο από τις αλλαγές στον καιρό, την έλλειψη βιταμίνης D, την πτώση της σεροτονίνης και τις αλλαγές στα επίπεδα μελατονίνης, το SAD επηρεάζει περίπου το 5% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. «Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως και συνήθως βελτιώνονται με την έλευση της άνοιξης», σημειώνει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. «Οι πιο δύσκολοι μήνες για τα άτομα με SAD τείνουν να είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».
Εκτός από τη λογοθεραπεία, τη φωτοθεραπεία και τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, υπάρχουν επίσης ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης του SAD που περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή. Παρακάτω συμβουλές ειδικών αποκαλύπτουν πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας μέσω της δύναμης του φαγητού.
1. Εμπλουτισμένα δημητριακά
Το να ξεκινήσετε την ημέρα σας με υγιεινά δημητριακά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε ώθηση στο σώμα σας, ενώ παράλληλα σε βοηθά να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του SAD. Τα περισσότερα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ. Αυτά είναι τρία απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Από τη μια πλευρά, οι φυτικές ίνες προάγουν μια πιο υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία βελτιώνει την ανοσία. Η βιταμίνη Β12 είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για τη νευρολογική υγεία, γι’ αυτό συχνά τα άτομα με έλλειψη αυτής εμφανίζουν αναιμία και λήθαργο και το φυλλικό οξύ, από την άλλη πλευρά, είναι μέρος της αναγέννησης και της δημιουργίας νέων κυττάρων, τα οποία βοηθούν το σώμα σου να αισθάνεται υγιές και νεανικό.
2. Ψάρι
Εάν τυχαίνει να είστε λάτρης των θαλασσινών, τότε η προσθήκη ψαριού στη διατροφή σας μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Η κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των «winter blues» επειδή παρέχει μια πηγή πρωτεΐνης που δεν προκαλεί δυσπεψία ή φλεγμονή. Τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του SAD επειδή είναι πολύ πλούσια στο βασικό λιπαρό οξύ ωμέγα 3. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα 3 είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη αλλά και καλή πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, καθώς βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και στις νευρικές συνδέσεις.
3. Tofu
Ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή; Τότε το νόστιμο tofu θα μπορούσε να είναι η καλύτερη τροφή για να τονώσει τη διάθεση σας. Τα σταθερά επίπεδα σιδήρου συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χειμερινής μελαγχολίας και κατάθλιψης. Μια τεράστια συλλογή εγκεφαλικών κυττάρων χρειάζεται σίδηρο για την πρόληψη των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Έτσι, πρέπει να εξασφαλίσουμε τα καλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.
4. Μαύρη Σοκολάτα
Αν και φαίνεται αντιπαραγωγικό να τρώμε ζάχαρη, σε αυτή την περίπτωση, μια καλή μαύρη σοκολάτα από κακάο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.