Ο χώρος που κατοικείτε δεν θα γίνει ποτέ το σπιτικό σας, αν τα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν είναι εκεί για να το μοιραστούν μαζί σας. Όταν σχεδιάζετε ένα νέο σπίτι πρέπει να υπολογίσετε πόσο εύχρηστο και ευχάριστο θα είναι να ζείτε σ’ αυτό εσείς και η οικογένειά σας. Προσεκτικός σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων, ασφαλείς συνθήκες, αλλά και απλές λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μετατρέψουν ένα κρύο, βαρετό και άβολο χώρο σε ένα καλαίσθητο, άνετο και ευχάριστο σπιτικό.
Δείτε εδώ μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν σχεδιάζετε το σπίτι σας με βάση τις οικογενειακές σας ανάγκες.
Έχετε πάντα κατά νου την ασφάλεια των παιδιών
Αν έχετε μικρά παιδιά πρέπει να έχετε την ασφάλεια σαν πρώτη προτεραιότητα όταν σχεδιάζετε το σπίτι σας. Φροντίστε ώστε οι ηλεκτρικές πρίζες να βρίσκονται μακριά από τα παιδιά, και αν είναι δυνατόν να μην μπορούν να τις προσεγγίσουν καθόλου. Βάλτε ειδικά προστατευτικά στις σκάλες και στην τουαλέτα για την πρόληψη ατυχημάτων. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην ασφάλεια των παιδιών, έτσι μια γρήγορη περιήγηση σε online καταστήματα, ή μια βόλτα σε καταστήματα παιδικών ειδών μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το ποια προϊόντα μπορείτε να αγοράσετε.
Κάντε επιλογές χαμηλής συντήρησης
Η καθαριότητα και η συντήρηση του σπιτιού απορροφούν πολύ από το χρόνο σας και χρειάζονται αρκετό κόπο, έτσι θα ήταν καλύτερα να επιλέξετε επιλογές χαμηλής συντήρησης στον σχεδιασμό του, εκτός αν έχετε σκοπό να προσλάβετε υπηρεσία καθαριότητας. Επιλέξτε ξύλινα δάπεδα αντί δάπεδα στρωμένα με χαλιά και μοκέτες. Αυτό δεν θα σας γλυτώσει μόνο από ώρες καθαρισμού, αλλά θα κάνει το σπίτι σας πιο φιλικό προς την οικογένεια για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Όταν διαλέγετε υφάσματα επιπλώσεων και καλύμματα, επιλέξτε τα βαμβακερά και τα καστόρι που είναι πιο ανθεκτικά παρά τα λινά που καταστρέφονται εύκολα.
Κρατήστε τα πάντα όσο πιο φωτεινά γίνεται
Αν είναι δυνατό να έχετε μεγάλα παράθυρα στο σπίτι, προτιμήστε τα. Είναι εξαιρετική πηγή φυσικού φωτισμού. Φωτίζοντας τα δωμάτια με φυσικό φως, δημιουργείτε ατμοσφαιρικό φωτισμό, κάνοντας το χώρο πιο ζεστό και πιο σπιτικό. Μπορείτε επίσης να διαλέξετε απαλούς τόνους για τα χρώματα των τοίχων (όπως φυσικούς τόνους σε αποχρώσεις άμμου), και ατμοσφαιρικό τεχνητό φωτισμό για να διατηρήσετε στο χώρο την οικογενειακή διάθεση.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό αποθηκευτικό χώρο
Κάθε οικογένεια έχει την τάση να συλλέγει άχρηστα αντικείμενα και αναμνηστικά, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε σχέδιο για αποθηκευτικό χώρο για αυτά τα παλιά ρούχα, παιχνίδια και βιβλία που σίγουρα θα συσσωρεύονται με τα χρόνια. Έτσι θα μεγαλώσετε το ζωτικό σας χώρο και θα περιορίσετε τα συμμαζέματα..
Προσθέστε την προσωπική σας πινελιά
Φωτογραφίες και ζωγραφικοί πίνακες της οικογένειάς σας, θα προσθέσουν μια προσωπική πινελιά που θα δώσει στο χώρο περισσότερη σπιτική ατμόσφαιρα. Μπορείτε να τοποθετήσετε αυτές τις φωτογραφίες στους τοίχους του χολ και στα τραπεζάκια του καθιστικού, ώστε οι οικογένειά σας να περιβάλλεται συνεχώς από εικόνες αγαπημένων ανθρώπων. Μπορείτε να δώστε μεγαλύτερη έμφαση στις οικογενειακές φωτογραφίες αν τις μετατρέψετε σε ασπρόμαυρες. Με τη βοήθεια ενός φωτογράφου μπορείτε να τις κάνετε ασπρόμαυρες, να τις διορθώσετε και να τις μεγαλώσετε. Αν μάλιστα τις τοποθετήσετε μέσα σε ματ άσπρες ή μαύρες κορνίζες, ο βαρετός τοίχος του χολ σας θα γίνει το ιδανικό φόντο για να τις φιλοξενήσει.
Σχεδιάστε χώρους με κοινά ενδιαφέροντα
Είναι καλό να υπάρχει ένας κοινός χώρος (π.χ. καθιστικό) όπου τα μέλη της οικογένειας μπορούν να μαζεύονται και να χαλαρώνουν. Μπορείτε να κάνετε χώρους πολλαπλών χρήσεων, ενσωματώνοντας χώρους για παιχνίδι και χώρους για την εργασία. Αυτό θα κάνει ισχυρότερους τους δεσμούς στην οικογένεια και θα κρατήσει τα μέλη της πιο κοντά το ένα στο άλλο. Αν και υπάρχει πιθανότητα αυτός ο χώρος να γίνει θορυβώδης και άστατος κατά καιρούς, τουλάχιστον θα περνάτε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, κάντε μια αίθουσα μουσικής ή αίθουσα ανάγνωσης, ώστε τα παιδιά σας να μπορούν να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους
Ένα οικογενειακό δωμάτιο θα πρέπει να μεγαλώνει μαζί σας
Βεβαιωθείτε ότι στα σχέδια σας υπάρχει πρόβλεψη για τις απαραίτητες αλλαγές στο χώρο καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν. Ακολουθήστε τα στάδια ανάπτυξη των παιδιών σας από την νηπιακή ηλικία, στην παιδική ηλικία, την προεφηβική, την εφηβική και τέλος, προς την ενηλικίωση. Διαμορφώστε τους χώρους ανάλογα με το κάθε στάδιο. Το σπίτι σας θα πρέπει να είναι ένας χώρος όπου η οικογένεια μπορεί να επικοινωνεί και να νοιώθει δεμένη και όχι ένας χώρος όπου τα μέλη έχουν απομονωθεί από ένα άλλο.