Προστατέψτε τα κατοικίδια σας από το κρύο και το χιόνι

Προστατέψτε τα κατοικίδια σας από το κρύο και το χιόνι Προστατέψτε τα κατοικίδια σας από το κρύο και το χιόνι

Στη χώρα μας δεν είμαστε συνηθισμένοι στο χιόνι, για αυτό ίσως σας φανούν χρήσιμες οι συμβουλές που ακολουθούν:

1. Κρατήστε τους ζεστούς. Φέρτε μέσα στο σπίτι τη γατούλα και το σκύλο που συνήθως μένει έξω.

2. Βεβαιωθείτε ότι το κρύο του ταιριάζει, πριν επιχειρήσετε τη μεγάλη βόλτα μαζί του στα χιόνια. Ντυθείτε ζεστά, φορέστε σκούφο και αν χρειάζεται, φροντίστε το ίδιο και για αυτόν. Οι αλπικοί σκύλοι (Χάσκι, Μάλαμουτ, Σαμογιέντ, Σπιτς…) έχουν πυκνό μανδύα τριχώματος και διασκεδάζουν πραγματικά το κρύο και το χιόνι. Το ίδιο και άλλοι σκύλοι με διπλό μανδύα -όπως είναι οι περισσότεροι ποιμενικοί σκύλοι: Γερμανικοί Ποιμενικοί, Ελληνικοί Ποιμενικοί, Βέρνης, Αγίου Βερνάρδου, Καυκάσου, κ.ά. Επίσης οι σκύλοι με αδιάβροχο τρίχωμα, όπως τα Ριτρίβερ. Αν όμως ο σκύλος σας έχει πολύ κοντό ή μεταξένιο τρίχωμα, ή αν είναι πολύ μικρόσωμος ή αδύνατος (ελλείψει λίπους), τότε θα χρειαστεί αδιάβροχο παλτό ή πουλόβερ, όπως άλλωστε κι εσείς – δεν είναι ντροπή!

3. Βεβαιωθείτε, πριν τη βόλτα, ότι φοράει κονκάρδα με τα στοιχεία σας. Είναι πολύ ευκολότερο να χαθεί μέσα στο χιόνι γιατί έχουν σκεπαστεί τα ίχνη των οσμών που θα εκμεταλλευόταν για να επιστρέψει γρήγορα κοντά σας.

4. Επιστρέφοντας από τη βόλτα, σταματήστε λίγο στην είσοδο για να σκουπίσετε τις πατούσες του. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όλα όσα συγκεντρώθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της εξόδου – αλάτι, άμμο, μπαλίτσες χιονιού. Επειδή αρκετά από τα αντιπαγετικά υλικά που χρησιμοποιούνται στους δρόμους είναι καυστικά, είναι καλή ιδέα να ξεπλύνετε τις πατούσες του με χλιαρό νερό. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε, πριν τη βόλτα, να καλύψετε τις πατούσες του με λίγη βαζελίνη. Λειτουργεί σαν ασπίδα για το αλάτι.

5. Και πάλι, όπως και στις ζέστες, μην τον αφήνετε στιγμή μόνο στο αυτοκίνητο! Το μέταλλο ευνοεί την ανάπτυξη ακραίων θερμοκρασιών και το χειμώνα το πολύ κρύο μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία.

Σκύλοι που χρειάζονται παλτό

Μικρόσωμοι, κοντότριχοι (Τσιουάουα, Γκρέιχαουντ, Ουίπετ, Πίντσερ, Ντόμπερμαν, τα περισσότερα τεριέ) κουρεμένοι μακρύτριχοι (Κανίς, Γουέστι, γκριφόν…), επίσης κουτάβια ή γέρικα ζώα, ζώα με χαμηλό σωματικό λίπος ή αδύναμο ανοσοποιητικό, ζώα με υποθυροειδισμό ή σύνδρομο Cushing.

Όταν το κρύο είναι έντονο, κάποια ζώα θα νιώσουν πιο άνετα φορώντας κάτι ζεστό ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Αρρώστιες του κρύου

Υποθερμία – Μπορεί να προκληθεί από την παρατεταμένη έκθεση στο κρύο και είναι απειλητική για τη ζωή. Ανησυχητικά συμπτώματα: ρίγος, ρηχή αναπνοή, αδύναμος σφυγμός ή λήθαργος.

Κρυοπαγήματα – Βλάβες (τραύματα) στον ιστό του δέρματος. Πιο συχνά εμφανίζονται στα αυτιά, ουρά, όσχεο ή πόδια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πανάδες (κόκκινες, μπεζ ή γκριζωπές), οίδημα (πρήξιμο), ή φουσκάλες. Ελέγξτε το ζώο σας μεθοδικά, αφού τα κρυοπαγήματα μπορεί να κρύβονται κάτω από γούνα.

Αν αντιληφθείτε κάποια από τα παραπάνω προβλήματα μη χάνετε στιγμή. Φέρτε το ζώο μέσα, σε ζεστό, στεγνό περιβάλλον και επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο.

Ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο από το κρύο είναι τα κουτάβια, τα υπερήλικα ζώα, τα λιποβαρή ή όσα νοσούν από διάφορες ασθένειες, όπως αυτές του θυρεοειδή.

Για ζώα που μένουν έξω

Φέρτε τα μέσα, αν είναι δυνατόν.

Διαφορετικά θα πρέπει το σπίτι τους να είναι ζεστό, προστατευμένο από τη βροχή αλλά και τον αέρα. Τις πολύ κρύες μέρες προσθέστε θέρμανση.

Το στρωματάκι τους πρέπει απαραιτήτως να είναι πάντα στεγνό και καθαρό, για να τους κρατήσει ζεστούς. Θα πρέπει να το ανανεώνετε όσο συχνά χρειάζεται, βρέξει-χιονίσει.

Προσοχή στο νερό και το φαγητό τους. Ελέγξτε συχνά το νερό για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μετατραπεί σε πάγο.

Αναπροσαρμόστε τις ποσότητες του φαγητού, έως 30%. Αν μένουν έξω θα χρειαστούν περισσότερο φαγητό γιατί καίνε περισσότερες θερμίδες για να ζεσταθούν.

Διαβάστε επίσης