Ο όρος κήλη περιγράφει την προβολή του σπλάχνου μέσα από κάποια τρύπα που βρίσκεται στο μυϊκό τοίχωμα. Αν η τρύπα αυτή ανοίγει κι άλλο, τότε δημιουργείται ο κίνδυνος εμφάνισης κήλης στο άνοιγμα αυτό, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βουβωνοκήλης, από την διάνοιξη του βουβωνικού πόρου.
Η οπή αυτή και κατ’ επέκταση η κήλη, μπορεί να εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του κοιλιακού τοιχώματος. Έτσι, προκύπτει ανάλογα με την τοποθεσία της κήλης και το είδος της καθώς και η θέση της στο ανθρώπινο σώμα.
Τα πιο γνωστά είδη των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος που εμφανίζονται στους περισσότερους ασθενείς και κατά κανόνα πρέπει να χειρουργούνται είναι οι κήλες της μηροβουβωνικής περιοχής, οι ομφαλοκήλες-κοιλιοκήλες και οι μετεγχειρητικές κήλες.
Βουβωνοκήλη
Πολλές φορές με τη βουβωνοκήλη, συνυπάρχει η μηροκήλη κάνοντας τη διάγνωση ακόμα πιο δύσκολη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι ευθεία ή λοξή.
Σε πρώτο στάδιο, το εξόγκωμα είναι ανεπαίσθητο και η προβολή του γίνεται μόνο όταν η ενδοκοιλιακή πίεση είναι μεγάλη. Με την άσκηση, τον βήχα, το σφίξιμο και άλλες καταστάσεις. Σε επόμενο στάδιο ο ασθενής ίσως ενοχλείται από το εξόγκωμα και έχει την αίσθηση καψίματος στην περιοχή. Αν η κοίλη ανατάσσεται, τότε η θεραπεία είναι μόνο επεμβατική, χωρίς να σημαίνει ότι η εγχείρηση πρέπει να γίνει άμεσα. Μόνο στην περίπτωση περίσφιξης της κήλης το χειρουργείο είναι επείγον.
Το χειρουργείο μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτό, είτε με τη χρήση λαπαροσκοπίου. Η λαπαροσκοπική μέθοδος εφόσον είναι κατάλληλη, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στον ασθενή και την ανάρρωσή του.
Ομφαλοκήλη – Κοιλιοκήλη
Η ομφαλοκήλη και η κοιλιοκήλη συνήθως υπάρχει εκ γενετής και αργότερα μεγαλώνει. Οι κήλες αυτές κινδυνεύουν περισσότερο από τις άλλες να επιφέρουν επιπλοκές και να προκαλέσουν πρόβλημα απειλώντας τη ζωή του ασθενούς. Στο χειρουργείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνική του πλέγματος αν είναι εφικτό καθώς μειώνει αισθητά τα ποσοστά υποτροπής της κήλης.
Οι κήλες στην κοιλιά, χειρουργούνται και με λαπαροσκοπική τεχνική, λαμβάνοντας υπόψιν πολλές παραμέτρους όπως είναι το μέγεθος της κήλης και η σωματοδομή του ασθενούς.
Μετεγχειρητικές κήλες
Οι κήλες αυτές παρουσιάζονται στο σημείο όπου στο παρελθόν χειρουργήθηκε. Επίσης, μπορεί να προκληθούν από παραμελημένες κοιλιοκήλες που ήταν μικρές και λόγω της μη αντιμετώπισής τους μπορεί να επιδεινωθούν. Αυτές οι κήλες αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία από μόνες τους και χρειάζονται ιδιαίτερη εμπειρία στην αντιμετώπισή τους.
Δρ. Περικλής. Σ. Χρυσοχέρης
Γενικός Χειρουργός