Το πρώτο έτος ζωής του βρέφους αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ανάπτυξη του καθώς αυτό τριπλασιάζει το βάρος του φτάνοντας τα 10 κιλά περίπου μέχρι τα πρώτα του γενέθλια. Ο αποκλειστικός θηλασμός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο σίτισης για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του εμβρύου ενώ από τους 6 έως τους 12 μήνες το βρέφος θα πρέπει να σιτίζεται με μητρικό γάλα και συμπληρωματικές τροφές που εισάγονται σταδιακά ανά μήνα ζωής.
Δυστυχώς, παρότι η σημασία του μητρικού θηλασμού έχει πλέον γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, οι μελέτες δείχνουν πως μόλις 1 στις 5 γυναίκες θηλάζει για 12 μήνες το βρέφος ενώ 1 στις 3 γυναίκες θηλάζει ακόμα στους 6 μήνες. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 70-80% των γυναικών ξεκινούν να θηλάζουν το βρέφος από τη στιγμή της γέννησης. Τί είναι όμως αυτό που τις κάνει να σταματούν πρόωρα;
Μερικές από τις συχνότερες αιτίες αναφέρονται παρακάτω:
– Ελλιπής ενημέρωση γύρω από τα οφέλη του θηλασμού.
– Επιστροφή στην εργασία που αποτρέπει το απαιτητικό ωράριο του θηλασμού.
– Αβεβαιότητα σε σχέση με το αν το βρέφος καταναλώνει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος.
– Προβλήματα με τη θηλή.
– Ντροπή σε σχέση με τη διαδικασία του θηλασμού σε δημόσιο χώρου.
– Δυσκολία του βρέφους σε σχέση με τη λήψη γάλακτος.
Όλες οι προαναφερόμενες αιτίες μπορούν να ξεπεραστούν με την κατάλληλη βοήθεια ειδικών (παιδιάτρου, μαίας, σύμβουλου θηλασμού) προκειμένου η νέα μητέρα να μπορέσει με επιτυχία να θηλάσει το νεογνό της. Εξάλλου αξίζει τον κόπο, αν αναλογιστούμε την πολύτιμη αξία του μητρικού θηλασμού.
Σύσταση μητρικού γάλακτος
Το μητρικό γάλα είναι χαμηλό σε νάτριο και έτσι εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών του βρέφους σε υγρά. Περιέχει αναλογία 2:1 σε ασβέστιο και φώσφορο που είναι ιδανική για την απορρόφηση του ασβεστίου καθώς και την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου για την ανάπτυξη του βρέφους. Επιπροσθέτως, το μητρικό γάλα περιέχει σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, υδατάνθρακες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη. Επιπλέον, περιέχει αντισώματα απαραίτητα για την σωστή διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού.
Οφέλη του μητρικού θηλασμού για το βρέφος
– Προστασία κατά των αλλεργιών.
– Σωστή ανάπτυξη σαγονιού και δοντιών.
– Μειωμένος κίνδυνος για ωτίτιδα, γαστρεντερίτιδα, μολύνσεις του κατώτερου ανοσοποιητικού συστήματος και άσθμα.
– Καλύτερες μαθητικές επιδόσεις και μεγαλύτερος δείκτης νοημοσύνης.
– Μειωμένος κίνδυνος για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
– Μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας.
– Ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού με τη μητέρα.
Οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα
– Αυξημένη κατανάλωση θερμίδων που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
– Μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του ενδομητρίου.
– Βελτίωση οστικής πυκνότητας και μείωση κινδύνου για κατάγματα.
– Ισχυρή σύνδεση με το βρέφος.
– Μειωμένος κίνδυνος για επιλόχειο κατάθλιψη.
– Λιγότερος χρόνος προετοιμασίας γεύματος μωρού.
– Εξοικονόμηση χρημάτων από την μή αγορά βρεφικού γάλακτος εμπορίου.
– Ο αποκλειστικός θηλασμός που συνοδεύεται από αμηνόρροια αποτελεί φυσικό τρόπο αντισύλληψης.
Συμπεράσματα
Από τις πληροφορίες του άρθρου συμπεραίνουμε ότι αξίζει τον κόπο κάθε μέλλουσα μητέρα να ενημερωθεί και να επιδιώξει με κάθε τρόπο να θηλάσει το νεοεισερχόμενο μέλος της οικογένειας. Για τις όποιες δυσκολίες προκύψουν, διεξάγονται ενημερωτικά σεμινάρια θηλασμού σε μεγάλα μαιευτήρια και υπάρχουν καταρτισμένοι επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην εκμάθηση της διαδικασίας. Αξίζει τον κόπο γιατί το μητρικό γάλα είναι πράγματι ένας διατροφικός θησαυρός!
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD
Info: Η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου «Σώμα Υγιές»
Πηγή: Somaygies.gr