Ένα μπαχαρικό από τους πρωταγωνιστές τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. με πολλά οφέλη για την υγεία που πρέπει να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, επομένως η χρήση έστω και μιας μικρής ποσότητας από αυτές τις ισχυρές υπερτροφές κατά το μαγείρεμα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Σε μια εργασία του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal, οι ερευνητές καθόρισαν τη συνολική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά περισσότερων από 3.100 τροφίμων. Εξαιρουμένων των μη διατροφικών φυτικών και συμπληρωμάτων διατροφής, τα μαγειρικά βότανα και τα μπαχαρικά είχαν την υψηλότερη μέση περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από οποιαδήποτε κατηγορία τροφίμων που δοκιμάστηκε.
Οι συγγραφείς της εργασίας, μάλιστα κατέληξαν ότι στη σφαίρα των βοτάνων και των μπαχαρικών, το γαρίφαλο είναι ο «βασιλιάς», κι αυτό γιατί τα αντιοξειδωτικά που περιέχει κατά μέσο όρο αγγίζουν τα 277,3 mmol/100 g. Για να καταλάβετε, η επόμενη πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών σε αυτήν την κατηγορία ήταν η αποξηραμένη μέντα, με μέσο όρο 116,4 mmol/100 g.
Γαρίφαλο ή γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι
Το όνομά του θυμίζει λουλούδι, το σχήμα του καρφάκι, τι είναι όμως; Ένα μπαχαρικό από τους πρωταγωνιστές τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.
Γαρύφαλλο και όχι γαρίφαλο, μια που η λέξη προέρχεται από το αρχαίο καρυόφυλλον syzygium aromaticum ή eugenia caryophyllata. Είναι ένα μπαχαρικό και ένα φάρμακο γνωστό από τη βαθιά αρχαιότητα σε όλους τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι το αποξηραμένο μπουμπούκι του μοσχομυριστού άσπρου – ροζ λουλουδιού ενός αειθαλούς δένδρου που φθάνει τα 20 μ. καταγόμενου από τις Νήσους Μολούκες. Για τις αναισθητικές και αντισηπτικές του ιδιότητες το μοσχοκάρφι χρησιμοποιήθηκε από πάρα πολύ παλιά στην οδοντιατρική. Η ονομασία μοσχοκάρφι προέρχεται από τη μεσαιωνική μαγειρική συνήθεια να καρφώνουν γαρύφαλλα σ’ ένα κρεμμύδι, που αφαιρούσαν μετά το μαγείρεμα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό γινόταν επειδή τα κρέατα και τα ψάρια δεν ήταν και της πρώτης φρεσκάδας και όπως το μοσχοκάρφι είναι αντισηπτικό… Οι Κινέζοι πρέπει να είναι οι πρώτοι που το εκμεταλλεύτηκαν.
Στην Ελλάδα είναι μαζί με την κανέλα (γι’ αυτό λέμε κανελογαρύφαλλα που δεν είναι άλλο μπαχαρικό αλλά κανέλα και γαρύφαλλα) ένα από τα λίγα αρχαία μπαχαρικά που δεν εξοβελίστηκαν από τις κουζίνες λόγω ιστορικών περιπετειών του έθνους.
Γαρίφαλο: Τα οφέλη του για την υγεία
Τα γαρίφαλα είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία τους δίνει και το πλούσιο καφέ χρώμα τους. Η οικογένεια των χρωστικών της καροτίνης είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά και προβιταμίνες και μπορούν να μετατραπούν σε βιταμίνη Α, μια σημαντική θρεπτική ουσία για τη διατήρηση της υγείας των ματιών σας.
Μειωμένη Φλεγμονή
Το γαρίφαλο περιλαμβάνει πολλαπλές ενώσεις -όπως η ευγενόλη– που συνδέονται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, ενώ βοηθούν και στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Λιγότερες ελεύθερες ρίζες
Τα γαρίφαλα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, ενώσεις που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα σας και μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες. Αφαιρώντας τις ελεύθερες ρίζες από το σύστημά σας, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα γαρίφαλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μειωμένα έλκη
Το γαρίφαλο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του στομάχου σας από τα έλκη. Τα περισσότερα έλκη προκαλούνται από την αραίωση των στρωμάτων της βλέννας που προστατεύουν την επένδυση του στομάχου σας. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το γαρίφαλο μπορεί να πυκνώσει αυτή τη βλέννα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών και βοηθώντας τα υπάρχοντα έλκη να επουλωθούν.
Βελτιωμένη ηπατική λειτουργία
Το γαρίφαλο μπορεί, επίσης, να προάγει την καλύτερη λειτουργία του ήπατος. Μερικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η ευγενόλη που βρίσκεται στα γαρίφαλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σημείων κίρρωσης του ήπατος και λιπώδους ηπατικής νόσου, ενώ μπορεί, επίσης, να βελτιώσει τη γενική λειτουργία του ήπατος.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το γαρίφαλο
Τα γαρίφαλα διατίθενται σε ολόκληρη και σε αλεσμένη μορφή, ωστόσο, η ισχύς τους εξασθενεί γρήγορα μόλις αλεσθούν. Για να διατηρήσετε τη γεύση τους δυνατή, λοιπόν, αγοράστε ολόκληρα γαρίφαλα και φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Εάν χρειάζεστε αλεσμένα γαρίφαλα, μπορείτε να τα αλέσετε με ένα μύλο πιπεριού για να παραμείνουν όσο πιο φρέσκα γίνεται.
Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε τσάι από γαρίφαλο αν σας ενδιαφέρει να πάρετε μια ισχυρότερη δόση γαρίφαλου. Αλέστε μια κουταλιά της σούπας ολόκληρα γαρίφαλα και βράστε τη σκόνη σε βραστό νερό για τρία ή τέσσερα λεπτά. Σουρώστε το μπαχαρικό και θα έχετε ένα πλούσιο πικάντικο τσάι που είναι τέλειο για τους χειμερινούς μήνες.
Αν και θέλει προσοχή στις ποσότητες γιατί είναι εξαιρετικά έντονο, δίνει ευχάριστες νότες τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά. Από το μουστοκούλουρο ώς το στιφάδο, από την καρυδάτη (σάλτσα με καρύδια) ώς τα κάρι και τις κινέζικες παρασκευές με τα περίφημα «5 μπαχαρικά» (αστεροειδής γλυκάνισος, γαρύφαλλο, κανέλα, μαραθόσπορος και πιπέρι Σετσουάν). Συμμετέχει σε πάρα πολλά μείγματα μπαχαρικών ανά την υφήλιο.
Τρόποι για να προσθέσετε το γαρίφαλλο στη διατροφή σας
– Προσθέστε τριμμένο γαρίφαλο στην κολοκυθόπιτα
– Προσθέστε γαρίφαλο στο chai lattes
– Χρησιμοποιήστε ολόκληρα γαρίφαλα σε ένα μείγμα τουρσί
– Συμπεριλάβετε το γαρίφαλο ως απαραίτητο μπαχαρικό στο κάρυ
– Φτιάξτε ζεστό κρασί με γαρίφαλο
– Χρησιμοποιήστε γαρίφαλο τριμμένο για να καρυκεύσετε τα κρέατα