Φοιτητικό νοικοκυριό

Φοιτητικό νοικοκυριό Φοιτητές σπίτι καθαριότητα Φοιτητικό νοικοκυριό

Το βλαστάρι σας πέρασε σε μία από τις σχολές που είχε δηλώσει, με χίλιους κόπους και με πολύ ποδαρόδρομο (συνήθως παρέα με τους γονείς) κατάφερε να βρει ένα διαμέρισμα που να πληροί τις βασικές απαιτήσεις και να μην κοστίζει μία περιουσία. Τώρα αυτό που μένει είναι να στηθεί το πρώτο, αποκλειστικά προσωπικό, νοικοκυριό.

Το επόμενο βήμα είναι σίγουρα μία εξόρμηση στα καταστήματα με φοιτητικά είδη, προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα έπιπλα που θα εξοπλίσουν το χώρο, δίνοντας του τη σφραγίδα της προσωπικής αισθητικής. Αν πιστεύει, όμως, κανείς ότι εδώ έχει ξεμπερδέψει, μάλλον δεν έχει σκεφτεί εξίσου σημαντικά ζητήματα.

Φοιτητικό νοικοκυριόΠώς θα ψήνονται οι κατεψυγμένες πίτσες και θα ζεσταίνεται το φαγητό που θα στέλνει η μητέρα ως… ανθρωπιστική βοήθεια για το ξενιτεμένο παιδί, πώς θα περνούν ευχάριστες στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας με μουσική και αγαπημένες ταινίες; Πώς θα «μπαίνει» μπουγάδα όταν όλα τα ρούχα θα έχουν καταλήξει στο καλάθι με τα άπλυτα; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια μικρή έρευνα αγοράς με τις συσκευές, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές, που χρειάζεται ένα φοιτητικό διαμέρισμα. Οι τιμές που αναφέρονται είναι ενδεικτικές και κατά προσέγγιση.

Φοιτητικό νοικοκυριόΑκόμη κι αν σιτίζεται στη φοιτητική λέσχη ή σε φοιτητικά εστιατόρια και η μαγειρική δεν είναι το χόμπι του, ένας φοιτητής (ή μια φοιτήτρια) οφείλει να εξοπλίσει την κουζίνα του με ένα ηλεκτρικό φουρνάκι ή ένα φούρνο μικροκυμάτων, όπου μπορεί να ετοιμάζει πρόχειρα γεύματα. Στην αγορά υπάρχουν φούρνοι μικροκυμάτων από 75 ευρώ.

Εκ των ων ουκ άνευ είναι και το ψυγείο, το οποίο θα ολοκληρώσει το βασικό εξοπλισμό της φοιτητικής κουζίνας. Οι τιμές των μικρών ψυγείων, χωρητικότητας 144 λίτρων, ξεκινούν από 150 ευρώ.

Αν ο τόπος καταγωγής τού… μετανάστη φοιτητή απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη όπου διαμένει για τις σπουδές του, κάτι που σημαίνει ότι τα άπλυτα ρούχα δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται στην πατρική εστία για πλύσιμο και σιδέρωμα, ένα πλυντήριο θα τον απαλλάξει από πολλή και κοπιαστική μπουγάδα.

Οι τιμές των πλυντηρίων ξεκινούν από 300 ευρώ, ενώ το κόστος ενός ηλεκτρικού ατμοσίδερου, που θα εξασφαλίσει στο φοιτητή ή τη φοιτήτρια μία αξιοπρεπή και… ατσαλάκωτη εμφάνιση, ανέρχεται σε 35 – 55 ευρώ.

Το βάρος στη διασκέδαση

Μπορεί το πλυντήριο να απουσιάζει από αρκετά φοιτητικά σπίτια, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με την τηλεόραση και το στερεοφωνικό συγκρότημα, που για τους φοιτητές αποτελούν είδη πρώτης… ανάγκης, καθώς εξασφαλίζουν την ψυχαγωγία των ίδιων και της παρέας τους τις ημέρες που τα οικονομικά τους δεν επιτρέπουν δαπανηρές εξόδους. Οι πιο οικονομικές τηλεοράσεις είναι αυτές των 14 – 17 ιντσών, οι οποίες ανταποκρίνονται συνήθως ικανοποιητικά στις ανάγκες ενός φοιτητή και οι τιμές τους ξεκινούν από τα 160 ευρώ. Για ένα μίνι στερεοφωνικό συγκρότημα θα κληθεί κανείς να καταβάλει 180 με 200 ευρώ, ενώ όσον αφορά τα DVD players, τα φτηνότερα που διατίθενται στην αγορά κοστίζουν περίπου 60 ευρώ.

Ούτε κρύο ούτε ζέστη

Φοιτητικό νοικοκυριόΑν η πολυκατοικία δε διαθέτει κεντρική θέρμανση, φαινόμενο συνηθισμένο στις παλιές οικοδομές όλων των πόλεων, οι φοιτητές πρέπει να μεριμνήσουν για την αγορά κάποιων θερμαντικών σωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες των χειμερινών μηνών. Αποτελεσματικές και πρακτικές λύσεις αποτελούν τα καλοριφέρ λαδιού, τα οποία διατίθενται στην αγορά έναντι 60 – 70 ευρώ. Βοηθητική λύση αποτελούν και τα αερόθερμα, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 35 και 50 ευρώ.

Αν στο διαμέρισμα δεν υπάρχει κλιματιστικό, το διάβασμα για την εξεταστική του Ιουνίου θα συνοδεύεται από πολύ ιδρώτα για το φοιτητή, σε περίπτωση που δεν έχει φροντίσει να προμηθευτεί έναν ανεμιστήρα. Η αγορά του δεν αποτελεί δαπανηρή υπόθεση, καθώς οι τιμές τους κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 20 με 25 ευρώ.

Συσκευές από δεύτερο χέρι

Φοιτητικό νοικοκυριόΕπειδή το φοιτητικό νοικοκυριό (πρέπει να) είναι κατά κανόνα υπόθεση τεσσάρων, το πολύ πέντε χρόνων, όσο χρειάζεται δηλαδή για να αποκτηθεί το πολυπόθητο πτυχίο, η οικοσκευή δεν προλαβαίνει να παλιώσει και συνήθως είναι σε καλή κατάσταση με το τέλος των σπουδών του φοιτητή. Πολλοί είναι λοιπόν εκείνοι που σπουδάζουν σε ξένη πόλη, οι οποίοι πριν αφήσουν το διαμέρισμα των φοιτητικών τους χρόνων με την απόκτηση του πτυχίου, πουλούν τον οικιακό εξοπλισμό σε νεοφερμένους πρωτοετείς, που στήνουν το δικό τους σπιτικό. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν τέτοιες αγγελίες στις σελίδες των εφημερίδων και πολύ περισσότερες στις στάσεις των λεωφορείων και τις κολόνες της ΔΕΗ γύρω από τα πανεπιστήμια, καθώς επίσης στους πίνακες ανακοινώσεων των πανεπιστημιακών σχολών. Όσοι επιλέξουν να εξοπλίσουν το διαμέρισμα τους με ηλεκτρικές συσκευές από δεύτερο χέρι, θα εξοικονομήσουν έως και το 50% των χρημάτων που θα δαπανούσαν για καινούργιες.

Τέλος, συσκευές όπως ηλεκτρική σκούπα, πλυντήριο πιάτων και στεγνωτήριο, είναι προαιρετικές και στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρούνται πολυτέλεια για ένα φοιτητικό νοικοκυριό.

 

Διαβάστε επίσης