Μία ευχάριστη χειροτεχνία για παιδιά και μεγάλους που μπορεί να αποδειχθεί δημιουργική αλλά και πρακτική παράλληλα. Εύκολα και οικονομικά μπορείτε να διακοσμήσετε κουτιά που χρησιμοποιείτε σαν αποθηκευτικούς χώρους ή κουτιά που θα συσκευάσετε δώρα για τους φίλους σας, αφήνοντας έτσι την προσωπική σας υπογραφή. Με την ίδια τεχνική μπορείτε να φτιάξετε και ένα καλαθάκι ανακύκλωσης για το παιδικό δωμάτιο.
Θα χρειαστείτε:
– ξυλόκολλα
– ένα μπολ πλαστικό
– ένα μεγάλο πινέλο (για τις μεγάλες επιφάνειες)
– ένα μικρό πινέλο ζωγραφικής (για τα σχέδια)
– χαρτί υγείας χωρίς σχέδια
– κουτιά
– 1 μολύβι
– εφημερίδες
– πλαστικό χρώμα ή μαρκαδόρους
Ξεκινάτε αραιώνοντας την κόλλα. Καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο πλαστικό μπολ που σας είναι άχρηστο (όπως π.χ. αυτά από τις οικογενειακές συσκευασίες των παγωτών). Γεμίστε το μπολ με νερό και αραιώστε περίπου 1 με 2 κουταλιές της σούπας κόλλα. Θα μοιάζει με θολό νερό. Μετά απλώστε εφημερίδες στο σημείο που θα εργαστείτε για να αποφύγετε τα ατυχήματα. Κόψτε το χαρτί υγείας σε κομμάτια για να το έχετε έτοιμο.
Αφού βεβαιωθείτε ότι η κόλλα σας είναι καλά αραιωμένη και η επιφάνεια που θα αλείψετε καθαρή και στεγνή, περάστε με κόλλα την κάτω πλευρά του κουτιού (τον πάτο) και κολλήστε επάνω φύλλα χαρτιού μέχρι να καλύψετε την επιφάνεια. Κάθε φύλλο χαρτιού, αφού το τοποθετήσετε στη θέση που θέλετε στο κουτί, περνάτε από πάνω άλλη μια στρώση κόλλας με το πινέλο. Έτσι όταν στεγνώσει θα γίνει σκληρό και ανθεκτικό. Επίσης καθώς τα κολλάτε φροντίστε να σουφρώνετε λίγο την επιφάνειά τους για να αποκτήσουν ένα όμορφο ανάγλυφο σχήμα όταν στεγνώσουν.
Μόλις έρθει η ώρα για τις πλαϊνές πλευρές, τοποθετήστε το καπάκι στο κουτί και τραβήξτε μια απαλή γραμμή με το μολύβι για να σημαδέψετε μέχρι που φτάνει. Έτσι όταν θα καλύπτετε τις πλαϊνές πλευρές, θα αφήσετε αυτό το σημείο ακάλυπτο για να μπορεί να κλείνει το καπάκι. Είναι καλύτερο να μην επανωτίζουν πολύ τα φύλλα σας γιατί έτσι θα στεγνώνουν πιο γρήγορα. Όπως επίσης να περνάτε μία στρώση κάθε φορά για να στεγνώνει καλά και να γίνει πιο στέρεο. Μπορείτε να περάσετε όσες στρώσεις εσείς θέλετε, αν και 3-4 θα ήταν ικανοποιητικές.
Για να φτιάξετε ανάγλυφα σχέδια, βρέχετε ένα φύλλο χαρτιού με κόλλα, του δίνετε το σχήμα που θέλετε (μακρόστενο, στρογγυλό ή ότι άλλο) και το τοποθετείτε πάνω στην επιφάνεια του κουτιού. Μετά από 5-10 λεπτά που θα έχει στεγνώσει λιγάκι -όχι όμως εντελώς!- για να το σταθεροποιήσετε, το καλύπτετε με φύλλα χαρτιού κατά τον ίδιο τρόπο που καλύψατε το κουτί σας. Αν τα χρωματίσετε με διαφορετικό χρώμα από αυτό της βάσης θα δείχνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
Όταν καλύψετε όλες τις πλευρές του κουτιού και η κατασκευή σας έχει πια στεγνώσει, είναι ώρα να την χρωματίσετε. Το πλαστικό χρώμα που χρησιμοποιούμε στους τοίχους είναι από τα πιο κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό. Αν χρησιμοποιήσετε νερομπογιές το χρώμα δεν θα στρώνει λόγω της κόλλας. Το χρώμα και τα σχέδια είναι στην επιλογή του καθενός. Με το πλαστικό θα δώσετε ένα ομοιόμορφο και βαθύ χρώμα, μια άλλη ιδέα όμως είναι να χρησιμοποιήσετε μαρκαδόρους. Μιας και η επιφάνεια είναι ανάγλυφη, βάφοντας επιφανειακά, χωρίς να επιμένετε στα κενά, πετυχαίνετε ένα δίχρωμο αποτέλεσμα που σίγουρα θα αφήσει άφωνους τους φίλους σας.
Για το καλαθάκι ανακύκλωσης θα χρειαστείτε μια χαρτοσακούλα, όχι πολύ στενή. Κόβετε τα χερούλια και αν θέλετε ρυθμίζετε το ύψος. Μετά ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω. Εδώ μπορείτε να κάνετε διάφορες παραλλαγές. Για παράδειγμα μπορείτε να τυλίξετε μερικά φύλλα εφημερίδας σε ρολό και να τα κολλήσετε στην άκρη της σακούλας με κολλητική ταινία ώστε να φτιάξετε ένα στόμιο και να χρωματίσετε διαφορετικά το στόμιο από το υπόλοιπο καλαθάκι. Αν δε βάλετε στόμιο, θα μπορείτε να εφαρμόζετε και πλαστικές σακούλες στο καλαθάκι σας για να μπορείτε να πετάτε κι άλλα πράγματα πέρα από χαρτιά. Ή ακόμα, αντί για στόμιο, να φτιάξετε και να κολλήσετε δύο στρογγυλές μπαλίτσες από εφημερίδα στα στενότερα πλαϊνά της σακούλας για να στερεώνετε τα χερούλια από τις πλαστικές σακούλες και να μη γλιστράνε. Η επιλογή δική σας.
Καλή διασκέδαση!
Πηγή: