Δύο από τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνδρας και αφορούν τα γεννητικά όργανα είναι ο καρκίνος του προστάτη και η φίμωση. Η αντιμετώπισή τους συνήθως γίνεται χειρουργικά. Συνήθως το χειρουργείο της φίμωσης γίνεται σε μικρή ηλικία, ενώ η επέμβαση του προστάτη σε μεγάλη.
Προστάτης και αντιμετώπιση
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που παίζει σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα. Μετά την ηλικία των 40 υπάρχει περίπτωση να αυξάνεται σε μέγεθος, προκαλώντας μέχρι και προβλήματα στην ούρηση. Η εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη είναι συχνή, ειδικά όταν είναι έκδηλοι οι παράγοντες κινδύνου.
Η ριζική μέθοδος θεραπείας είναι η χειρουργική, αφού μόνο με την εκρίζωσή του είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά επιτυχίας εξάλειψης του καρκίνου. Η επέμβαση αφορά ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο και ονομάζεται ριζική προστατεκτομή υποβοηθούμενη από το ρομποτικό σύστημα da Vinci. Η επέμβαση αυτή έγκειται σε παραμέτρους που αφορούν το ογκολογικό αποτέλεσμα, επιτυγχάνει την εγκράτεια των ούρων και δίνει πολλές δυνατότητες για την επανάκτηση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Μετά την επέμβαση, επιτυγχάνεται άριστη μετεγχειρητική πορεία και σχεδόν ανώδυνα πραγματοποιείται η κινητοποίηση. Σε δύο ημέρες ο άνδρας παίρνει εξιτήριο και μετά από 7 ημέρες αφαιρείται και ο καθετήρας.
Το ρομποτικό σύστημα επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσα στα οποία είναι η ακρίβεια των χειρουργικών τομών, η γρήγορη ανάρρωση και το οικονομικό πακέτο νοσηλείας.
Φίμωση και περιτομή
Η περιτομή είναι το ενδεδειγμένο χειρουργείο για την αποκατάσταση της φίμωσης που συνίσταται για κάθε παιδί ή άνδρα. Στην φίμωση δεν μπορεί να αποκαλυφθεί η βάλανος, δημιουργώντας προβλήματα στένωσης και άλγος στην στύση αν το παιδί έχει μεγαλώσει.
Η φίμωση του πέους ραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Με μία τομή αφαιρείται το δέρμα που έχει υποστεί στένωση και μετά από αιμόσταση, ολοκληρώνεται η επέμβαση. Στις πολύ μικρές ηλικίες, είναι συνηθισμένο η επέμβαση να γίνεται με γενική αναισθησία.
Παντελής Κατσίβας
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος