Είναι η τροφή σας ασφαλής;

Είναι η τροφή σας ασφαλής; Είναι η τροφή σας ασφαλής;

Είναι επικίνδυνο το να τρώμε; Βάσει κάποιων στατιστικών ίσως να λέγαμε πως ναι. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια της WHO προσβάλλονται από τροφικές νόσους κάθε χρόνο.

Μια έκθεσή της έδειξε ότι το 1998, περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από διαρροϊκές ασθένειες -1,8 εκατομμύρια από αυτούς ήταν παιδιά. «Μεγάλο μέρος αυτών των περιπτώσεων μπορεί να αποδοθεί στη μόλυνση των τροφίμων και του πόσιμου νερού». Βέβαια ο κίνδυνος, ειδικά σε αναπτυγμένες χώρες, που περιλαμβάνεται σε κάθε γεύμα είναι ελάχιστος, όμως είναι υπαρκτός.

Πολλές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με την τροφή -πάνω από 200. Αλλά οι αιτίες δεν είναι τόσο πολλές. Όπως λέει ο υπεύθυνος γιατρός για τα τρόφιμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα Τρόφιμα, περίπου το 90% όλων των κρουσμάτων τροφικών νόσων προκαλούνται από λιγότερα από 24 είδη μικροοργανισμών.

Πέντε από τους πιο κοινούς τρόπους με τους οποίους μολύνεται η τροφή είναι : «χρήση μολυσμένων ωμών τροφίμων, προετοιμασία γευμάτων από μολυσμένα/άρρωστα άτομα, ανεπαρκείς συνθήκες αποθήκευσης σε συνδυασμό με προετοιμασία της τροφής αρκετές ώρες πριν την κατανάλωσή της, μόλυνση της μιας τροφής από την άλλη κατά την προετοιμασία του φαγητού, ανεπαρκές μαγείρεμα ή ξαναζέσταμα του φαγητού». Μπορούμε όμως να πάρουμε τα μέτρα μας.

Πώς να κάνετε ασφαλέστερη την τροφή σας

1. Να πλένετε τα πάντα. Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν ετοιμάσετε κάθε γεύμα. Πάντοτε να πλένεστε αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, αφού φροντίσετε την υγιεινή ενός μωρού ή αφού πιάσετε ένα ζώο. Να πλένετε όλα τα σκεύη με ζεστό νερό και σαπούνι. Να πλένετε ιδιαίτερα καλά όλα τα φρούτα και λαχανικά σε χλιαρό νερό για να απομακρύνονται τα έντομα και τα κατάλοιπα των παρασιτοκτόνων. Στο μαρούλι και το λάχανο να πετάτε τα εξωτερικά φύλλα.

2. Να μαγειρεύετε τις τροφές καλά. Αν η θερμοκρασία του φαγητού ξεπεράσει τους 70 βαθμούς Κελσίου, έστω για λίγο, σχεδόν όλα τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα θα εξαλειφθούν. Η ξαναζεσταμένη τροφή πρέπει να θερμαίνεται στους 75 βαθμούς, δηλαδή να καίει και να αχνίζει. Να αποφεύγετε να τρώτε πουλερικά που είναι ακόμη ροζ εσωτερικά, αβγά με κρόκους ή ασπράδια που δεν είναι βρασμένα καλά. ή ψάρια που δεν έχουν χάσει ακόμη τη γυαλάδα τους και δεν μπορείτε εύκολα να βγάλετε την πέτσα τους με το πιρούνι.

3. Να βάζετε τα τρόφιμα ξεχωριστά. Να βάζετε πάντα το ωμό κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα. Μην αφήνετε τα υγρά τού ενός να πέφτουν ή να στάζουν πάνω στο άλλο ή πάνω σε άλλα τρόφιμα.

4. Να αποθηκεύετε και να καταψύχετε κατάλληλα τις τροφές. Το ψυγείο ανακόπτει την ανάπτυξη των βακτηρίων, όμως η θερμοκρασία του πρέπει να είναι στους 4 βαθμούς Κελσίου. Η κατάψυξη πρέπει να είναι στους -17 βαθμούς. Να τακτοποιείτε μέσα σε δύο ώρες τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα.

5. Να προσέχετε όταν τρώτε έξω. Βεβαιωθείτε ότι κάθε εστιατόριο που επισκέπτεστε τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες. Να παραγγέλνετε καλά μαγειρεμένο κρέας. Όταν παίρνετε έτοιμο φαγητό για το σπίτι να το τρώτε μέσα σε δύο ώρες. Αν περάσει περισσότερος χρόνος να ξαναζεστάνετε το φαγητό σε θερμοκρασία 75 βαθμών.

6. Να πετάτε τα τρόφιμα για τα οποία αμφιβάλλετε! Σε περίπτωση που αμφιβάλλετε για το αν κάποια τρόφιμα είναι καλά ή έχουν αλλοιωθεί, να κλίνετε προς την πλευρά της ασφάλειας και να τα πετάτε. Σίγουρα το να σπαταλάμε τροφές που είναι καλές δεν είναι σωστό όμως το να αρρωστήσουμε από αλλοιωμένη τροφή ίσως αποβεί ακόμη πιο δαπανηρό και επικίνδυνο.

 

Διαβάστε επίσης