Πολλοί από εμάς το κάνουμε από αγγαρεία, άλλοι το απολαμβάνουμε και μας χαλαρώνει. Μήπως όμως το μαγείρεμα μπορεί να έχει οφέλη και για τον εγκέφαλό μας;
Αν σας αρέσει να περνάτε αρκετό χρόνο στην κουζίνα φτιάχνοντας τις αγαπημένες σας συνταγές και δοκιμάζοντας καινούριες, τότε κάνατε καλό στον εγκέφαλό σας χωρίς να το γνωρίζετε. Η προετοιμασίας ενός σπιτικού (και υγιεινού, πάντα) γεύματος είναι σαν άσκηση για τον εγκέφαλο, και το να μοιραζόμαστε αυτό το γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα είναι σαν το κερασάκι στην τούρτα. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.
Πολλές εγκεφαλικές διεργασίες που εμπλέκονται από την προετοιμασία μέχρι και το σερβίρισμα ενός γεύματος ταξινομούνται ως εκτελεστικές λειτουργίες. Οι εκτελεστικές λειτουργίες δοκιμάζουν την ικανότητά μας να οργανώνουμε, να δίνουμε προτεραιότητες, να διατηρούμε την εστίαση, να επιλύουμε προβλήματα και να ανακτούμε αναμνήσεις.
Μερικές από αυτές τις διεργασίες είναι οι εξής:
Διαμόρφωση ενός προγράμματος διατροφής: Η έρευνα συνταγών στο διαδίκτυο ή σε βιβλία μαγειρικής σας αναγκάζει να προβλέψετε και να οργανώσετε, και μετά πρέπει να μαζέψετε όλα τα υλικά.
Η λίστα και τα ψώνια απαιτούν εστίαση: Εάν όλα τα συστατικά που χρειάζεστε δεν είναι διαθέσιμα, ίσως χρειαστεί να αυτοσχεδιάσετε. Αυτό ωφελεί επίσης τον εγκέφαλό σας.
Σκέφτεστε επιπλέον παράγοντες και τους ενσωματώνετε στην συνταγή: Μισείτε ένα από τα συστατικά. Δεν μπορείτε να φάτε ένα από τα συστατικά. Θα ταΐσετε κάποιον με υπέρταση, οπότε πρέπει να μην χρησιμοποιήσετε αλάτι. Υπάρχουν ορισμένα «προβλήματα» που πρέπει να λυθούν επιτόπου και ο εγκέφαλός σας τα χειρίζεται με τον τρόπο που θα ικανοποιήσει τους πάντες.
Κάνετε αρκετές δουλειές ταυτόχρονα: Όσο κάτι σιγοβράζει, ετοιμάζετε την σαλάτα, για παράδειγμα. Όλα αυτά απαιτούν προσοχή την οποία οφείλετε να δίνετε, και αυτό είναι πολύ καλή «γυμναστική» για τον εγκέφαλο.