H διχόντρα (Dichondra repens) είναι ένα έρπον, πλατύφυλλο, ποώδες φυτό. Έχει χαμηλή ανάπτυξη και εξαπλώνεται εύκολα χάρη στους έρποντες βλαστούς του που ονομάζονται στόλωνες. Τα φύλλα του έχουν σχήμα νεφρού και βαθύ πράσινο χρώμα. Μοιάζουν στην όψη και με τριφύλλι, και γι’ αυτό θα το συναντήσετε συχνά σαν «τριφυλλάκι χλοοτάπητα», αφού είναι ιδανικό φυτό εδαφοκάλυψης. Τα φυτά εδαφοκάλυψης φυτεύονται συνήθως σε περιοχές όπου η χλόη (γκαζόν) δεν αναπτύσσεται καλά ή είναι ανεπιθύμητη.
Η συνολική εμφάνιση του φυτού είναι αυτή ενός παχύ και επίπεδου χλοοτάπητα με βελούδινη εμφάνιση όλο το χρόνο, χωρίς να χρειάζεται κούρεμα. Αν και δεν συνιστάται για εδαφοκάλυψη μεγάλων επιφανειών ή για περιοχές που ο χλοοτάπητας πατιέται (πάρκα, γήπεδα, κλπ.), ανταποκρίνεται θαυμάσια και είναι πολύ ανθεκτικό στους μικρούς οικιακούς κήπους.
Η διχόντρα αναπτύσσεται καλά σε ημιεσκιερές περιοχές, ωστόσο οι ηλιόλουστες περιοχές είναι αυτές που προτιμά. αλλά προτιμά πλήρη ήλιο. Δεν του αρέσουν τα βαριά κυκλοφορία. Θέλει καλά στραγγιζόμενα εδάφη και υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο στο χώμα. Αντιπαθεί τα αλατούχα εδάφη αντιπαθεί, την ξηρασία και το κρύο.
Προετοιμασία εδάφους
Ιδανική περίοδος σποράς είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, ωστόσο η διχόντρα μπορεί να σπαρθεί οποιαδήποτε περίοδο του έτους. Προετοιμάστε το έδαφος προσθέτοντας περισσότερο οργανικό υλικό (χούμο, κοπριά, κ.λ.π.) απ’ όσο θα χρησιμοποιήσατε σε ένα χλοοτάπητα με γρασίδι.
Ισοπεδώστε καλά την επιφάνεια για να αποφύγετε βαθουλώματα στα οποία μπορεί να λιμνάσει νερό με το πότισμα ή την βροχή. Αν προσθέσετε λίγα εκατοστά επιφανειακό χώμα (κομπόστ) με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανικά συστατικά, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε έναν καλοριζωμένο και ζωηρό χλοοτάπητα. Η ίδια προετοιμασία ισχύει και όταν το έδαφος είναι πετρώδες ή αργυλώδες.
Σπορά
Σπείρτε τους σπόρους και ανακατώστε τους με το έδαφος, χρησιμοποιώντας μια τσουγκράνα σταθερά και ομοιόμορφα. Οι σπόροι δεν θα πρέπει να σπαρθούν σε βάθος μεγαλύτερο από ένα εκατοστό. 1 κιλό σπόρου μπορεί να καλύψει μια επιφάνεια 50 τετραγωνικών μέτρων περίπου. Όσο πιο αραιή είναι η σπορά, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για φυτρώσουν οι σπόροι. Κατά την σπορά είναι καλό να προσθέσετε και μια χούφτα οργανικό λίπασμα ανά τετραγωνικό μέτρο.
Εγκλιματισμός
Φροντίστε να ποτίζετε καλά την Διχόντρα. Από τη στιγμή που θα ξεφυτρώσουν οι σπόροι και μέχρι να φυτά να εγκλιματιστούν καλά. Οι σπόροι βλαστάνουν σε μία-δύο εβδομάδες. Τα δύο πρώτα φύλλα είναι αντίθετα και μυτερά. Όταν το φυτό βγάλει δώδεκα φύλλα, οι στόλωνες εμφανίζονται και το φυτό εξαπλώνεται ταχύτατα. Το βοτάνισμα των ζιζανίων σ’ αυτήν την φάση συνιστάται για να πετύχετε καλύτερη ανάπτυξη του φυτού αλλά και για να έχετε λιγότερη δουλειά αργότερα. είναι αναγκαίο. Οι σπόροι θα αναπτυχθούν και θα σχηματίσουν ένα όμορφο τάπητα μέσα σε πέντε μήνες. Η διχόντρα αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα και ημισκιερά εδάφη, και είναι κατάλληλη για εδαφοκάλυψη ανάμεσα σε πλακοστρώσεις. Αν και μπορεί να σχηματίσει περιστασιακά καλό τάπητα ανάμεσα σε θάμνους ή ακόμα και κάτω από πεύκα δεν θα παραμείνει σε άψογη κατάσταση χωρίς κατάλληλη μετέπειτα φροντίδα.
Φροντίδα
Όταν η διχόντρα σχηματίσει ένα πλήρη και πυκνό χλοοτάπητα στην περιοχή που θα φυτευτεί, χρειάζεται παρόμοιο πότισμα με αυτό που χρειάζονται οι χλοοτάπητες από γρασίδι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο μην παραποτίζετε κατά την διάρκεια της άνοιξης η του φθινοπώρου, ίσως μάλιστα είναι καλύτερο να την αφήνετε απότιστη. Το υπερβολικό πότισμα αυτές τις περιόδους γίνεται αιτία για να εμφανιστούν μύκητες που θα κάνουν το φυτό να καφετιάσει. Η διχόντρα αναπαράγει σπόρο στις αρχές του καλοκαιριού. Μερικά φύλλα αυτήν την περίοδο κιτρινίζουν και καλύπτουν τους σπόρους ο οποίοι βλαστάνουν ελεύθερα. Για να διατηρήσει ο τάπητάς σας το υγιές πράσινο χρώμα του, πρέπει να γίνεται εφαρμογή λίπανσης δύο με τρεις φορές τον χρόνο ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους. Ένα καλό οργανικό λίπασμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και ικανό να βελτιώσει τη δομή του εδάφους είναι αυτό που συνιστάται. Η διχόντρα ευδοκιμεί σε καλά αεριζόμενο χώμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χούμο.
Δεν χρειάζεται κούρεμα
Αν και η διχόντρα δεν απαιτεί κούρεμα, τα πρώτα στάδια του χλοοτάπητα μπορούν να έχουν 8-10 εκατοστά βάθος. Όσο το ριζικό σύστημα θα αναπτύσσεται, οι βλαστοί θα κονταίνουν και το πέλος θα γίνεται πιο πυκνό μέχρι να σχηματιστεί ένας σφικτός και συμπαγής χλοοτάπητας.
Πηγή: Valentine.gr