Η επικοινωνία των συντρόφων στο γάμο!

Η επικοινωνία των συντρόφων στο γάμο! Η επικοινωνία των συντρόφων στο γάμο!

Τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα πολλά χρόνια συχνά χάνουν τη διάθεση να συνομιλούν. Πώς λοιπόν, θα επικοινωνήσουν; Η επικοινωνία είναι η ζωογόνος «μετάγγιση» για το γάμο. Η επιστροφή του συντρόφου ή και των δύο στο σπίτι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για συζήτηση. Πώς πέρασαν την ημέρα στον εργασιακό χώρο, τί αισθάνθηκαν, τί τους προβλημάτισε… λαβή για θαυμάσιες συζητήσεις που φέρνουν κοντά. Μερικά λεπτά κατάθεσης των σκέψεών μας είναι αρκετά.

Απλές ερωτήσεις όπως: «έχεις να μου πεις κάτι για σένα… κάτι που πιστεύεις πως δεν έχω καταλάβει μέχρι τώρα;» …λίγων λεπτών σιγή και η κατάθεση των σκέψεων – η ανάλυση κάποιας ανομολόγητης πτυχής του εαυτού της/του και ήλθαν κοντά, ή …κάποια ανησυχία αναφορικά με κάποιο στοιχείο στην εμφάνισή μας που θεωρούμε πως δεν αρέσει στο σύντροφό μας αλλά και δεν τολμούμε να το συζητήσουμε. Κουβεντιάζοντας μαζί του το πιθανότερο είναι πως μπορεί να μην έχει δώσει σημασία σε κάποια ατέλειά μας ή να του αρέσει κιόλας! Παράλληλα θα έχουμε διαπιστώσει πως ο/η σύντροφός μας είναι δεμένος με το πώς τον βλέπει ο σύντροφός του/της και πως θέλει να αισθάνεται ασφαλής και να τον εμπιστεύεται.

Αρκετές φορές κάτι ενοχλεί το σύντροφό σας… κάτι πλανιέται στον αέρα, αλλά δεν το εξομολογείται. Ρωτήστε τον ευγενικά, με απαλή φωνή: «υπάρχει κάτι που σε ανησυχεί; εάν θέλεις μπορείς να μου το πεις». Τις περισσότερες φορές γίνεται μια μικρή συζήτηση για το θέμα που τον απασχολεί και παίρνει μια άλλη τροπή απ’ όπου ξεπηδάει πιο σημαντική και βαθιά συζήτηση που ενισχύει τα συναισθήματα και την οικειότητα του ζευγαριού.

Περπατάτε μαζί… δεν υπάρχει λόγος να εξασφαλίσετε διακοπές δύο εβδομάδων για να κάνετε μια κρουαζιέρα μαζί. Μπορείτε να κάνετε έναν όμορφο περίπατο αγκαλιασμένοι, να επικεντρωθείτε ο ένας στον άλλον, να συζητήσετε απλά, όπως θα κάνατε και στο σπίτι χωρίς τις παρεμβάσεις όμως των παιδιών και το κουδούνισμα του τηλεφώνου και έτσι-απλά να ανανεώσετε τη σχέση σας.

Μια βραδιά την εβδομάδα χωρίς τηλεόραση. Η εκκωφαντική σιωπή στο καθιστικό μ’ εσάς τους δύο απλά να κάθεστε φυλλομετρώντας κάποιο περιοδικό μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια θαυμάσια συνομιλία, ή αφού δείτε στην τηλεόραση μια καλή ταινία, να την κλείσετε και να συζητήσετε με αφορμή το θέμα της ταινίας.

Όταν πάτε κουρασμένοι για το βραδινό ύπνο καλό είναι να μην πείτε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε το πρωί. Είναι η χειρότερη συνήθεια, πριν να σβήσουν τα φώτα, να ξεκινάει μια έντονη συζήτηση μεταξύ του ζευγαριού. Βεβαίως σημαντικές συζητήσεις μπορεί να γίνουν αργά το βράδυ, αλλά χαμηλόφωνα. Εάν μπορείτε, αφήστε τα σημαντικά θέματα για το φως της ημέρας.

Πριν κάνετε μια συμφωνία με κάποιον φίλο, συμφωνείστε με τον σύντροφό σας. Διαφορετικά η έκρηξη είναι αναμενόμενη. Η συζυγική αβροφροσύνη είναι πάντοτε απαραίτητη.

Να θυμάστε πως ο συμβιβασμός είναι ο θεμέλιος λίθος του γάμου, αλλά λειτουργεί καλύτερα, όταν και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τι ενοχλεί τον καθένα. Το σημαντικότερο για να λειτουργήσει το πάρε-δώσε είναι να ακούς προσεκτικά τι έχει πρώτα να σου πει ο σύντροφός σου.

Ενστερνιστείτε αυτές τις προτροπές και να είστε σίγουροι πως, όσα χρόνια γάμου και εάν έχετε ως τώρα ζήσει, τίποτε δεν θα σταθεί εμπόδιο στο ν’ αρχίσετε να συνομιλείτε με το σύντροφό σας και όλο και περισσότερο να προσεγγίζετε και να επικοινωνείτε ο ένας με τον άλλον.

 

Διαβάστε επίσης