Τα ψάθινα καπέλα, έχουν μεγάλη ιστορία. Αν και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς αρχίζει η ιστορία τους, υπάρχουν αποδείξεις ότι κάτι που μοιάζει με ψάθινο καπέλο αναπαριστάται σε ένα ελληνικό πήλινο γλυπτό που χρονολογείται από το 700 π.Χ. Σήμερα το ψάθινο καπέλο είναι πια ένα καλοκαιρινό αξεσουάρ που μπορείς να το αγοράσεις σχεδόν παντού. Ωστόσο εσείς αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε με τα χεράκια σας ένα ψάθινο καπέλο.
Τι θα χρειαστείτε:
Χόρτο ψαθοπλεκτικής (ράφια)
Κλωστή ραψίματος (λευκή)
Βελόνα
Ψαλίδι
Λίγα λόγια για τη ράφια…
Η Ράφια (Raffia, ή Raphia ruffia) είναι ένα φοινικόδεντρο που ευδοκιμεί στο δυτικό τμήμα της Μαγαδασκάρης. Τα φύλλα του μπορούν να χωριστούν σαν κλωστές και να γίνουν ύφασμα ή να πλεχτούν για να φτιάξουν άλλα αντικείμενα, γεγονός που το καθιστά το φυτό ένα πολύτιμο εξαγόμενο προϊόν για τη χώρα. Μια από τις πιο γνωστές χρήσεις είναι τα ψάθινα καπέλα όπου τα φύλλα γίνονται κλωστές, πλέκονται και μετά ράβονται να πάρουν σχήμα. Εμείς μπορούμε να βρούμε το υλικό αυτό σε καταστήματα με είδη για χειροτεχνίες αλλά και με είδη συσκευασίας και ίσως σε μερικά βιβλιοπωλεία.
Οδηγίες
Πάρτε μερικές «κλωστές» από ψάθα (Ράφια) και πλέξτε τις σε πλεξούδα. Μπορείτε να πειραματιστείτε με δίκλωνες (δηλαδή αντί για τρεις μονές κλωστές πλέξτε τρεις διπλές) και τρίκλωνες πλεξούδες για να αποφασίσετε πιο πάχος και πιο στυλ προτιμάτε για το καπέλο σας. Κάθε φορά που τελειώνει μια κλωστή δένετε μια άλλη και συνεχίζετε το πλέξιμο.
Αφού έχετε πλέξει αρκετά, μπορείτε να ξεκινήσετε να διαμορφώνετε το καπέλο και στη συνέχεια αν χρειαστεί μεγαλώνετε κι άλλο το νήμα σας. Πάρτε την πλεξούδα και αρχίστε να την τυλίγετε σε κύκλο/σαν σπιράλ και παράλληλα ράβετε για να το σταθεροποιήσετε. Δοκιμάζετε κάθε τόσο την κατασκευή στο κεφάλι σας για να ξέρετε πότε έχετε φτάσει στο επιθυμητό πλάτος για την κορυφή του καπέλου. Αν αυτό σας δυσκολεύει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο καπέλο για δείγμα, κατά προτίμηση ένα νούμερο μικρότερό για να πλέξετε το καπέλο σας επάνω του.
Λογικά τώρα θα πρέπει να έχετε φτιάξει έναν ψάθινο δίσκο. Ράψτε την επόμενη σειρά όχι από το πλάι αλλά πάνω στο δίσκο και μετά πάνω σε αυτή τη σειρά κ.ο.κ σχηματίζοντας κάτι σαν δοχείο. Αυτό θα κάνει την κορυφή του καπέλου σας κάπως πιο τετραγωνισμένη. Αν θέλετε στρογγυλό αποτέλεσμα πρέπει να ράψετε μερικές σειρές που να επανωτίζουν κατά το ήμισυ και καλό θα ήταν αυτό να το ξεκινήστε με ένα δίσκο λίγο πιο μικρό από το κεφάλι σας. Προσοχή όμως μη συνεχίσετε να επανωτίζετε τις σειρές κατά το ήμισυ για όλο το υπόλοιπο κυρίως μέρος του καπέλου γιατί θα καταλήξει σαν ξεχειλωμένο.
Μετρώντας ξανά στο κεφάλι σας υπολογίζετε πόσο θέλετε να είναι το κυρίως μέρος και μετά πάμε να φτιάξουμε το γείσο. Αντίστοιχα με πριν θέλουμε να δημιουργήσουμε γωνία, οπότε αντί να ράψουμε τη σειρά κάτω από τη προηγούμενη τη ράβουμε γύρω-γύρω από την τελευταία σειρά μας, από την εξωτερική πλευρά φυσικά. Συνεχίζουμε να ράβουμε γύρω-γύρω μέχρι να φτάσουμε το γείσο στο επιθυμητό μέγεθος. Ράβουμε την άκρη από την κάτω μεριά για πιο ομοιόμορφο τελείωμα. Το ψάθινο καπέλο σας είναι έτοιμο! Μένει μόνο να το διακοσμήσετε σύμφωνα με το δικό σας γούστο!
Άλλες ιδέες
– Αντί για το κλασσικό φυσικό χρώμα θα βρείτε και βαμμένη Ράφια για να κάνετε το καπέλο σας ότι χρώμα θέλετε ή να πειραματιστείτε με σχέδια.
– Εναλλακτικά για το γείσο, μπορείτε να συνεχίσετε να ράβετε με ανοδική πορεία και να δώσετε άλλο τύπο στο καπέλο σας.
Διακόσμηση
Η διακόσμηση είναι που θα καθορίσει όλο το στυλ του καπέλου. Πολλά από τα παρακάτω υλικά θα τα βρείτε στα καταστήματα με είδη χειροτεχνίας ή συσκευασίας και ίσως βρείτε κι ακόμη περισσότερα.
– Κορδέλες σατέν η φαρδιές με έναν φιόγκο στο τελείωμα θα του δώσουν πιο εκλεπτυσμένο αέρα.
– Λεπτές κορδέλες για ένα στυλ πιο κλασσικό και σχοινιά, άσπρα ή χρωματιστά για ένα πιο εξοχικό στυλ.
– Ή μια παλιά λεπτή δερμάτινη ζώνη που θα κόψετε ανάλογα με τη περίμετρο του καπέλου.
– Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε μια χοντρή πλεξούδα από ψάθα κλασσική ή χρωματιστή και να διακοσμήσετε το καπέλο σας με αυτή.
– Μια άλλη ιδέα είναι να ράψετε χάντρες ή κουμπιά πάνω στην κορδέλα του καπέλου σας ή να κολλήσετε κοχύλια.
– Και για τους πιο δημιουργικούς, μπορείτε να σχεδιάσετε σε ένα χαρτονάκι απλά σχήματα όπως ένα λουλούδι, έναν ήλιο, ένα πουλί, μια πεταλούδα, να το κόψετε και να αποτυπώσετε στο σχέδιο σε ένα κομμάτι πανί το οποίο μετά θα κόψετε και θα κολλήσετε πάνω στο καπέλο σας με κόλλα για κατασκευές (προσοχή στο νερό μετά, τα βρεγμένα μαλλιά μπορεί να το ξεκολλήσουν).
– Για το πιο κλασσικό στυλ μπορείτε να ράψετε κρόσσια στο γείσο του καπέλου, τα οποία θα βρείτε κι αυτά στα καταστήματα για κατασκευές.
Πηγή: