Πώς να έχετε εργονομικά σωστή στάση σώματος στο γραφείο

Πως να έχετε εργονομικά σωστή στάση σώματος στο γραφείο Πώς να έχετε εργονομικά σωστή στάση σώματος στο γραφείο

Η συμβολή της εργονομίας είναι πολύ σημαντική στους χώρους εργασίας. Η εργασία γραφείου και η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή έχουν συνδεθεί με σωματικές μυοσκελετικές κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης.

Οι συμβουλές που ακολουθούν περιλαμβάνονται στη μελέτη των Moore and Swanson… και μπορούν να καταστήσουν το χώρο εργασίας πιο ακίνδυνο.

Ο δεκάλογος της εργονομίας

Πως να έχετε εργονομικά σωστή στάση σώματος στο γραφείο . 1.  Επιλέξτε μία σωστή καρέκλα. Διαλέξτε μία καρέκλα γραφείου που να υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα (την περιοχή χαμηλά στη μέση). Οταν κάθεστε, το ανατομικό βαθούλωμα που ακολουθεί την καμπύλη του σώματος πρέπει πάντα να ακουμπά χαμηλά στη μέση. Ενα ειδικό μαξιλάρι ή μία ειδική πλάτη καρέκλας μπορεί να βοηθήσουν. Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας και της επιφάνειας εργασίας σας για να βρείτε τη θέση που σας βολεύει. Χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο εάν δεν βολεύεστε όταν τα πόδια σας ακουμπούν στο πάτωμα.

2.  Καθαρίστε κάτω από το γραφείο σας. Απομακρύνετε τυχόν αντικείμενα για να εντοπίσετε τις πιο βολικές θέσεις για τα πόδια σας και να μπορείτε να κινείστε.

3.  Προσέξτε τη στάση του σώματός σας. Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος, ιδανικά στο ύψος του αγκώνα. Όταν δακτυλογραφείτε, το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι κεντραρισμένο μπροστά σας με το ποντίκι δίπλα σε αυτό. Τέλος είναι σημαντικό να βρείτε μια φυσική και χαλαρή θέση που να κρατάει τους καρπούς ίσιους και τα χέρια πάνω από το πληκτρολόγιο.

4.  Εξοικειωθείτε με την περιοχή άνεσής σας. Τοποθετήστε αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά σε σημεία που φτάνετε εύκολα, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια.

5.  Χρησιμοποιείτε ακουστικά. Εάν η δουλειά σας απαιτεί διαρκή χρήση τηλεφώνου, σκεφτείτε το ενδεχόμενο της χρήσης ακουστικών.

6.  Τοποθετήστε σωστά την οθόνη. Κεντράρετε την οθόνη μπροστά σας σε απόσταση τέτοια ώστε να την φτάνετε με το χέρι σας, με το πάνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται περίπου στο ύψος των ματιών. Τοποθετήστε την οθόνη σας μακριά από πηγές φωτός που μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλητικές αντανακλάσεις και να θυμάστε ότι πρέπει να καθαρίζετε τακτικά την οθόνη σας. Εάν φοράτε γυαλιά, να καθαρίζετε και αυτά.

7.  Κάντε διαλείμματα. Προγραμματίστε τη δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο σας, έτσι ώστε να μην ασχολείστε με τη μία ή την άλλη δραστηριότητα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε διαλείμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να εξασκείτε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας.

8.  Σκεφτείτε πριν σηκώσετε ένα αντικείμενο. Οταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, βεβαιωθείτε ότι στέκεστε με τα πόδια σας ανοιχτά ώστε να υπάρχει καλή βάση στήριξης. Επίσης, μη λυγίζετε τη μέση σας, μόνο τα γόνατα σας πρέπει να λυγίζουν.

9.  Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία σας. Εργαστείτε πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας λογισμικό και υλικό που συνεπάγονται λιγότερο κόπο και αυξημένη παραγωγικότητα.

10.  Ζητήστε βοήθεια. Εάν πονάτε ή έχετε διαρκείς ενοχλήσεις ενώ εκτελείτε μία συνήθη εργασία στη δουλειά σας, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας πάραυτα, ακόμα και αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν εκτελείτε τη συγκεκριμένη εργασία.

 

Διαβάστε επίσης