Λαγάνα σαρακοστιανή

Λαγάνα σαρακοστιανή

Λαγάνα σαρακοστιανή

Περιγραφή

Η λαγάνα είναι το ψωμί με σουσάμι που παρασκευάζουμε την Καθαρή Δευτέρα χωρίς προζύμι για να συνοδεύσουμε τους νηστίσιμους μεζέδες της μέρας.

Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κιλό αλεύρι χωριάτικο ή ολικής
1 κ. γλυκού αλάτι
1 κ. σούπας ζάχαρη
2 φακ. ξερή μαγιά ή 30 γρ. φρέσκια
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
2 φλ. νερό χλιαρό περίπου

Με μια ματιά

  • Κουζίνα: Ελληνική
  • Δυσκολία: Εύκολη

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο 1 φλ. νερό μαζί με τη ζάχαρη. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση για να ρίξουμε το ελαιόλαδο και τη μαγιά.

Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό. Θέλουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο και έπειτα τη χωρίζουμε σε μπάλες. Ανοίγουμε μ’ ένα μικρό πλάστη κάθε μπάλα σε οβάλ σχήμα και τις τοποθετούμε σε ταψί που στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολλα.

Μόλις φουσκώσουν λίγο αφήνουμε πάνω τους τα αποτυπώματα των δακτύλων μας , και τα ψεκάζουμε με νερό. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ή λιναρόσπορο, τα ψεκάζουμε και με λίγο λάδι και φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς σε αντίσταση για 20 λεπτά περίπου ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.

Συνοδεύεται ιδανικά με ταραμά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, σαρακοστιανά.

Κατηγορίες Συνταγών