Αν δεν έχετε κάποιο κατοικίδιο και σκέφτεστε να υιοθετήσετε ενώ έχετε ή περιμένετε παιδί, τότε έχετε άλλους δύο λόγους για να μην το καθυστερείτε παραπάνω.
Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που συναναστρέφονται με ζώα από μικρή ηλικία έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία αλλά και λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιες αλλεργίες.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα παιδιά που συναναστρέφονται σκυλιά από πολύ μικρή ηλικία, έρχονται σε επαφή και εκτίθενται περισσότερο σε βρωμιές και βακτήρια από νωρίς στη ζωή τους κάτι που σιγά σιγά τους δημιουργεί μία κάποιου είδους «ασυλία».
Οι υπεύθυνοι της μελέτης, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά, εξέτασαν περισσότερα από 700 βρέφη μεταξύ των ετών 2009 και 2012.
Η έρευνα έδειξε ότι τα μωρά σε οικογένειες που είχαν κατοικίδια (σκύλο σε ποσοστό 70%) στο σπίτι είχαν στο έντερό τους δύο επιπρόσθετους τύπους προστατευτικών βακτηρίων, που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργικής νόσου και παχυσαρκίας.
Οι μητέρες, που πήραν μέρος στην έρευνα, κλήθηκαν να υποβάλουν μία έκθεση σχετικά με το εάν είχαν κάποιο κατοικίδιο ζώο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, και τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού τους.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα μωρά που είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο κατοικίδιο ζώο μ’ αυτά που δεν είχαν έρθει ποτέ, ενώ μελέτησαν προσεκτικά τα δείγματα από τα κόπρανα τους τόσο των μεν όσο και των δε.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο η προγεννητική όσο και η μεταγεννητική έκθεση κατοικίδιων ζώων ενίσχυσε την ποσότητα δύο συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων στο έντερο.
Τα δύο αυτά βακτήρια, Ruminococcus και Oscillospira, έχουν συνδεθεί με τη μείωση των παιδικών αλλεργιών και της παχυσαρκίας, αντίστοιχα.
Τα τελευταία ευρήματα της Anita Kozyrskyj, επιδημιολόγου παιδιών και μία από τις κορυφαίες στον κόσμο ερευνήτριες στη χλωρίδα του εντέρου σε δείγματα κοπράνων που συλλέγχθηκαν από νεογνά έδειξαν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με σκύλους, είχαν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος. H θεωρία είναι ότι η έκθεση σε ρύπους και βακτήρια νωρίς στη ζωή του ατόμου, που βρίσκονται για παράδειγμα στη γούνα των ζώων και στα πέλματά τους- που μπορούν να δημιουργήσουν ανοσία από νωρίς. Ωστόσο, που οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν η επίδραση εμφανίζεται απευθείας από τα βακτήρια των χνουδωτών μας φίλων ή μέσω ανθρώπων που έχουν αγγίξει ζώα, σημείωσε η Kozyrskyj.
Η δρ. Kozyrskyj, ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά: «Η ποσότητα αυτών των δύο βακτηρίων αυξήθηκε στο διπλάσιο, όταν υπήρχε ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι», ενώ πρόσθεσε ότι η επαφή της μέλλουσας μανούλας με κάποιο κατοικίδιο επηρεάζουν θετικά τον οργανισμό του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αλλά και κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της ζωής του, ακόμα και αν το κατοικίδιο έχει δοθεί για υιοθεσία πριν τη γέννηση του μωρού.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η παρουσία κατοικιδίου βοηθούσε το μικροβίωμα, ακόμη και στα τρία σενάρια που μειώνουν την ανοσία του παιδιού: καισαρική τομή, αντιβιοτικά κατά τη γέννηση και έλλειψη θηλασμού.
Εσείς ακόμα το σκέφτεστε;