Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Πώς ο αγγειοχειρουργός αξιοποιεί την τεχνολογία για τη θεραπεία της

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Πώς ο αγγειοχειρουργός αξιοποιεί την τεχνολογία για τη θεραπεία της Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Πώς ο αγγειοχειρουργός αξιοποιεί την τεχνολογία για τη θεραπεία της

Μην αφήνετε το πρόβλημα να διαιωνίζεται – Εμπιστευθείτε έναν ειδικό αγγειοχειρουργό

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των επιφανειακών (δερματικών) φλεβών είναι μία από τις συχνότερες φλεβικές παθήσεις που αφορούν το 20% των ανδρών και το 40% των γυναικών, περίπου, με ενοχλητικά συμπτώματα στα κάτω άκρα όπως:- αίσθημα βάρους

– κάψιμο
– κνησμό
– κράμπες
– πρηξίματα

Συνέπειά της, η ύπαρξη κιρσών, οι οποίοι αποτελούν πιθανή εστία θρόμβωσης, λόγω της στάσης του αίματος για πολύ ώρα, μέσα σε αυτούς. Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών, όπως η θρομβοεμβολή, μία σπάνια επιπλοκή που προκύπτει όταν ο θρόμβος ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φλέβας και οδηγηθεί κεντρικότερα και προς την καρδιά και τον πνεύμονα.

Η φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί μία εξελικτική νόσο και μπορεί με το χρόνο να επεκταθεί και να εκδηλώσει πιο έντονα συμπτώματα, όπως σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις ή ακόμα και σοβαρές ανοιχτές πληγές.

Η φλεβική ανεπάρκεια δεν είναι νόσος που πάντα αφορά μόνο μία φλέβα. Μπορεί να αφορά διαφορετικούς κλάδους ή, κάποιες φορές, στο ίδιο πόδι να υπάρχουν πολλές διαφορετικές φλέβες που έχουν πρόβλημα.

Με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση των υπερήχων στην διάγνωση, ο αγγειοχειρουργός καταγράφει με ακρίβεια κάθε φλεβικό τμήμα που πάσχει από ανεπάρκεια και έτσι επεμβαίνει εξατομικευμένα στον κάθε ασθενή. Επιπλέον, με τη χρήση καινοτόμων πλέον μεθόδων που ελαχιστοποιούν την πιθανότητα επιπλοκών και κάνουν ευκολότερη την ανάρρωση, ο αγγειοχειρουργός ο οποίος είναι έμπειρος στην υπερηχογραφική χαρτογράφηση, έχει τη δυνατότητα να προτείνει σε κάθε ασθενή (ακόμα και στα προχωρημένα στάδια της νόσου) γρήγορες και αναίμακτες μεθόδους απαλλαγής από τη φλεβική ανεπάρκεια. Η βασική θεραπεία σήμερα είναι το ενδοαυλικό laser, το οποίο έχει φέρει ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της χρόνιας αυτής νόσου.

Μην αφήνετε το πρόβλημα να διαιωνίζεται – Εμπιστευθείτε έναν ειδικό αγγειοχειρουργό

Οι κιρσοί είναι το δεύτερο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας. Από αυτό το σημείο και έπειτα η αντιμετώπιση με ενδοαυλικό laser είναι απαραίτητη και αναγκαία για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες και να αποκατασταθεί η αισθητική εικόνα των κάτω άκρων που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις γυναίκες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσοι από τους ασθενείς αποφεύγουν την επέμβαση, συνήθως λόγω φόβου για τη διαδικασία, δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τις νέες μεθόδους που κάθε εξειδικευμένος και καταρτισμένος αγγειοχειρουργός εφαρμόζει σήμερα.

Πλεονεκτήματα του Laser στην χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Η επεμβατική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας με ενδοαυλικό laser, έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κιρσών και πιο εξελιγμένων σταδίων της νόσου, σε ασθενείς παχύσαρκους, με καρδιολογικά προβλήματα και με αναπνευστικές δυσκολίες που δεν θα μπορούσαν να υποβληθούν στο ανοιχτό χειρουργείο της σαφηνεκτομής.

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης με laser

:- Είναι ανώδυνη
– Είναι αναίμακτη, αφού δεν υπάρχουν τομές (χωρίς ράμματα)
– Δεν αφαιρεί τις σαφηνείς φλέβες, αλλά καίει μόνο το σημείο της φλέβας που σύμφωνα με τη χαρτογράφηση ανεπαρκεί (προβληματικό τμήμα)
– Πραγματοποιείται ύπο τοπική αναισθησία (σε καμία περίπτωση με γενική)
– Επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί αμέσως, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτεί
– Δεν επιφέρει επιπλοκές και οι υποτροπές εκμηδενίζονται
– Επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο ποδιών

Με απλά λόγια η διαδικασία

Όταν ο ασθενής λάβει την (τοπική) αναισθησία ξεκινάει η επέμβαση, η οποία τελείται με υπερηχογραφική καθοδήγηση, επιτρέποντας στον αγγειοχειρουργό να έχει σαφή εικόνα του φλεβικού δικτύου. Εισάγεται στη πάσχουσα φλέβα, μέσω παρακέντησης, ο λεπτός καθετήρας, ο οποίος μέσω της ενέργειας laser που εκπέμπει, συρρικνώνει τα φλεβικά τοιχώματα του φλεβικού τμήματος που ανεπαρκεί και κλείνει οριστικά την φλέβα. Ο ασθενής μισή ώρα μετά την επέμβαση φεύγει από το νοσοκομείο.

 

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD
Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA
http://www.dr-tsekouras.gr/

Διαβάστε επίσης