Κολύμπι και υγεία

Κολύμπι και υγεία Κολύμπι και υγεία

Στη χώρα μας η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα εξαιρετικά δημοφιλής σε όλες τις ηλικίες. Εκτός από το γεγονός ότι είναι συνυφασμένη με καλοκαιρινές διακοπές και ανεμελιά, αποτελεί ταυτόχρονα και μια πολύ σημαντική μορφή άσκησης, με πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Πώς η κολύμβηση τονώνει το σώμα και τη διάθεσή μας;

Πράγματι, κολύμπι σημαίνει υγεία σε όλα τα επίπεδα. Γυμνάζει όλο το σώμα, βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από πόνο στις αρθρώσεις, από τραυματισμούς, ακόμη και για τις εγκύους. Από την άλλη, η κολύμβηση είναι και ένας τρόπος εκτόνωσης από το καθημερινό στρες, ιδίως όταν προτιμάμε να κολυμπήσουμε σε μια από τις κοντινές μας παραλίες, αντί σε ένα «απρόσωπο» κολυμβητήριο. Ας δούμε, λοιπόν, με ποιο τρόπο ωφελεί το κολύμπι την υγεία μας συνολικά:

Άσκηση για όλο το σώμα

Η κολύμβηση είναι ένα είδος ολοκληρωμένης εκγύμνασης. Όποιο στιλ κολύμβησης και αν επιλέξουμε, είναι βέβαιο ότι:

– Αξιοποιούνται και τονώνονται όλοι οι μυς του σώματός μας,
– Βελτιώνεται σημαντικά η μυϊκή δύναμη και η αντοχή μας,
– Αυξάνεται ο καρδιακός μας ρυθμός και,
– «Αναγκάζουμε» το σώμα μας να «εργαστεί» σκληρότερα. Μάλιστα, 30 λεπτά κολύμβησης σε πισίνα ισοδυναμούν με 45 λεπτά φυσικής δραστηριότητας έξω από το νερό.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Κολύμπι και υγεία της καρδιάς είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, κολύμβηση διάρκειας μόλις 30 λεπτών την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είναι κατάλληλο για άτομα με τραυματισμούς, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις

Η άσκηση στο νερό δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας με τραυματισμούς. Αντιθέτως μάλιστα, το κολύμπι είναι ιδανικό για άτομα που έχουν ήδη υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς, καθώς φροντίζει για ενδυνάμωση των μυών και την γρηγορότερη αποκατάσταση της σωματικής μας υγείας. Επιπλέον, το κολύμπι είναι μια ασφαλής επιλογή φυσικής δραστηριότητας για όσους υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις ή άλλες παθήσεις οι οποίες δεν «επιτρέπουν» επίπονη εκγύμναση, ενώ «ανακουφίζει» και τις εγκύους από το επιπλέον βάρος λόγω εγκυμοσύνης.

Καίει πολλές θερμίδες

Η κολύμβηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους άσκησης για την καύση θερμίδων. Για παράδειγμα, ένα άτομο 73 κιλών μπορεί να κάψει περίπου 423 θερμίδες την ώρα, ενώ κολυμπάει με μέτριο ρυθμό. Το ίδιο άτομο μπορεί να κάψει έως και 715 θερμίδες την ώρα, κολυμπώντας με εντονότερο ρυθμό, ενώ με περπάτημα 60 λεπτών θα έκαιγε μόλις 314.

Συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του άγχους

Εύλογα, το κολύμπι στη θάλασσα μάς βοηθά να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό στρες. Κολύμπι και ψυχική υγεία έχουν μια στενή σχέση, καθώς το νερό, η αίσθηση ελευθερίας, η εκτόνωση και η άσκηση «καθαρίζουν» την σκέψη, μας βοηθούν να ξεφύγουμε από τις έννοιες της καθημερινότητας, συνδέοντας έστω και για λίγο τις χαλαρές αυτές στιγμές με ευχάριστες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Ενδεικτικά, ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα κολυμβητών στην Ταϊβάν αμέσως πριν και μετά το κολύμπι. Από τα 101 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, 44 ανέφεραν ότι αισθάνονταν άγχος λόγω του γρήγορου τρόπου ζωής. Μετά το κολύμπι, ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν ότι ένιωθαν άγχος μειώθηκε σε μόλις 8.

Το κολύμπι βελτιώνει τον ύπνο μας

Η άσκηση, γενικότερα, συμβάλλει στο να κοιμόμαστε περισσότερο και βαθύτερα. Κατά συνέπεια, και η κολύμβηση λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, σε μια μελέτη με ηλικιωμένους ενήλικες με αϋπνία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση τόσο στην ποιότητα της ζωής τους όσο και στον ύπνο τους, μετά από τακτικές αερόβιες «προπονήσεις», μεταξύ των οποίων ήταν και το κολύμπι.

Ενισχύει τη διάθεσή μας

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκκρίνονται ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, η οποία συνδέεται με το στρες, μάς δίνουν την αίσθηση ευεξίας και ζωντάνιας και βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεσή μας. Το κολύμπι φροντίζει και γι’ αυτό!

Διαβάστε επίσης