Δουλειά γραφείου. Με αυτήν ασχολείται το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων σε αστικό περιβάλλον. Περνάμε το ένα τρίτο του χρόνου μας εργαζόμενοι. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να έχει επιπτώσεις το επαγγελματικό μας περιβάλλον στην υγεία μας. Σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να οργανώσετε το χώρο και το χρόνο σας, να φτιάξτε την ατμόσφαιρα και τη διάθεση σας και αντιμετωπίστε με αισιοδοξία τα όποια επαγγελματικά προβλήματα.
Οργανωθείτε
– Μάθετε να πετάτε κάθε τι άχρηστο. Η ακαταστασία γεννάει το χάος!
– Συνηθίστε να σημειώνετε τα πάντα για να είστε σίγουροι ότι θα τα θυμηθείτε.
– Αν θέλετε να τα πηγαίνετε καλά με τον υπολογιστή, «σώζετε» τη δουλειά σας τακτικά και κρατάτε τα αρχεία σας σε δισκέτες ή CD.
– Ρυθμίζετε τα προβλήματα στο μέτρο που εμφανίζονται. Μην τα αφήνετε να διαιωνίζονται. Αλλά και μην τα σκέφτεστε από πριν. θα έχετε περισσότερο άγχος.
Καταπολεμήστε το θόρυβο
Χαμηλώστε τον ήχο του τηλεφώνου. Αν εργάζεστε στο ίδιο γραφείο με πολλά άτομα, ζητήστε να χαμηλώσουν όλοι τον ήχο του κινητού τους. Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, μη γελάτε και μη μιλάτε δυνατά. Αποσπάτε την προσοχή των γύρω σας. Όσο περισσότερη ησυχία επικρατεί στο περιβάλλον, τόσο πιο σιγά μιλάμε και τόσο καλύτερα νιώθουμε.
Όταν ο κλιματισμός ενοχλεί!
– Αν ο εξοπλισμός δεν ελέγχεται μπορεί να προκληθούν σημαντικά προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, το Sick Building Syndrome (Σύνδρομο Ασθένειας Κτιρίου) περιλαμβάνει μια σειρά από συμπτώματα ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται ημικρανίες και ερεθισμός στη μύτη, στα μάτια και στο λαιμό. Οι μεταβολικές αυτές διαταραχές, που οφείλονται σε αυξημένη ξηρότητα του αέρα, εξαφανίζονται ή περιορίζονται σε ένταση μόλις το άτομο βγει από το κτίριο.
– Άλλο δυσάρεστο επακόλουθο: ο πυρετός το πρωί της Δευτέρας. Οφείλεται στην επαναλειτουργία του κλιματισμού, που ελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ένα κοκτέιλ μικροβίων τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Για την αποφυγή του, αρκεί να αφήνετε τον κλιματισμό σε λειτουργία τις μέρες που το κτίριο μένει κενό αντί να τον κλείνετε. Το «κρύο ντους» που πέφτει στους ώμους σας δεν είναι φυσιολογικό. Δείχνει ότι ο κλιματισμός δεν είναι καλά ρυθμισμένος. Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση είναι επικίνδυνη για την υγεία μας, γιατί εξαντλεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο γίνεται πιο ευαίσθητο στο κρύο. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αλλεργίες με συχνότερες κρίσεις άσθματος, ρινίτιδες ή επιπεφυκίτιδες.
Πόνοι στην πλάτη
Για να προστατεύετε την πλάτη σας είναι προτιμότερο να κάθεστε σε μια πολύ μαλακή πολυθρόνα. Η πλάτη πρέπει να στηρίζει τη ράχη σας ως τον αυχένα. Το σώμα πρέπει να έχει μια ελαφρά κλίση προς τα πίσω, ώστε το άνοιγμα της γωνίας που σχηματίζεται ανάμεσα στον μηρό και στον κορμό να είναι μεγαλύτερο από 100°. Η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή πρέπει να είναι τοποθετημένη στο ύψος των ματιών σε απόσταση 50 εκατοστών περίπου.
Πάντα σε φόρμα
– Καθαρίζετε τον αέρα. Υπολογιστές, τηλέφωνα, φαξ, φωτοτυπικά… Όλα αυτά τα μηχανήματα παράγουν αρνητικά ιόντα, τα οποία ενισχύουν το στρες και την κακή διάθεση. Για να διορθώσετε την κατάσταση εγκαταστήστε έναν ιονιστή ή μια συσκευή παραγωγής αρνητικών ιόντων στο γραφείο σας. Η ατμόσφαιρα θα είναι λιγότερο φορτισμένη.
– Καλλιεργήστε ένα φυτό… Πρώτα απ’ όλα, τα φυτά εξυγιαίνουν τον αέρα απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά απορροφούν, επίσης, χημικούς ρύπους από τα έπιπλα του γραφείου και τις επιβλαβείς ακτινοβολίες των φωτοτυπικών. Αν αυτά δεν σας αρκούν, θυμηθείτε ότι η κηπουρική (για ένα μονό φυτό μιλάμε άλλωστε) μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Ψηλά το ηθικό
– Η κατανόηση διευκολύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους. Προσπαθείτε να είστε χαμογελαστοί, να έρχεστε στη θέση τους και να κατανοείτε τα προβλήματα τους. Αρχίζετε τη μέρα σας με χαμόγελο.
– Είχατε μια διαμάχη με έναν συνάδελφο; Συμφιλιωθείτε γρήγορα. Η μνησικακία δημιουργεί δυσάρεστη ατμόσφαιρα στο γραφείο και είναι συχνά πηγή παρεξηγήσεων.
– Η φιλική σχέση ανάμεσα σε συναδέλφους διαφορετικού φύλου συχνά παρεξηγείται. Πριν φτάσετε σε σημείο να κατηγορήσετε ή να κατηγορηθείτε για σεξουαλική παρενόχληση, προσδιορίστε τα όρια σας.
– Αναγνωρίζετε τα λάθη σας. θα ξεχνιούνται γρήγορα και κανένας δεν θα το αναφέρει ξανά. Αν όμως δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, οι άλλοι θα είναι δύσπιστοι απέναντι σας.
– Αν θέλετε να ζητήσετε κάτι από τον προϊστάμενο σας ή από έναν συνεργάτη σας, διαλέξτε την κατάλληλη στιγμή. Μην τον πιέσετε σε μια σύσκεψη ή μπροστά σε άλλους.
– Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο; Μείνετε στα γεγονότα και μην προχωρήσετε σε τίποτε άλλο εκτός από αυτά. Μην ανακατεύετε το συναίσθημα με τη δουλειά!
– Χαμηλώστε τους τόνους, η ηρεμία είναι μεταδοτική.