Χριστούγεννα χωρίς το συμπαθές πτηνό δεν νοούνται. Αναρωτήθηκες, όμως, ποτέ από πού “κρατάει η σκούφια” της γαλοπούλας που πρωταγωνιστεί στο γιορτινό σου τραπέζι;
Ρώτησες πριν την αγοράσεις αν είναι “ελευθέρας βοσκής” και ποια τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με την εντατικής εκτροφής;
Γαλοπούλες εντατικής εκτροφής VS ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής
Οι γαλοπούλες εντατικής εκτροφής διατηρούνται στριμωγμένες σε μικρούς κλωβούς, συχνά χωρίς φως, όπου και περνούν τη σύντομη ζωή τους (συνήθως 90 μόλις μέρες) μέχρι τη σφαγή. Οι πτηνοτρόφοι τις παχαίνουν υπερβολικά για να δώσουν περισσότερο κρέας όσο πιο γρήγορα γίνεται κι έτσι αποκτούν αφύσικα ογκώδες στήθος, ενώ συχνά εμφανίζουν προβλήματα υγείας στην καρδιά και τις αρθρώσεις λόγω της απότομης αύξησης βάρους.
Σίγουρα πιο τυχερές αλλά και πιο εκτεθειμένες στα αρπακτικά, οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής βλέπουν το φως του ήλιου και συνεπώς μεγαλώνουν κάτω από πιο φυσιολογικές συνθήκες. Σύμφωνα όμως με τις προδιαγραφές βιολογικής εκτροφής, για να χαρακτηριστούν βιολογικές οι γαλοπούλες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, όχι μόνο να έχουν πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους (και να μη διατηρούνται σε κλωβούς) αλλά και να τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές. Όσον αφορά στην ηλικία σφαγής, το κατώτερο όριο για τις βιολογικές γαλοπούλες είναι οι 140 ημέρες.
Οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής είναι τελικά νοστιμότερες;
Το κρέας τους είναι λιγότερο μαλακό και το βάρος τους μικρότερο (καθότι αναπτύσσονται φυσιολογικά), ενώ η γεύση τους δεν είναι απαραίτητα καλύτερη, όπως πολλοί νομίζουν. Σύμφωνα μάλιστα με τον Tom Copas της αγγλικής Copas Traditional Turkeys Ltd, “οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής διαφέρουν λίγο στη μυρωδιά, είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και τα πόδια τους είναι πιο ανεπτυγμένα γιατί ασκούνται περισσότερο, αλλά προκαλώ τον οποιοδήποτε να διακρίνει διαφορά στη γεύση!”.
Τι να διαλέξω, λοιπόν;
Η βιολογική γαλοπούλα είναι ομολογουμένως πιο… τσουχτερή για το πορτοφόλι μας, ξεπερνώντας κατά 30% περίπου την τιμή της γαλοπούλας εντατικής εκτροφής. Και αν περιμένεις ότι η ετικέτα “ελευθέρας βοσκής” πάνω στη γαλοπούλα που θα αγοράσεις εγγυάται καλύτερη γεύση, ενδέχεται να απογοητευτείς. Οι παράγοντες που κάνουν τη (γευστική) διαφορά είναι πολλοί: η ποικιλία της γαλοπούλας (παραδοσιακή, με αργή ανάπτυξη, αντί για τις… παραταϊσμένες της εντατικής εκτροφής), η ηλικία σφαγής (αφού ωριμάσει πλήρως), η διατροφή της, οι συνθήκες διαβίωσής της και, τέλος, το χρονικό διάστημα που παραμένει κρεμασμένη στα κρεοπωλεία.
Με τη βιολογική γαλοπούλα, τουλάχιστον μπορείς να είσαι βέβαιος ότι δεν σφάχτηκε πολύ νωρίς και ότι οι συνθήκες διαβίωσής της ήταν καλύτερες από αυτές της γαλοπούλας εντατικής εκτροφής. Αν βέβαια το δίλημμά σου είναι περισσότερο ηθικό, η λύση της γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής είναι προφανής…