Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα δεν γίνεται. Όπως πάντα θα πέσει σε σας το βάρος να τηρήσετε το έθιμο, στο στάδιο της ετοιμασίας τουλάχιστο. Για το δεύτερο στάδιο, αυτό της κατανάλωσης, δεν συζητάμε. Εκεί θα βρεθούν πολλοί….εθελοντές. Δείτε λοιπόν μερικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε σωστά και ευκολότερα την χριστουγεννιάτική σας γαλοπούλα.
Ξεκινώντας από τα απαραίτητα:
– Αγοράστε μια γαλοπούλα με αρκετό κρέας, ώστε να φτάσει για όλους τους καλεσμένους σας, ίσως και λίγο περισσότερο. Υπολογίστε περίπου 400-500 γραμ. για τον καθένα.
– Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεπαγώσει στη συσκευασία της, μέσα στο ψυγείο, για 2 έως 4 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθός της. Γι’ αυτό κάντε το πρόγραμμά σας εγκαίρως.
– Αφαιρέστε τα εντόσθια που τρώγονται, κρατήστε τα για να φτιάξετε το ζωμό της σάλτσας, και ξεπλύνετε τη γαλοπούλα κάτω από κρύο νερό. Στεγνώστε την μέσα και έξω με χαρτί κουζίνας.
– Μια χρήσιμη επίσης συμβουλή είναι να μη βάζετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, πριν είστε έτοιμοι να τη μαγειρέψετε. Και αυτό γιατί καθώς η ζεστή γέμιση κρυώνει μέσα στη γαλοπούλα, πριν ξεκινήσει το μαγείρεμά της, είναι δυνατόν να σχηματισθούν μικρόβια.
– Αφού η γέμιση έχει κρυώσει, βάλτε την στην κοιλιά χωρίς να την παραγεμίσετε, δέστε και τοποθετήστε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου περίπου.
– Από την άλλη μπορείτε να μαγειρέψετε τη γέμιση χωριστά σε κατσαρόλα, κάνοντας σάλτσα, που θα τη σερβίρετε σα δεύτερο, συνοδευτικό πιάτο. Η γαλοπούλα χωρίς γέμιση μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα.
– Μαγειρέψτε τη γαλοπούλα σε βαθύ ταψί για 3 ½ με 5 ½ ώρες, ανάλογα με το μέγεθός της, στους 175 βαθμούς. Το φαρδύτερο τμήμα του μηρού της γαλοπούλας πρέπει να πιάσει εσωτερική θερμοκρασία τους 80 βαθμούς. Ενώ η γέμιση πρέπει να πιάσει μια εσωτερική θερμοκρασία 70 βαθμών.
– Αφαιρέστε τη γέμιση από τη γαλοπούλα, αμέσως μόλις βγάλετε το ταψί από το φούρνο.
– Καλύψτε καλά τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και αφήστε την να ξεκουραστεί για 20 με 30 λεπτά.
Για περισσότερη νοστιμιά:
– Πριν μαγειρέψετε την γαλοπούλα, χαλαρώστε το δέρμα της με τα δάχτυλά σας και τρίψτε την με τηγανισμένο σκόρδο, ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά/βότανα και ένα φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, επάνω και κάτω από στο δέρμα. Αυτό θα κρατήσει το κρέας της ζουμερό και θα της προσθέσει υπέροχο άρωμα και γεύση.
– Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε τη γαλοπούλα με ψιλοτριμμένη φλούδα λεμονιού και ψιλοκομμένο θυμάρι, πάνω και κάτω από το δέρμα της, και να τη ραντίσετε με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Γεμίστε την κοιλιά της με τριγωνικές φέτες λεμονιού και κλαδάκια από θυμάρι.
– Για να διατηρήσετε την υγρασία της γαλοπούλας, καθώς θα ψήνεται, περιλούστε την αρκετές φορές με το ζουμί της, περίπου κάθε μισή ώρα μετά την πρώτη 1 ½ ώρα ψησίματος.
– Βάλτε στην κοιλιά της κλαδάκια από φρέσκα βότανα, όπως δεντρολίβανο και θυμάρι, για να της προσθέσετε επιπλέον νοστιμιά.
Περισσεύματα:
– Τα παραπανίσια κομμάτια της γαλοπούλας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάντουιτς γαλοπούλας, σούπα με γαλοπούλα και διάφορες πίτες.
– Όση γαλοπούλα περισσέψει μπορείτε να τη βάλετε στο ψυγείο, το αργότερο δύο ώρες μετά το σερβίρισμα και να την κρατήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις μέρες. Στην κατάψυξη μπορείτε να τη διατηρήσετε για τέσσερις με έξι μήνες.
Πηγή: